Nejde len o pálivosť!

Manželia Pavlíkovci z farmy Chillihell sa pestovaniu papričiek venujú už vyše desať rokov. Začínali s piatimi odrodami a dnes ich majú už viac ako 70. Sú medzi nimi aj odrody zapísané v Guinnessovej knihe rekordov.
„Naše rodiny pestujú zeleninu už od nepamäti. Ako deti sme vyrastali v záhrade a popri hre jedným očkom sledovali rodičov i starých rodičov,“ začínajú svoje rozprávanie Majka a Radko z Veľkého Kýra. Naučili sa pracovitosti, trpezlivosti a neskôr, keď už bolo treba pomáhať, kresala sa v záhrade aj ich pevná vôľa.
„Pre zachovanie biodiverzity v našej pôde pestujeme nielen papričky, ale podľa sezóny aj paradajky, kapiu, tekvicu, uhorky, bylinky a ovocie rôzneho druhu. Plody potom využívame na spracovanie do našich výrobkov,“ vysvetľujú manželia Pavlíkovci, že všetko pestujú ekologickým spôsobom bez použitia chémie. Proti škodcom a chorobám rastlín bojujú najmä prevenciou, prírodnými prostriedkami a pomocou prirodzených predátorov. „Stále sa učíme, lebo príroda nás pravidelne skúša.“
V posledných rokoch sa zameriavajú na pestovanie odrôd papričiek, ktoré sú chuťovo zaujímavé a vhodné na spracovanie. Každá odroda je totiž iná nielen pálivosťou, ale aj chuťou, vôňou, farbou alebo konzistenciou.
Radi pripravujú pikantné jedlá, ale nejde im len o samotnú pálivosť. „Pálivosť by mala chuť dotvárať, nesmie ju prebíjať!“ upozorňujú, hoci by vedeli uviesť aj niekoľko výnimiek, keď je výrazná pálivosť jednoducho nevyhnutná.

Ich zákazníci už dávno pochopili, že na to, aby si zamilovali ich produkty, nemusia byť milovníkmi pálivosti. Uchvátia ich chuťovo zaujímavé kombinácie čili papričiek s domácim ovocím, so zeleninou, s bylinkami a exotickým korením. Aby vyhoveli všetkým čiližrútom, manželia Pavlíkovci majú vo svojom portfóliu výrobky rôznych stupňov pálivosti – od jemne pikatných až po extrémne pálivé.
„Milujeme pálivé jedlá, ale každý po svojom. Niekomu stačí trochu, inému nestačí ani celá paprička. Keď sme sa stali rodičmi, riešili sme dilemu: Ako si pripraviť pálivé jedlo, aby sme papričku nepridali do hrnca? Ak chcete využiť plný potenciál sušenej papričky, musíte ju totiž rehydratovať. Inými slovami, v sušenej forme je vhodná len do varenia,“ vysvetľujú manželia. Samozrejme, variť pre deti zvlášť neprichádzalo vtedy do úvahy. Inšpirácia z Talianska ich však priviedla na myšlienku: keď sa dajú zastudena lisovať olivy, poďme to skúsiť aj s papričkami. „Odvtedy sme prešli rôznymi technologickými procesmi a dnešný Chilli Elixír je už na míle vzdialený tomu prvotnému. Doladili sme zrnitosť, filtrovanie aj dávkovanie. Vo výslednom produkte cítiť nielen pálivosť, ale aj chuť a vôňu papričky. Najväčšiu radosť máme, keď si už aj naše deti kvapkajú do polievky – zatiaľ ešte len najslabší – Chilli Elixír.“
Niekoľko zaujímavostí:
- Čili papričky zo slovenskej farmy vo Veľkom Kýre vyrástli zo semienok z Mexika, Indie Ameriky aj Fínska.
- Manželia Pavlíkovci pestujú aj tie najštipľavejšie odrody na svete vyšľachtené v americkej Karolíne.
- Kapsaicín je alkaloid, ktorý pri kontakte so sliznicou vyvoláva pocit pálenia.
- Scovilleho stupnica meria pálivosť čili papričiek.
- Najpálivejšia paprička je Pepper X, hneď za ňou je Carolina Reaper, ktorá bola na prvom mieste od roku 2013.
Text: RELAX
Foto: ChilliHell