5 mýtov o (ne)bezpečnom jedle

25. januára 2024
tráviace problémy

Občas je ťažké rozpoznať riziko a keď to stále dobre vonia a chutí, býva nám ľúto všetky tie dobroty vyhodiť.

Mýtus č. 1: Kým to nesmrdí, môže sa to zjesť

Pravdou je, že najnebezpečnejšie sú baktérie, ktoré nemôžete vidieť, cítiť ani ochutnať. Niektoré z najznámejších potravinových choroboplodných zárodkov, ako sú salmonela alebo norovírus, ale aj tie najnebezpečnejšie ako baktéria E. coli či listéria, nespôsobujú zápach jedla.

Na druhej strane, baktérie, ktoré jedlo pokazia tak, že je ho cítiť, splesnivie alebo zoslizovatie, vám nemusia spôsobiť žiadne ťažkosti. Ale nie aby ste to teraz skúšali! Ak jedlo zle vyzerá alebo zapácha, vyhoďte ho.

Riaďte sa aj podľa dátumu spotreby, podľa toho, ako dlho je v chladničke, alebo či ste ho dôkladne uvarili. Potraviny citlivé na teplo tuby nemali byť mimo chladničky viac ako dve hodiny, zvyšky by ste mali vyhodiť do troch či štyroch dní a vajcia, mäso a morské plody varte pri odporúčanej teplote.

Aj keby ste mali ten najcitlivejší nos na svete, samotný pach jedla nestačí na to, aby ste zistili, či je ešte dobré, alebo by ste ho už mali vyhodiť.

Mýtus č. 2: Kurča treba najprv umyť

Umývať kurča je dobrý nápad iba vtedy, ak chcete potenciálne škodlivé baktérie rozniesť po celej kuchyni. Podľa štúdie Amerického ministerstva poľnohospodárstva po umytí hydiny malo až 14 percent účastníkov v drezoch baktérie aj potom, čo ho umyli a 26 percent tieto baktérie prenieslo do šalátov, ktoré k hydine pripravovali.

To je ďalší dôvod, prečo si musíte umyť ruky a každý povrch, ako napríklad dosku na krájanie, zakaždým, keď prídete do kontaktu so surovým mäsom. Najbezpečnejší spôsob, ako narábať so surovým mäsom, je vybrať ho z obalu priamo na panvicu a konkrétne hydinu variť pri 74 stupňoch v strede panvice, aby ste zlikvidovali baktérie, napríklad salmonelu.

Ak chcete mať istotu, použite kuchynský teplomer a jeho hrot umiestnite do najhrubšej časti mäsa tak, aby sa nedotýkal kosti.

Štúdie preukázali, že ak umyjete surové mäso, baktérie sa môžu dostať na kuchynskú linku, riad a ostatné jedlo, odhadom až do vzdialenosti jedného metra od miesta, kde ho umývate.

Umývanie kuracieho mäsa
1/2
Zavrieť reklamu