Vitamíny a minerály pod lupou

Čo sú mikroživiny a kde ich nájdeme?
Vitamíny a minerály sú základné živiny, ktoré telo potrebuje na prežitie, akurát v oveľa menších dávkach ako proteíny, sacharidy a tuky.
Telo je vytvorené z buniek, ktoré sú maličkými výrobňami molekúl. Sú obklopené tukovou membránou a ako svoje palivo využívajú sacharidy. Väčšinu molekúl, ktoré produkujú, vyrábajú vo forme proteínov.
Na to, aby telo prežilo, potrebuje veľké dávky tukov, sacharidov a proteínov, ale vyžaduje si aj malé dávky mikroživín, teda vitamínov a minerálov. Prijímame ich preto, aby naše telo vedelo vytvárať enzýmy a hormóny – tie telu pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín, aby mohlo posielať signály na krátku aj dlhú vzdialenosť a aby posilňovalo a opravovalo tkanivá.

Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Minerály sú anorganické – väčšinou sú to kovy a nájdeme ich v pôde. Ľudské telo ich však neprodukuje, a tak ich musíme prijímať v potrave.
Existujú dve hlavné skupiny vitamínov – rozdeľujú sa podľa toho, akým spôsobom sa rozpúšťajú. Vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú v olejoch, mliečnych výrobkoch, vajciach, pečienke a rybách a sú tiež uložené v tuku v ľudskom tele.
Tým sa predchádza ich nedostatku, ale tiež to znamená, že ak ich zjeme priveľa, môžeme sa nimi predávkovať. Naopak, vitamíny rozpustné vo vode sa v tele ukladať nedokážu.
Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, obilninách a mliečnych produktoch a každý ich nadbytok sa rýchlo vylúči močom. Vďaka tomu sa nimi dá predávkovať len ťažko, ale je jednoduché mať ich nedostatok.
Našťastie, zdravá a rovnovážna strava je zvyčajne dosť na to, aby sme mali v tele ten správny mix vitamínov a minerálov a aby naše telo fungovalo normálne.
Vitamín B12
Mäso, ryby, mlieko
B12 prospieva zdravým nervom a červeným krvinkám a pomáha telu spracovávať kyselinu listovú.

Vitamín B2 (riboflavín)
Mlieko, vajcia, obohatené obilniny
B2 podporuje uvoľňovanie energie
a je to tiež antioxidant, ktorý pomáha čistiť telo od voľných radikálov.
Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
Kuracie a hovädzie mäso, zemiaky
B5 tvorí koenzým A, ktorý rozkladá tuky a sacharidy.
Fosfor
Červené mäso, hydina, ovos
Tento minerál sa nachádza
v každej bunke tela a pomáha aj posilňovať kosti.
Zinok
Mäso, mäkkýše, pšeničné klíčky Zinok je dôležitý na tvorbu nových buniek a enzýmov.

Vitamín D
Olejnaté ryby, červené mäso
Tento vitamín je dôležitý na udržanie správneho množstva vápnika a fosfátu, ktoré sú kľúčové pre silné kosti.
Vitamín A
Vajcia, syr, olejnaté ryby
Vitamín A potrebujeme na tvorbu očných pigmentov citlivých na svetlo. Je tiež zodpovedný za imunitu a zdravú pokožku.
Vitamín B6 (pyridoxín)
Bravčové a kuracie mäso, ryby
B6 pomáha uchovávať energiu a vytvárať červené krvinky.

Vitamín C (kyselina askorbová)
Citrusy, jahody, čierne ríbezle
Tento vitamín prispieva k tvorbe kolagénu, vďaka ktorému máme zdravé nechty, vlasy, pokožku a iné tkanivá.
Vitamín B3 (niacín)
Pečienka, ryby, pšenica, slnečnicové semienka
B3 rozkladá sacharidy na jednoduchú cukrovú glukózu.
Vitamín E
Rastlinné oleje, orechy, semienka
Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály. Je dôležitý pre pokožku, oči a imunitný systém.
Zdroj: Zázračná planéta
Foto: Shutterstock