V ústrety panónskemu letu – veď skvelá dovolenka je tak blízko

29. júna 2020
Foto: (c) Burgenland Tourismus, Christian Krammer

Leto 2020 bude v Burgenlande výnimočné, a síce výnimočne dobré. Nájdete tu totiž všetko pre skutočne dokonalú letnú dovolenku: nádhernú prírodu, vynikajúcu gastronómiu, perfektné kúpaliská, neprekonateľne širokú ponuku športových a rekreačných aktivít a, samozrejme, veľa slnka.

Užite si relax a voľný priestor bez dlhých ciest a dopravných zápch! Veď načo cestovať ďaleko, keď je skvelá dovolenka hneď za rohom?

Šport

Milovníkom pohybu ponúka Burgenland obrovské množstvo aktivít na súši i vo vode. Prirodzene, s dostatočným odstupom, ako si to vyžaduje súčasná situácia.

Foto: (c) Burgenland Tourismus, Paul Szimak
Foto: (c) Burgenland Tourismus, Paul Szimak

Na cyklistov čaká v Burgenlande ozajstné eldorádo v podobe viac ako 2 500 km cyklotrás špičkovej kvality: od pohodových tratí pre celú rodinu cez rýchle pretekárske trate až po adrenalínové trasy pre horské bicykle.

V samotnom regióne pri Neziderskom jazere je zárukou nekonečných zážitkov na bicykli viac ako 40 cyklotrás s celkovou dĺžkou takmer 1 000 km.

Cyklotrase okolo Neziderského jazera (B10) udelil Všeobecný nemecký cykloklub „ADFC“ najvyššie ocenenie za kvalitu.

Veľmi malé výškové rozdiely lákajú vysadnúť na bicykel veľa dovolenkárov. Ak by sa im trasa zdala predsa len pridlhá, môžu si ju jednoducho skrátiť na jednej z cyklistických kômp cez Neziderské jazero alebo si plavbu loďou rovno zaradiť do plánu cesty.

Foto: (c) Burgenland Tourismus, Daniel Simon
Foto: (c) Burgenland Tourismus, Daniel Simon

Cyklotrasa Rosalia vedie pri impozantnom hrade Forchtenstein, rozľahlých jahodových lánoch a získa si vás idylickou krajinou .

V strednom Burgenlande je terén viac kopcovitý a horskí cyklisti sa tu vybláznia na piatich perfektných okruhoch, ktoré sú zaradené do siete cyklotrás pod názvom „Niederösterreich Süd-Alpin und Burgenland“.

Tajným tipom na mimoriadne dobrodružstvo pre malých i veľkých je výlet na drezine – lepšie povedané cyklistika po koľajniciach – kedy si krásy prírody môžete užívať absolútne naplno.

Foto: (c) Sonnenland Draisinentour
Foto: (c) Sonnenland Draisinentour

Rajská cyklotrasa Paradiesroute v južnom Burgenlande pôsobí ako magnet nielen na fanúšikov e-bicyklov. Na trati dlhej takmer 260 km čakajú na dovolenkárov športové výzvy, kulinárske lahôdky i kultúrne pamiatky. Krajný juh v burgenlandskom Prírodnom parku Raab-Örség-Goričko najlepšie spoznáte na Cyklotrase troch krajín. Vďaka veľkému počtu požičovní bicyklov a výborne označeným viacdenným cyklistickým etapám je južný Burgenland skutočným rajom e-cyklistiky.

Cyklotrasa Uhudler. Foto: (c)Burgenland Tourismus, Daniel Simon
Cyklotrasa Uhudler. Foto: (c)Burgenland Tourismus, Daniel Simon

Chodíte radšej peši? Na novom turistickom chodníku Bernstein Trail zažijete Burgenland v mnohorakých jedinečných podobách. Trasa dlhá celkovo 306 km (rozdelená na 13 etáp) vedie od monumentálnej brány Heidentor pri Carnunte cez lokalitu Seewinkel (Svetové kultúrne dedičstvo UNESCO) do Šoprone, odkiaľ pokračuje cez stredný Burgenland a lesy Prírodného parku Geschriebenstein-Írottkö a Weinidylle až do obce St. Martin an der Raab, pričom sleduje historickú Jantárovú cestu, po ktorej starí Rimania prepravovali túto vzácnu živicu od Severného mora na Jadran. Ak si radi užívate plný komfort, objednajte si dovolenkové balíky s dopravou, prenocovaním a prepravou batožiny na www.bernsteintrail.at.

Na svoje si v Burgenlande prídu aj milovníci vodných športov: Neziderské jazero je skutočnou mekkou windsurfingu a kitesurfingu.

Surfer v Podersdorfe na Neziderskom jazere. Foto: (c) Burgenland Tourismus, Birgit Machtinger
Surfer v Podersdorfe na Neziderskom jazere. Foto: (c) Burgenland Tourismus, Birgit Machtinger

Vďaka školám surfovania a požičovniam okolo jazera sa tu cítia ako doma nielen skúsení profesionáli so špičkovou výbavou, ale aj všetci tí, ktorí ešte len začínajú objavovať krásy týchto športov. Venovať sa tu môžete aj stand-up-paddlingu, plavbe na kajaku či plachteniu. Alebo si spravte výlet na vodnom bicykli či motorovom člne a len tak si užívajte slnečné lúče… veď chladivé osvieženie máte na dosah ruky.

Vedeli ste, že…? Pre surfistov sú k dispozícii osobitné vyznačené úseky pláží, aby neprichádzalo ku kolíziám medzi športovcami a kúpajúcimi sa. Nevyhnutná bezpečnosť je tak zaručená aj vo vode.

Relax

Kto túži po osviežení a chce v pohode relaxovať pri vode, môže navštíviť pláže okolo Neziderského jazera, menšie vodné plochy, exteriérové kúpaliská i burgenlandské kúpele.

Vedeli ste, že…? Európska environmentálna agentúra (EEA) a Európska komisia vo svojej správe potvrdili vynikajúcu kvalitu vôd na kúpanie v burgenlandských jazerách.

Počas horúcich letných dní lákajú termálne kúpele hostí ideálnou kombináciou oddychu a osvieženia v rozľahlých exteriérových vodných svetoch. Väčšina z nich využila nútenú prestávku na renováciu, údržbu a školenie personálu, aby mohla zvýšiť svoje hygienické a bezpečnostné štandardy.

Foto: (c) St. Martins Therme & Lodge, Rudy Dellinger
Foto: (c) St. Martins Therme & Lodge, Rudy Dellinger

Napríklad v St. Martins Therme & Lodge veľkoryso zväčšili plochu vonkajšieho bazénu s drevenou terasou na ležanie s rozlohou 300 m2. Summer Island, ktorý sa nachádza priamo pri jazere na kúpanie veľkom 8 ha s priezračnou vodou tej najvyššej kvality a veľkou lúkou, prináša do Burgenlandu závan Karibiku.

V AVITA Resort v Bad Tatzmannsdorfe nájdu hostia 13 romantických mól priamo pri 1 500 m² veľkom prírodnom jazere na kúpanie, kde si môžu vo dvojici nerušene vychutnávať sladké ničnerobenie pri piknikovom košíku plnom skvelých prekvapení.

Foto: (c) AVITA Resort
Foto: (c) AVITA Resort

Obidva rezorty sú otvorené už od konca mája; rodinné termálne kúpaliská Sonnentherme Lutzmannsburg a Reiters Thermalbad Stegersbach otvoria svoje brány na začiatku prázdnin v júli.

Hoteloví hostia majú aj v súčasnej situácii zaručený vstup na termálne kúpaliská. Pre externých návštevníkov je vzhľadom na aktuálne obmedzenia k dispozícii iba určitý počet vstupeniek, ktoré si čiastočne môžu rezervovať vopred online. V každom prípade vám odporúčame informovať sa o aktuálnej situácii v príslušnom rezorte.

Pre rodiny

Pri dodržaní bezpečnostných opatrení privítali znova svojich návštevníkov i burgenlandské rekreačné a zábavné zariadenia. Rodiny s deťmi rozhodne nemôžu obísť Familypark St. Margarethen, ktorý je najväčším zábavným parkom v Rakúsku. Na ploche 250 m2 tu tento rok vznikol úžasný vodný svet s fontánami, vodnými vírmi a interaktívnymi hrami, ktorý návštevníkom prinesie vítané osvieženie najmä v horúcom ročnom období.

Morský drak vo Familyparku. Foto: (c) Maria Hollunder
Morský drak vo Familyparku. Foto: (c) Maria Hollunder

Lístky je možné zakúpiť výlučne vopred online. Držitelia celoročných lístkov a darčekových poukážok si tiež musia bezplatne rezervovať čas svojej návštevy.

Na letnú dovolenku v Burgenlande existuje teda dobrých dôvodov viac ako dosť. Tak na čo ešte čakáte?

Foto: (c) Burgenland Tourismus, Birgit Machtinger
Foto: (c) Burgenland Tourismus, Birgit Machtinger

Vedeli ste, že…? Vzhľadom na súčasnú situáciu ponúkajú mnohé hotely svojim hosťom výhodnejšie podmienky zrušenia pobytu.

Všetko o dovolenke v Burgenlande nájdete tu.

Foto: (c) Burgenland Tourismus, Sonnenland Draisinentour, St. Martins Therme & Lodge, Hollunder Druck, AVITA Resort

1/1
Zavrieť reklamu