Spoznajte chránené krajinné oblasti na Slovensku. Je ich 14 a nie sú preplnené turistami.

12. októbra 2020
Chránená krajinná oblasť. Foto: Shutterstock

Na Slovensku nemáme iba národné parky. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, zamierte do chránených krajinných oblastí, ktoré tiež žiaria nádhernou prírodou a druhovou rozmanitosťou. Na Slovensku ich máme 14. Poznáte ich?

0%

Nížinná chránená krajinná oblasť, ktorá je typická pieskovými dunami a zaplavovanými nivnými lúkami na západe Slovenska sa volá:

Cyklovýlet Záhorie. Foto: Miro Pochyba
Správne! Nesprávne!

CHKO Záhorie tvoria dve samostatné časti. Pre jednu časť sú typické pieskové duny a borovicové porasty, v druhej časti sa nachádzajú zaplavované nivné lúky s lužnými lesmi, staré ramená, riečne jazerá a sezónne mokrade. Oblasť je dôležitá pre sezónne ťahy vtákov, rozmanitosť rastlín a živočíchov.

Chránená krajinná oblasť na severovýchode Slovenska, ktorá nebola začlenená do národného parku Poloniny, sa volá:

Východné Karpaty. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Východné Karpaty a ich pôvodné lesné porasty obývajú chránené a ohrozené živočíchy, z ktorých tu žije napríklad vlk dravý, rys ostrovid, medveď hnedý, vydra riečna, sova dlhochvostá, bocian čierny a ďalšie. Najvyšším miestom je Vysoký Grúň s výškou 904 m.

Na juhu Slovenska a na hraniciach s Maďarskom leží chránená krajinná oblasť:

Cerová vrchovina. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Cerová vrchovina je krajina, v ktorej na viacerých miestach nájdete nápadné sopečné „komíny“. Pochváliť sa môže s vyše 220 druhmi vtáctva a s najdlhšou pseudokrasovou jaskyňou na Slovensku dlhou 182 m, ktorá sa volá Labyrintová jaskyňa. Typické je aj množstvo kamenných morí.

V nasevernejšej časti Slovenska leží CHKO, ktorá zasahuje do okresov Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. Ako sa volá?

Babia hora, Horná Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Najvyšším bodom CHKO Horná Orava je Babia hora s výškou 1725 m a najnižšie položeným miestom je Oravská priehrada. V lokalitách Babia hora, Pilsko a Spálený Grúnik platí až 5. stupeň ochrany bez akéhokoľvek zásahu človeka.

Najmladšia chránená krajinná oblasť sa nachádza pri jednej veľkej rieke. Volá sa:

Dunajské luhy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Dunajské luhy sa skladá z niekoľkých častí, ktoré majú európsky význam. Zahŕňa záplavové územia, mokrade a rôzne jazerá, rybníky a vodné toky, ktoré sú na juhu Žitného ostrova domovom mnohých druhov vtáctva. CHKO sa delí na 5 samostatných častí. Prvé dve časti ležia v Bratislave, tretiu časť tvorí umelý ostrov ohraničený starým korytom Dunaja a prívodným kanálom vodného diela Gabčíkovo. Štvrtá časť zahŕňa Číčovské mŕtve rameno a piatu časť tvorí ostrov Veľký Lél.

Najvyšším vrchom tejto CHKO je Veľká Rača s výškou 1236 m.

Kysuce. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Zaujímavosťou Kysúc je vyše 2400 osád s typickou architektúrou. Zo vzácnych živočíchov tu žije mačka divá, vydra riečna, hranostaj, netopiere, šakal zlatý, orol a výr skalný. V roku 1976 sa v Oščadnici vyskytol posledný potvrdený los mokraďový. Najnavštevovanejšou atrakciou na Kysuciach je Prírodná pamiatka Korniansky ropný prameň.

Nížinné chránené krajinné územie na východnom Slovensku v okresoch Trebišov a Michalovce sa volá:

Latorica. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Najvýznamnejším javom CHKO Latorica sú už dnes zriedkavé a mimoriadne vzácne vodné a močiarne biocenózy, tvoriace geniálny prírodný komplex. Oblasť je využívaná vodným vtáctvom nielen na hniezdenie, ale aj na krátkodobý oddych sťahovavých vtákov.

Najbližšie pohorie pri Bratislave sú:

Smolenice, Malé Karpaty. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vedeli ste, že CHKO Malé Karpaty má vyše 86% lesov a vyše 300 jaskýň? Jediná sprístupnená jaskyňa je však jaskyňa Driny v Smolenickom krase. Malé Karpaty sú rozsiahle, tiahnu sa od Bratislavy okolo Pezinku, Modry, Smoleníc, Brezovej pod Bradlom a Čachtíc takmer po Nové Mesto nad Váhom.

Je to najmenšie veľkoplošné chránené krajinné územie na Slovensku, nachádza sa na východe krajiny a bolo tu nájdené veľké nálezisko zlata. Ako sa volá?

Vihorlat. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V CHKO Vihorlat žije okolo 5 000 druhov živočíchov. Najvyššie položené miesto je vrch Vihorlat 1 075,5 m, najnižie Jovsa s výškou 162 m n. m.

Na území tejto chránenej oblasti v strede Slovenska leží jedna z najväčších vyhasnutých sopiek v Európe.

Správne! Nesprávne!

Na juhu Poľany nájdete aj prales. Nachádza sa v prírodnej rezervácii Pri Bútľavke a v malých častiach v jej okolí. Členitosť územia, množstvo skál a strmosť svahov je dôvodom, ktorému môžeme vďačiť za zachovanie lesov bez zásahu človeka.

V akej chránenej oblasti nájdeme hrady Gýmeš, Oponický hrad, vrch Vtáčnik aj vrch Zobor?

Gýmeš. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Ponitrie sa tiahne od Nitry až po Žiar nad Hronom a Prievidzu. Spája dva odlišné celky: pohorie Vtáčnik a Tribeč. S pohorím Tribeč sa spája staršidelný slovenský román Trhlina.

Súľovské skaly spadajú do CHKO:

Maľovaný domček v Čičmanoch. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Strážovské vrchy spája Strážovské a Súľovské vrchy. Turistov lákajú najmä Čičmany s typickými pomaľovanými drevenicami. Zaujímavá je aj oblasť Mojtín s neveľkou náhornou plošinou a bohatým výskytom krasových javov.

Tajchy a Sitno sa nachádzajú v chránenej krajinnej oblasti:

Tajchy Štiavnica. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

CHKO Štiavnické vrchy sú sopečných pohorím s mnohými tajchami, ktoré slúžili ako zdroj energie aj úžitkovej vody. Vyskytovalo sa tu aj veľa vzácnych minerálov Slovenska.

Aká CHKO leží na hraniciach s Českou republikou? Jej najvyšší vrch je Veľká Javorina.

Žítková. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Sú to Biele Karpaty, ktoré ležia na Slovensku aj na Morave. Rozkladajú sa za mestami ako je Myjava, Stará Turá, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín a Púchov.

Spoznajte chránené krajinné oblasti na Slovensku
Nič moc...

Babia hore, Horná Orava. Foto: Shutterstock

Zdá sa, že radšej ako turistiku máš možno počítač alebo telku. Alebo sa zatiaľ len učíš. Dúfame, že si sa inšpiroval na tvoju cestu do prírody. Ak chceš, vyskúšaj si aj kvíz o Bielych Karpatoch, Malých Karpatoch alebo o Vysokých Tatrách.
Ok, ale je čo vylepšovať

CHKO rys. Foto: Shutterstock

Kvíz si zvládol priemerne, Slovensko poznáš, avšak úplne neexceluješ. Dúfame, že si sa inšpiroval na ďalšiu tvoju cestu do prírody. Ak chceš, vyskúšaj si aj kvíz o Bielych Karpatoch, Malých Karpatoch alebo o Vysokých Tatrách.
Gratlujeme

Poľana, Hriňová. Foto: Shutterstock

Kvíz si zvládol výborne, Slovensko poznáš veľmi dobre. Dúfame, že si sa aj inšpiroval na ďalšiu tvoju cestu do prírody. Ak chceš, vyskúšaj si aj kvíz o Bielych Karpatoch, Malých Karpatoch alebo o Vysokých Tatrách.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu