Prečo mi je stále zima?

4. januára 2024
Zimomravosť súvisí aj s tým, že dnes trávime väčšinu času v uzavretých priestoroch, vytvárame telu akúsi neprirodzenú mikroklímu so stabilnou teplotou a organizmus odstaví to, čo nepotrebuje. Foto: Shutterstock

Večne studené konce končatín sú pre mnohých nočnou morou a nepríjemným celoročným problémom, no v jesennom a zimnom období je to ešte horšie. Nie je to „len“ nepríjemný pocit, často ide o niečo vážnejšie. Môže ísť o varovný signál – pomerne hlasnú „sirénu“ organizmu.

Preto s tým čo najrýchlejšie treba niečo začať robiť. Najlepšie s pomocou odborníkov na tento druh problémov. Studené, biele až modrasté prsty, ktoré sa zle ohýbajú a navyše aj nepríjemne bolia, a to nielen v chladnom počasí.

MUDr. Malovič radí:

Ten pocit pozná množstvo žien aj mužov. Môžu si navliecť aj tie najhrubšie bavlnené, vlnené alebo „flísové“ ponožky, prípadne mäkké teplučké rukavice s výstelkou z mikrovlákien, ale nič nezaberá. Aj dobre „zabalené“ prsty rúk a nôh, dlane a chodidlá ostávajú ako kusy ľadu.

Dva stupne pocitu chladu

Studené ruky a nohy a ich „mravčenie“ môžu byť príznakom pomerne vážneho zdravotného problému. Častejšie postihuje ženy a dievčatá, no neobchádza ani mužov. Príčin býva viacero.

Ženy majú pomalší metabolizmus, tenšie cievy, vďaka estrogénu hustejšiu krv a menej svalovej hmoty, ktorá podporuje prúdenie krvi, a preto im býva častejšie zima ako mužom.

Môže ísť o primárny Raynaudov syndróm, teda ochorenie, pri ktorom je oslabený prietok krvi v končatinách. Postihuje najmä drobné cievy na koncoch prstov rúk a nôh, zriedkavejšie aj nos a uši. Vtedy cítime, že naše ruky a nohy sú ľadové v lete aj zime a „brnia“, akoby v nich lozili mravce. Poznajú to najčastejšie mladé dámy, najmä tie so subtílnou telesnou konštrukciou.

V prípade sekundárneho Raynaudovho syndrómu sú však zle dokrvené prsty rúk a nôh sprievodným javom iného ochorenia. Zatiaľ čo pri primárnej forme sú články prstov „iba“ ľadové a brnia, pri sekundárnej ide už o nepríjemný bolestivý pocit, dokonca dochádza k záchvatovej poruche prekrvenia.

Prsty, vonkajšia strana rúk aj priehlavky na nohách najprv obelejú, sú studené, potom zmodrejú a sú bolestivé.

Chlad môže byť signál ochorenia

Studené ruky a nohy mávajú často tuhí fajčiari, objavuje sa tiež pri neliečenom alebo nesprávne liečenom vysokom krvnom tlaku, pri zníženej funkcii štítnej žľazy, poruchách funkcie nadobličiek a látkovej premeny (metabolizmu), mentálnej anorexii (chorobné nechutenstvo) a neriešenej málokrvnosti (anémii).

Dievča zababušené v modrej deke.
Zimomravosť súvisí aj s tým, že dnes trávime väčšinu času v uzavretých priestoroch, vytvárame telu akúsi neprirodzenú mikroklímu so stabilnou teplotou a organizmus odstaví to, čo nepotrebuje. Foto: Shutterstock

Môžu byť príznakom niektorých závažných reumatologických diagnóz, aterosklerózy ciev alebo prejavom niektorých neurologických chorôb, napríklad špecifického ochorenia miechy.

Problémy môže spôsobovať aj fyzický a psychický stres, výraznejší nedostatok pohybu či zablokované stavce chrbtice. Ak je problém studených končatín „novinkou“ a objavil sa „z ničoho nič“ popri iných zdravotných problémoch, je vhodné čo najrýchlejšie vyhľadať praktického lekára. Pokiaľ je problém relatívne mierny a aj v minulosti bola prítomná vyššia citlivosť na chlad, niekedy pomôže aj „samoliečba“.

Ak sa zmenia stravovacie návyky, pridá pár rozličných cvikov a zmení spodné aj vrchné obliekanie, problémy niekedy v podstate vymiznú.

1/2
Zavrieť reklamu