11 zaujímavých faktov o stromoch na Slovensku. Vyskúšajte, či budete vedieť.

23. januára 2021
Jabloň strom. Foto: Shutterstock

Dozviete sa napríklad, ktorý strom na Slovensku rastie najrýchlejšie a ktorý najpomalšie, ktorých stromov tu je najviac a čo je náš najstarší ovocný strom…

0%

Ktorý je náš najrýchlejšie rastúci strom?

Jelša strom. foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Síce rýchlo rastú topole aj vŕby, jelša lepkavá má vo veku 10 rokov už 4 metre. Najčastejšie rastie v mokrých nížinách, najvýznamnejšia lokalita jelšového lesa u nás sa nachádza pri Svätom Juri a je súčasťou rezervácie Šúr.

Ktorý je náš najpomalšie rastúci strom?

Tis strom. foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Keď má tis 10 rokov, má iba 70 cm. Prvýkrát kvitne ako 20-ročný. Dožíva sa však najvyššieho veku z našich stromov. Tis má najťažšie a najtvrdšie drevo, ktoré sa používalo na hudobné nástroje a luky, aj preto sa už v stredoveku väčšina vyťažila. Najviac tisov v Európe rastie v našej prírodnej rezervácii Harmanecká tisina, v ktorej sa vraj nachádza aj tis vo veku 1000 rokov. Pozor, tis je celý jedovatý, až na červenú dužinu jeho plodu. Ale aj semienko plodu je jedovaté.

Ktorý strom je ekologicky najprispôsobivejší?

Breza strom. foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Breza je nenáročný strom, ktorý znáša teplotné výkyvy. Rastie v nižších aj vyšších polohách. V nižších polohách máme brezu bradavičnatú, vo vyšších brezu plstnatú. Jediné, čo potrebuje, je veľa svetla.

Ktorý ihličnan je najmenej náročný?

Správne! Nesprávne!

Borovica horská znáša výkyvy teploty a vlhkosti, je nenáročná na pôdu. Miluje svetlo. Najväčšie monokultúry máme na Záhorí. Má silné korene, takže sa udrží aj na skalách.

Ktorý náš strom rastie v najvyšších polohách?

Správne! Nesprávne!

Najvyššie položená borovica limbová rastie vo výške 1820 m. Na Slovensku rastie len v Tatrách a dožívať sa môže až 1000 rokov. Jej veľké semená ľudia v minulosti zbierali a jedli. Vyrábal sa z nich aj limbový olej. Je chránená a niekedy sa vysádza v záhradách.

Ktorý je náš najvyššie rastúci listnatý strom?

Jarabina vtáčia. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Jarabina vtáčia je nenáročná. Jej plody sú červené a kŕmia sa nimi vtáky. Občas sa z nich vyrábajú ovocné džemy a pálenka.

Ktorý strom je u nás najviac zastúpený?

Buk strom. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Je to buk lesný. Buky tvoria skoro tretinu všetkých našich drevín. Drevo sa využívalo na kúrenie a dnes najmä na výrobu nábytku a parkiet. Jeho plody sú bukvice a dajú sa jesť. Kedysi sa z nich vyrábala aj múka.

Ktorý je náš najstarší ovocný strom?

Jabloň strom. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Plánka jabloň je stredne vysoká a jej plody majú len 2 cm a trpkú chuť. Novšie tvary jabĺk sa v Európe oblavili v 2. tisícročí pred n. l. a pochádzali z kaukazskej oblasti.

Ktorý je náš hospodársky najužitočnejší strom?

Orech strom. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Orech dosahuje až 30 m a možno ho využiť takmer celý. Má chutné orechy, cenné drevo, liečivé listy. Orech má aj veľmi dávny pôvod, už z obdobia kriedy.

Ktorý je u nás najlepšie aklimatizovaný cudzokrajný strom?

Agát strom. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Agát biely pochádza zo Severnej Ameriky a do Európy ho priviezli pred 250 rokmi. Žije na ňom až okolo 50 druhov chrobákov. Rastie rýchlo, má pevné drevo. Jeho korene vylučujú jedovaté látky, preto pod ním nerastú iné rastliny. Agát, okrem jeho kvetov, je jedovatý. Kvety sú jedlé.

Ktorý je najstarší aklimatizovaný strom?

Gaštan jedlý . Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Jedlé gaštany vysadili Forgáčovci pri Jelenci v pohorí Tribeč už v rokoch 1240 a 1241. Ešte dnes tu existuje gaštanový porast, kde niektoré stromy dosahujú 300 až 350 rokov.

11 zaujímavých faktov o stromoch na Slovensku.
Ups...

Jabloň strom. Foto: Shutterstock

V týchto rekordoch našich stromov sa až tak nevyznáte, ale možno ste sa niečo nové naučili. Lepšie by vám mohol ísť kvíz, či poznáte stromy, ktoré rastú okolo nás alebo či poznáte pramene na Slovensku.
Celkom dobré

Borovica limbová strom. Foto: Shutterstock

Nejaké rekordy našich stromov ste trafili, iné nie, ale možno ste sa niečo nové naučili. Lepšie by vám mohol ísť kvíz, či poznáte stromy, ktoré rastú okolo nás alebo či poznáte pramene na Slovensku.
Výborne, ste znalec!

Všetky stromy sa ťahajú hore za slnkom, tak lepšie funguje aj ich fotosyntéza. Foto: Shutterstock

Perfektná práca. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz, či poznáte stromy, ktoré rastú okolo nás alebo či poznáte pramene na Slovensku.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu