10 x áno, prečo začať s cyklistikou

BBBWintershootNideggen Foto: MichielRotgans

Po dlhých zimných mesiacoch a poslednom mrazivom období už možno aj vy úpenlivo vyčkávate na príchod jari. Počas nej nielenže človek stále tak trochu pookreje, ale taktiež sa objavia nespočetné možnosti tráviť čas vonku.

Už aj obyčajná prechádzka do mesta či posedenie na lavičke má na každého pozitívny vplyv.

Ak uvažujete nad tým, že by ste sa s príchodom teplejších dní radi pustili aj do nejakej športovej aktivity, tip na jednu tu pre vás máme. Pomyselne dvíhame plagát so slovom „cyklistika“ a v nasledujúcich riadkoch vás radi presvedčíme, že je tou najlepšou voľbou aj pre vás.

1. Kondícia

Dnešný sedavý spôsob zamestnaní, „papučová kultúra“ či prepravovanie sa výhradne autom spôsobuje, že väčšina ľudí sa nemôže pochváliť dobrou kondíciou. Okrem toho, že každá zvýšená námaha vtedy znamená veľký problém, slabá kondícia môže byť predispozíciou pre rôzne ochorenia.

Ak dlhšie pociťujete, že by ste mali so sebou niečo robiť, teraz je na to maximálne vhodná chvíľa. Nečakajte na moment, kedy vám to s vážnou tvárou a nepriaznivými výsledkami na papieri povie až váš obvodný lekár.

2. Štíhlejšia línia

Ako ďaleko ste došli s novoročnými predsavzatiami o tom, že zhodíte pár kíl a že sa do leta „vymakáte“ do plaviek? Odišli tak trochu dostratena? Dajte im druhú šancu.

Ak nie ste pri pohľade do zrkadla spokojní, urobte s tým niečo. Iba vy môžete. Prvý krok býva náročný, ale vy ste tým/tou, kto na vás môže niečo zmeniť. Niekedy možno nie je potrebné zhadzovať desiatky kíl, iba trochu vytvarovať postavu. Jedna jazda denne na bicykli dokáže veľké veci aj s vašou postavou.

3. Voľnočasová aktivita

Urobte si do ďalšieho obdobia každý (alebo aspoň každý druhý) deň jedno „okienko“ vo svojom diári, ktoré budete venovať nejakej voľnočasovej aktivite. Pestujte si záľuby, z ktorých máte radosť vy alebo nimi môžete urobiť radosť iným. Bicyklovanie je jedným z kandidátov na stálu aktivitu pre voľný čas i prostriedkom, ako docieliť radosť z pohybu.

4. Ventil na stres

„Rád/rada by som, ale nemám na to čas…,“ to sú slová, ktorými niekedy opodstatnene inokedy už trochu zo zvyku ospravedlňujeme málo priestoru pre zaujímavé aktivity.

Ak je váš pracovný život vyťažený a pracovný deň rutinou v kancelárii, kde dennodenne odvádzate veľa energie, o to podstatnejšie je pre vás niekde ju dobíjať. Veta „Nemám čas.“ síce niekedy nemá ďaleko od pravdy, avšak vo všeobecnosti platí, že na priority si človek čas nájde vždy.

Prehoďte určité aktivity na svojom rebríčku dôležitosti a myslite na ventiláciu nahromadeného stresu. Jazda na bicykli osamote je skvelým spôsobom, ako si vyčistiť hlavu, hľadať nové nápady či upokojiť sa po náročnom dni.

5. Čas pre seba a priateľov

Bicyklujte osamote a bicyklujte aj v spoločnosti svojich priateľov alebo členov rodiny. Krátka a nenáročná trasa môže byť príjemnou príležitosťou na rozhovor a dlhšia cyklotúra či výlet bude zaručene studnicou skvelých a nezabudnuteľných zážitkov. V prípade, že chcete vylepšovať kondíciu, ďalší cyklista vás v tom môže len podporiť a „potiahnuť“ vás keď nevládzete.

6. Tréning pevnej vôle

Či už vybehnete na bicykel osamote alebo s niekým v závetrí, pri dlhších túrach či náročnejších stúpaniach si budete môcť overiť svoje vôľové vlastnosti. Ak sa pre cyklistiku rozhodnete kvôli tomu, že chcete schudnúť, bude to platiť dvojnásobne. Vytrénovanú pevnú vôľu potom oceníte v nejednej životnej situácii.

7. Udržiavanie rovnováhy

Keďže počas celej aktivity na bicykli musí cyklista udržiavať rovnováhu, zlepšuje sa tým celková koordinácia tela a ovládanie vlastných pohybov. Schopnosť udržiavať stabilitu aj pri samotnej chôdzi s vekom klesá, a preto takýto tréning balansu neuškodí mladším ani starším.

8. Bez otrasov

Ak vám nechýba chuť do športu a máte prirodzenú radosť z pohybu, cyklistika je skvelým doplnkovým tréningom. Poskytuje ale aj jednu špeciálnu výhodu a tou je šetrnosť k vašim kolenným kĺbom. Na bicykli nemusíte svoje kĺby vystaviť otrasom ako napríklad pri behu.

9. Pobyt v prírode

V neposlednom rade je obrovskou devízou cyklistiky aj to, že prostredníctvom nej môžete objavovať krásne miesta v prírode či odviezť sa do turisticky zaujímavých miest vo vašom okolí. Dobre sa nachystajte vhodným oblečením na cyklistiku a vyrazte. Ak bývate blízko kopcov, horská cyklistika je zdrojom nádherných výhľadov na prírodné bohatstvo našej krajiny. Pamätajte, že pobytom v prírode dobíjate baterky a čerpáte stratenú energiu.

10. Dopravný prostriedok

V západnej časti nášho kontinentu sa bicykel teší veľkej obľube a to nielen u ekologicky zmýšľajúcich ľudí. Trend bicykla ako dopravného prostriedku si postupne osvojujeme aj my a je skvelým nápadom aspoň pár krát do týždňa vymeniť auto za bicykel a odviezť sa ním do práce či do školy. Možno by ste nakoniec zistili, že ak obídete ranné zápchy, bicyklom sa na určité miesta dostanete skôr ako autom.

„Ak si chystáte vytvoriť nový životný štýl a plánujete bicykel častejšie využívať ako dopravný prostriedok po meste, zainvestujte do krosového typu bicykla. Takéto bicykle majú zosilnené rámy, ktoré však nepôsobia mohutne a zachovávajú si nízku hmotnosť. Ak vám váš zdravotný stav už nedovoľuje veľké športové výkony, zvoľte poslednú vymoženosť súčasnej doby v cyklistike a tou je elektrobicykel. Je síce o niečo drahší ako klasický bicykel, avšak komfort ktorý poskytuje je na nezaplatenie,“ odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a majiteľ Sk-Profi Bike.

Autor: Natália Olexová
Foto: Michiel Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu