4 top recepty na nealko kokteily s minerálnou vodou
Pripravte rodine či priateľom na koncoročnú party nápadité nealkoholické kokteily s minerálnou vodou a budete hviezdou večierka. Navyše, hlava vás z nich určite nerozbolí.
Osviežujúce, s nápaditým mixom ingrediencií – také sú nealkoholické kokteily. Zároveň sú aj zdravou a ľahkou alternatívou k alkoholickým nápojom. Vyskúšajte ich tento rok zaradiť medzi sviatočné drinky a určite neoľutujete.
Nemusíte byť profesionálnym barmanom, aby ste si ich namiešali. Inšpirujte sa radami od toho najpovolanejšieho – barmana Petra Pravotiaka, víťaza medzinárodných Majstrovstiev sveta v miešaní nealkoholických nápojov Mattoni Grand Drink 2011. „S pomocou niekoľkých bežne dostupných ingrediencií môžete vytvoriť miešané drinky aj v domácom prostredí pre svojich priateľov,“ hovorí.
Niekoľko rád na prípravu nealkoholických kokteilov:
- Nedeliteľnou súčasťou nealko kokteilov je minerálna voda. Veľmi vhodná je Mattoni, ktorá má jemné perlenie a neutrálnu chuť. Vďaka tomu ladí s ostatnými surovinami v kokteiloch.
- Ideálna teplota minerálnej vody na servírovanie je 5 – 7 stupňov Celzia.
- Ak si dávate pozor na sviatočné kilogramy, skúste sirupy v receptoch vymeniť za čerstvé ovocné šťavy, alebo dochutiť kokteily stéviou.
- Používajte kvalitné a čerstvé suroviny.
- Buďte kreatívni – vyskúšajte podávať kokteily napríklad do kokosového orecha alebo do ananásu.
- Pred podávaním kokteilu dajte poháre schladiť do chladničky.
Tip barmana:
Vyskúšajte si namiešať kokteil s novou slovenskou Mattoni čierna baza:
1. Mattoni kokteil Čierna baza
- šťava zo ¼ limetky
- šťava zo ¼ citróna
- 1 cl cukrového sirupu
- Mattoni čierna baza
- čerstvá mäta
Tento kokteil sa pýši titulom Najlepší nealko kokteil za rok 2011, jeho autorom je Peter Pravotiak:
2. Mat & T oni
- 3 cl čerstvého limetkového džúsu
- 1 cl sirupu z čistého trstinového cukru
- 1 cl zázvorového sirupu
- 15 g čerstvého zázvoru
- 10 cl Mattoni
Inšpirujte sa aj finálovými kokteilmi zo súťaže Mattoni Grand Drink 2013:
3. Rose of Prague
- 0,5 cl bazového sirupu Monin
- 1 cl jahodového sirupu Monin bez cukru
- 1 cl broskyňového sirupu so stéviou Teisseire
- 6 cl brusnicového džúsu Caraibos
- 10 cl jemne perlivej Mattoni Grand
- 8 lístkov bazalky
- 6 plátkov uhorky
4. Dr. Mattoni
- 2 cl anízového sirupu
- 2 cl limetkového sirupu
- 2 cl citrónového sirupu
- mäta, cukor, limetka
- doliať Mattoni
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock