Extrakt zo zelenej kávy a boj s nadváhou
Kým sa káva dostane do šálky vo forme nápoja, prechádza procesom praženia. Zelenú kávu pražia niekoľko minút pri vysokej teplote. Vďaka praženiu získa káva lahodnú chuť a vôňu.
Praženie je zodpovedné za to, že v zrnkách kávy sa zničí niekoľko aktívnych zložiek, ktoré majú blahodarný účinok na naše zdravie a v zelenej káve sú ešte prítomné.
Medzi ne patria aj chlorogénové kyseliny. Tie tvoria až 7,0 – 10,0 % sušiny kávy Robusta. Pri pražení sa zničí až 70 % tohto množstva.
O pozitívnych účinkoch chlorogénových kyselín na ľudský organizmus sa v ostatnom desaťročí publikovalo niekoľko desiatok štúdií a odborných článkov. Tie najdôležitejšie sa zaoberajú vplyvom chlorogénových kyselín na vstrebávanie glukózy v tenkom čreve.
Máme za sebou Canon zimnú fotosúťaž. Ako dopadla?
Dokázalo sa, že chlorogénové kyseliny vo veľkej miere znižujú vstrebávanie glukózy do buniek tenkého čreva. Štúdie odkryli aj tú skutočnosť, že dlhodobé užívanie rastlinných výťažkov s obsahom vyššieho množstva chlorogénových kyselín vedie k znižovania hmotnosti tela.
Množstvo kalórií prijatých stravou v prvom rade súvisí s obsahom cukrov v našej strave, najmä preto, lebo náš jedálniček obsahuje oveľa viac cukrov, ako by sme potrebovali. Nemyslíme teraz na jednoduchú glukózu a fruktózu zo zeleniny a ovocia, ani na repný alebo trstinový cukor používaný ako sladidlo, ale na škrob. Je vo veľkom množstve prítomný v chlebe, pečive, cestovinách, v ryži a zemiakoch.
Škrob je dlhý reťazec molekúl glukózy, ktorý sa počas trávenia rozštiepi na množstvo samostatných molekúl glukózy.
Glukóza a fruktóza, či už získaná priamo z ovocia a zeleniny, alebo rozštiepením repného cukru či škrobu, sa v tráviacom procese vstrebáva do organizmu v tenkom čreve.
Na týchto 12 tatranských chát sa môžete vybrať aj počas zimnej uzávery. Viete, o ktoré ide?
V závislosti od nášho životného štýlu, časť vstrebanej glukózy náš organizmus využije ako zdroj energie a zvyšok po komplikovaných fyziologických procesoch premieňa na tuky a zabuduje ich ako zásobný zdroj energie do tukového tkaniva. A my priberáme!
Na prevenciu nadváhy a chudnutie sa nám ponúka riešenie, že pomocou chlorogénových kyselín znížime množstvo vstrebávanej glukózy.
Výťažok získaný úplne prirodzenou cestou z bezkofeínovej zelenej kávy, v prvom rade z druhu Coffea canephora robusta, môže obsahovať chlorogénové kyseliny v množstve až 40 – 50 %. Tento výťažok sa užíva 20 – 30 minút pred hlavným jedlom dňa.
Aktívne molekuly chlorogénových kyselín sa dostanú do tenkého čreva a tu na niekoľko hodín uzavrú kanáliky, cez ktoré sa molekuly glukózy z potravy vstrebávajú do buniek tenkého čreva a odtiaľ do krvného obehu.
Ak sa výťažok zo zelenej kávy užíva pravidelne denne počas 2 – 3 mesiacov, v organizme by mohol vzniknúť nedostatok glukózy a energie, ale tento stav nenastane, lebo organizmus zmobilizuje svoje zásoby a postupným odbúravaním uložených tukov si zabezpečuje potrebné množstvo energie.
Ako na omrzliny
V klinickej štúdii, publikovanej v časopise Phytothérapie 2006 (4), sledovali 2 skupiny 50 dobrovoľníkov s BMI nad 25,0 (normálny BMI je medzi 18,5 – 24,9) a vo veku medzi 17 až 75 rokov. Prvá skupina (30 dobrovoľníkov) užívala denne 400 mg výťažku zo zelenej kávy Svetol® (obsahuje ho aj Strong Nature Zelená káva Plus) v dvoch kapsulách po 200 mg pred hlavnými jedlami.
Druhá, kontrolná skupina (20 dobrovoľníkov) dostávala placebo. Prvá skupina po 60 dňoch dosiahla 5,7 % zníženie hmotnosti oproti pôvodnej. Priemerná strata hmotnosti v skupine bola 4,97 kg. Kontrolná skupina, ktorá užívala placebo, dosiahla 2,9 % zníženie hmotnosti.
Ako dôsledok zníženia hmotnosti, prvá skupina, ktorá užívala výťažok zo zelenej kávy Svetol®, dosiahla aj zníženie BMI o 1,9 kg/m2 a dosiahla zvýšenie pomeru hmotnosti svalov (MM) oproti hmotnosti tuku (FM) v tele o 4,1 %. Toto schudnutie sa prejavilo na úbytku tukových rezerv. Tieto osoby sa naďalej stravovali pravidelne, ale racionálne, preto u nich nedošlo k úbytku svalovej hmoty.
Chlorogénové kyseliny znižovali výlučne len vstrebávanie glukózy a neovplyvňovali vstrebávanie hodnotných vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín a mastných kyselín.
Rozdiel v starostlivosti o pokožku celého tela v zime a v lete
Záver teda znie: výťažky zo zelenej kávy po dlhodobom užívaní majú pozitívne účinky na zníženie telesnej hmotnosti, zníženie BMI (body mass index) a zníženie podielu telesného tuku.
Text a foto: zelena-kava.sk