Vitamíny a minerály pod lupou

28. apríla 2025
Aj varená cvikla a mrkva si zachovávajú vitamíny. Takéto fantastické jedlo je cez zimu úplne naj. Foto: Shutterstock

Čo sú mikroživiny a kde ich nájdeme?

Vitamíny a minerály sú základné živiny, ktoré telo potrebuje na prežitie, akurát v oveľa menších dávkach ako proteíny, sacharidy a tuky.

Telo je vytvorené z buniek, ktoré sú maličkými výrobňami molekúl. Sú obklopené tukovou membránou a ako svoje palivo využívajú sacharidy. Väčšinu molekúl, ktoré produkujú, vyrábajú vo forme proteínov.

Na to, aby telo prežilo, potrebuje veľké dávky tukov, sacharidov a proteínov, ale vyžaduje si aj malé dávky mikroživín, teda vitamínov a minerálov. Prijímame ich preto, aby naše telo vedelo vytvárať enzýmy a hormóny – tie telu pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín, aby mohlo posielať signály na krátku aj dlhú vzdialenosť a aby posilňovalo a opravovalo tkanivá.

Aj varená cvikla a mrkva si zachovávajú vitamíny. Takéto fantastické jedlo je cez zimu úplne naj. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Minerály sú anorganické – väčšinou sú to kovy a nájdeme ich v pôde. Ľudské telo ich však neprodukuje, a tak ich musíme prijímať v potrave.

Existujú dve hlavné skupiny vitamínov – rozdeľujú sa podľa toho, akým spôsobom sa rozpúšťajú. Vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú v olejoch, mliečnych výrobkoch, vajciach, pečienke a rybách a sú tiež uložené v tuku v ľudskom tele.

Tým sa predchádza ich nedostatku, ale tiež to znamená, že ak ich zjeme priveľa, môžeme sa nimi predávkovať. Naopak, vitamíny rozpustné vo vode sa v tele ukladať nedokážu.

Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, obilninách a mliečnych produktoch a každý ich nadbytok sa rýchlo vylúči močom. Vďaka tomu sa nimi dá predávkovať len ťažko, ale je jednoduché mať ich nedostatok.

Našťastie, zdravá a rovnovážna strava je zvyčajne dosť na to, aby sme mali v tele ten správny mix vitamínov a minerálov a aby naše telo fungovalo normálne.

Vitamín B12

Mäso, ryby, mlieko

B12 prospieva zdravým nervom a červeným krvinkám a pomáha telu spracovávať kyselinu listovú.

Vitamín B12 sa nachádza hlavne v mäse, ale aj v mliečnych výrobkoch a vajciach. Foto: Shutterstock

Vitamín B2 (riboflavín)

Mlieko, vajcia, obohatené obilniny

B2 podporuje uvoľňovanie energie
a je to tiež antioxidant, ktorý pomáha čistiť telo od voľných radikálov.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Kuracie a hovädzie mäso, zemiaky

B5 tvorí koenzým A, ktorý rozkladá tuky a sacharidy.

Fosfor

Červené mäso, hydina, ovos

Tento minerál sa nachádza
v každej bunke tela a pomáha aj posilňovať kosti.

Zinok

Mäso, mäkkýše, pšeničné klíčky Zinok je dôležitý na tvorbu nových buniek a enzýmov.

Zinok si doplníte aj hummusom. Foto: Shutterstock

Vitamín D

Olejnaté ryby, červené mäso

Tento vitamín je dôležitý na udržanie správneho množstva vápnika a fosfátu, ktoré sú kľúčové pre silné kosti.

Vitamín A

Vajcia, syr, olejnaté ryby

Vitamín A potrebujeme na tvorbu očných pigmentov citlivých na svetlo. Je tiež zodpovedný za imunitu a zdravú pokožku.

Vitamín B6 (pyridoxín)

Bravčové a kuracie mäso, ryby

B6 pomáha uchovávať energiu a vytvárať červené krvinky.

Človek musí vitamín C prijímať stravou, na rozdiel od mäsožravcov. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vitamín C (kyselina askorbová)

Citrusy, jahody, čierne ríbezle

Tento vitamín prispieva k tvorbe kolagénu, vďaka ktorému máme zdravé nechty, vlasy, pokožku a iné tkanivá.

Vitamín B3 (niacín)

Pečienka, ryby, pšenica, slnečnicové semienka
B3 rozkladá sacharidy na jednoduchú cukrovú glukózu.

Vitamín E

Rastlinné oleje, orechy, semienka
Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály. Je dôležitý pre pokožku, oči a imunitný systém.


Zdroj: Zázračná planéta

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu