Naše tradičné Vianoce
Blížia sa nám vianočné sviatky, na ktoré sa isto mnohí tešia. Doba pokročila, a tak sa zdá, že dnes má už takmer každá rodina svoje vlastné tradície a rituály. Niet divu.
Pečiem, pečieš, pečieme
Čo by to boli za Vianoce bez napečených sladkých dobrôt? V niektorých rodinách sa vypeká (a určite aj vyjedá) už od začiatku decembra.
Medovníčky, vanilkové a orechové rožky, linecké pečivo so sladkým lekvárom, medvedie labky a rôzne makové koláčiky,… Je si veru z čoho vyberať.
Trvanlivé pečivo má tú výhodu, že pokiaľ vydrží až do sviatkov, môže byť súčasťou vašej domácej výzdoby. Stačí krásny obrus a miska – a naukladané koláčiky môžu vyzerať skutočne anjelsky.
Pridajte pár vlašských orechov a dookola rozložte vetvičky. Výzdoba ako lusk! A bonusom je krásne rozvoňaný príbytok. Nezabudnite však, že z tejto výzdoby zvykne záhadne ubúdať, preto ju treba neustále dopĺňať!
Prestieranie
Tradičný slovenský vianočný stôl bol bohatý, čo sa množstva jedla týka – alebo aspoň bohatší než zvyčajne počas roka. Prestieranie bolo ale skromné, no funkčné. Nesmel chýbať najlepší obrus a najkrajšie taniere a misky. Sviečka na stole bola základ.
Ak by ste chceli tento rok stolovať v tradičnom duchu, skúste siahnuť po slávnostnom bielom či červenom obruse, môžete zvoliť aj kombináciu veľký biely obrus + červený behúň v strede.
Na stôl patrí dlhá kvalitná sviečka v stojane. Dekorácie môžu tvoriť vetvičky, ktoré môžete zviazať špagátikom, a pridajte k nim zopár vlašských orechov. Nezabudnite na svoje najlepšie jedálenské súpravy – práve nastal ich čas.