Hľadáte pohodový výlet? Navštívte Nitru, naše najstaršie mesto

3. júla 2019
Výhľad na Zobor z Nitrianskeho hradu. Foto: Miro Pochyba

Počas pekných letných dní si každý robí víkendové plány na relax s rodinou či vo dvojici. Inšpirujte sa našou návštevou Nitry a jej prírodného okolia a vychutnajte si históriu, kultúru, pohyb aj dobré jedlo.

Na Nitru a jej blízke okolie je krásny pohľad, nech sa k nej už blížite z ktorejkoľvek strany. Končí sa tu nížina a začína sa zdvíhať pohorie Tribeč s prvým vrchom Zobor priamo nad Nitrou.

V najstaršom meste na Slovensku nájdete bohatú kultúru, históriu aj prírodu. A preto sme sadli na vlak a vybrali sme
sa sem na výlet.

V Nitre sa písali dejiny

Nitra dýcha históriou. Bola centrom diania, v ktorom sa doslova písali dejiny Slovanov. Každý z nás predsa zo školy vie, že tu v minulosti vládol Pribina, Mojmír aj Svätopluk.

Nitra bola mestom, ktoré malo významný vplyv široko-ďaleko.

Čo vás však môže prekvapiť, je fakt, že Nitriansky hrad je najväčší hrad na Slovensku.

Nezdá sa vám to? Jeho hradby totiž v stredoveku siahali až po Horný Palánok alebo – pre Nitranov – po obľúbené posedenie pod agátmi. Výhľad z Nitrianskeho hradu do všetkých strán vám vrelo odporúčame. My sme si po ten najvyšší vyšli až na hradnú vežu. Okrem toho tu môžete navštíviť katedrálu, diecézne múzeum a kazematy v múre hradného opevnenia s vykopávkami až z praveku.

Výhľad z Nitrianskeho hradu. Foto: Miro Pochyba
Výhľad z Nitrianskeho hradu. Foto: Miro Pochyba

Zvláštnosťou je, že zatiaľ čo dnes je hrad obkolesený riekou Nitra z troch strán, kedysi bol hradný kopec chránený riekou zo všetkých strán. Na jednom ramene rieky dnes stojí ulica…

Ak chcete vidieť, ako hrad a mesto vyzerali kedysi, choďte si pozrieť maketu starého hradu do Ponitrianskeho múzea na pešej zóne.

Maketa Nitrianskeho hradu v Ponitrianskom múzeu. Foto: Miro Pochyba

Maketa Nitrianskeho hradu v Ponitrianskom múzeu. Foto: Miro Pochyba

A pozor, neobíďte tu ani maličkú sošku ženského tela, ktoré bolo okolo roku 23 000 pred naším letopočtom vyrezané z mamutieho kla – Moraviansku venušu.

Mesto pod Zoborom

Nitra sa rozprestiera pod vrchom Zobor. Nie je to teda ďaleko na peknú prechádzku do lesa a do Národnej prírodnej rezervácie Zoborská lesostep.

V nádhernej lúčnej krajine Zoborskej lesostepi sa vyskytuje až 14 druhov chránených rastlín.

My sme sa sem na túru vybrali tiež. Priamo pred železničnou stanicou sme nastúpili na MHD a autobus číslo 1 nás vyviezol až k nemocnici pod Zoborom. Odtiaľto sa už začína stúpať do kopca po modrej značke alebo dokonca po žltej šípke, pretože táto trasa sa stala súčasťou slovenskej trasy do španielskej Compostely.

Zo Zobora môžete lesom a Zoborskou lesostepou prejsť až na Dražovský kostolík. Foto: Miro Pochyba
Zo Zobora môžete lesom a Zoborskou lesostepou prejsť až na Dražovský kostolík. Foto: Miro Pochyba

Vyššie sa na križovatke budete môcť rozhodnúť, či pôjdete na Zobor alebo k Pyramíde, k vysielaču. Sme si však istí, že zvládnete oba vrcholy, pretože sú od seba vzdialené iba 10 minút chôdze.

Výstup trvá približne 40 minút a čaká na vás nádherný výhľad doďaleka – z Pyramídy uvidíte celú Nitru a zo Zobora najmä južné polia. Po ceste sa môžete zastaviť pri Svoradovom prameni, Svoradovej jaskyni a pri ruinách benediktínskeho kláštora z roku 880.

Ak by ste si túru chceli predĺžiť, vyberte sa zo Zobora po hrebeni na Žibricu alebo, tak ako my, na Dražovský kostolík. Obe prechádzky sú naozaj veľmi pekné a dobijú vás energiou.

Dražovský kostolík svätého Michala archanjela je najstarší románsky kostolík na Slovensku a pochádza z 11. storočia. Otvorený ho však nájdete iba pri špeciálnych príležitostiach a vždy 29. septembra na Michala.

Dražovský kostolík svätého Michala archanjela je najstarší románsky kostolík na Slovensku. Foto: Miro Pochyba
Dražovský kostolík svätého Michala archanjela je najstarší románsky kostolík na Slovensku. Foto: Miro Pochyba

A aby sme nezabudli na bikerov, Zobor je veľmi obľúbený vďaka svojim cyklotrasám a zjazdom. Takže neváhajte zobrať do vlaku aj svoj bicykel a okruh Nitrou a Zoborom si môžete spraviť aj na biku.

Nitra žije! Trvalo udržateľne

V Nitre sa nudiť nebudete. Stále sa tu niečo deje. Špeciálnym miestom, ktoré treba spomenúť, je letné kultúrne a komunitné centrum Hidepark. Založila ho skupina mladých ľudí v meste za riekou, kde bola kedysi iba stará lúka a skládka odpadu.

Dnes sem ľudia prichádzajú za športom, kultúrou, ekológiou, rôznymi workshopmi alebo si len tak posedieť a opekať s priateľmi. Je tu aj komunitná záhrada, kde sa môžete prísť inšpirovať malými permakultúrnymi záhradkami a vyvýšenými záhonmi, ktoré majú Nitrania prenajaté, no ide tu najmä o stretávanie sa ľudí.

Komunitná záhrada na Hideparku. Foto: Miro Pochyba
Komunitná záhrada na Hideparku. Foto: Miro Pochyba

Leto tu je plné akcií pod holým nebom, alternatívnej hudby a všetko sa nesie v duchu trvalej udržateľnosti. My sme počas nášho výletu vystihli v Hideparku bubeníkov z celého sveta, ktorí sa práve pripravovali na výnimočný trojdňový festival hudby, rytmu a brazílskych bubnov drumpoint Slovakia, ktorý sa tu konal už šiesty rok. Pre zaujímavosť, jedným zo zakladateľov Hideparku je aj terajší mladý nitriansky primátor.

Letné komunitné a kultúrne centrum Hidepark. Foto: Miro Pochyba
Letné komunitné a kultúrne centrum Hidepark. Foto: Miro Pochyba

Kultúrou známe miesto je aj fotogaléria a kaviareň Trafačka, ktorá zas vznikla z bývalej nitrianskej trafostanice. Trafačka sa zameriava na všetky druhy alternatívneho umenia, na fotografiu, pravidelne sa tu konajú zaujímavé vernisáže, koncerty, ale aj trafotrhy s ručnými výrobkami či výmena oblečenia.

Cestou miestnych gurmánov

Najživšou alebo najrozvíjajúcejšou sa ulicou v centre mesta je Kupecká. Je to časť pešej zóny, na ktorej sú výnimočné kaviarne a cukrárne hneď jedna vedľa druhej. Dá sa tu príjemne posedieť, gurmánsky si na niečom pochutnať a prejsť sa po pešej zóne a Svätoplukovom námestí.

Kaviarne na Kupeckej ulici. Foto: Miro Pochyba
Kaviarne na Kupeckej ulici. Foto: Miro Pochyba

Tu sme už spomínali Ponitrianske múzeum, ale nájdete tu aj synagógu, v ktorej sa konajú výstavy a koncerty.

Na obed sme si zašli k Pánom Baklažánom, ktorých koncept je založený na varení rastlinných jedál zo sezónnych a lokálnych surovín od pestovateľov z okolia Nitry. Ich zdravé bistro sa nachádza hneď pri železničnej a autobusovej stanici, takže to bolo pre nás veľmi praktické. Burger bol výborný a sýty a napriek tomu sme sa po obede cítili ľahko a mohli sme hneď zo stanice pokračovať v našom výlete… rovno na dezert.

Pri Nitre sa totiž nachádza továreň na kvalitnú čokoládu Lyra. Nedávno si vedľa továrne v Ivanke pri Nitre otvorili aj zmrzlináreň. Napriek tomu, že sa nachádza v dedine asi 10 kilometrov za Nitrou, cez víkend tu ľudia môžu stáť v rade na zmrzlinu aj 20 minút.

Železničná stanica Ivanka pri Nitre. Foto: Miro Pochyba
Železničná stanica Ivanka pri Nitre. Foto: Miro Pochyba

Keďže v Ivanke pri Nitre je tiež železničná stanica, dá sa sem jednoducho dopraviť z Nitry vlakom.

3 extra tipy na výlety

1 Botanická záhrada

Ak máte radi flóru, toto je miesto, kde to kvitne celú sezónu. Záhrada je však rozdelená na viac častí a nepatrí sem iba park, ale aj skleníky, ovocný sad, zelenina, ovocná škôlka, atď.

2 Slovenské poľnohospodárske múzeum

Tu na vlastné oči uvidíte, ako fungovali rôzne remeslá a ako sa vyvíjali poľnohospodárske techniky od najstarších čias cez prvé traktory a kombajny až po lietadlá. Je tu aj skanzen s množstvom kópií hospodárskych budov z okolia, zvieratá aj Nitrianska poľná železnica.

3 Mestský park Sihoť

Veľké duby a topole, zvieratká a množstvo preliezok a hojdačiek pre deti, korčuliarska dráha, ktorá sa napája na niekoľkokilometrovú trasu popri rieke vedúcu až od Krškán, kúpalisko, ale aj posedenie v Biskupskom hostinci
alebo rôzne podujatia a lezecká stena v Starej vodárni – to sú veci, za ktorými sa do mestského parku pod Nitrianskym hradom oplatí zájsť.

Odkiaľ a o koľkej sa dostanem do Nitry?

Železničná stanica Nitra. Foto: Miro Pochyba
Železničná stanica Nitra. Foto: Miro Pochyba

Na cestu do Nitry môžete zvoliť vlakové spojenie z troch smerov:

  • Nové Zámky – Nitra v čase od 7. do 20. h je zabezpečený dvojhodinový taktový systém vlakovej dopravy s odchodom vlakov zo ŽST Nové Zámky v každú nepárnu hodinu a 15 minútu a príchodom do ŽST Nitra v každú celú párnu hodinu. V pracovných dňoch popoludní je spoj zhustený na hodinový interval.
  • Topoľčany – Nitra v čase od 9. do 21. h je zabezpečený dvojhodinový taktový systém vlakovej dopravy s odchodom vlakov zo ŽST Topoľčany v každú nepárnu hodinu a 4. minútu a príchodom
    do ŽST Nitra v každú nepárnu hodinu a 56. minútu.
  • Leopoldov – Nitra od 9. do 21. h je zabezpečený dvojhodinový taktový systém vlakovej dopravy s odchodom vlakov zo ŽST Leopoldov v každú nepárnu hodinu a 7. minútu a príchodom do ŽST Nitra v každú nepárnu hodinu a 56. minútu.
Železničná stanica Nitra. Foto: Miro Pochyba
Železničná stanica Nitra. Foto: Miro Pochyba

Pre výstup na Zobor

  • Použite autobus č. 1 – ŽST Nitra – Nemocnica Zobor
  • Z centra mesta je možnosť použiť autobus č. 9 – Kmeťova – Centrum Mlyny – Nemocnica Zobor
  • Z rázcestia pred ŽST je možnosť použiť autobus č. 25 – Rázcestie železničná stanica – Nemocnica Zobor
Priamo zo železničnej stanice Nitra odchádza autobus na Zobor. Foto: Miro Pochyba
Priamo zo železničnej stanice Nitra odchádza autobus na Zobor. Foto: Miro Pochyba

Pre výstup na Dražovský kostolík a ďalej na Zobor

  • Z rázcestia pred ŽST je možnosť použiť autobus č. 4 – Kmeťova – Rázcestie železničná stanica – Dražovce

Napriek tomu, že my sme Nitru už dobre poznali, na tomto výlete sme sa presvedčili, že je tu stále čo objavovať, a síce sme ju už mali radi, ale teraz ju dokonca máme ešte radšej.

Text: Martina S.
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu