Palmový olej ničí planétu. Čo by ste mali vedieť, aby ste mohli pomôcť?

14. marca 2019
Palmový olej. Foto: Shutterstock

Pravdepodobne ste o palmovom oleji počuli už veľa. Ale podľa prieskumov väčšina Američanov stále ani neviem, čo palmový olej je a aký katastrofálny dopad má na ľudí, zvieratá a planétu.

Takže čo to je a ako znížime jeho negatívny dopad?

Čo je palmový olej?

Palmový olej je široko využívaný rastlinný olej, ktorý nájdete v neskutočne veľkom množstve potravín, polotovarov, sladkostí, jednoducho asi v polovici všetkých zabalených potravín v bežnom supermarkete, ale nájdete ho aj v kozmetike či sviečkach.

Palmový olej ničí dažďové pralesy. Foto: Shutterstock
Palmový olej ničí dažďové pralesy. Foto: Shutterstock

Pestuje sa v juhovýchodnej Ázii, Afrike a Južnej Amerike – ale okolo 90% svetovej produkcie sa pestuje v Indonézii a Malajzii.

Prečo je palmový olej taký zlý?

Palmový olej nie je iba zlý. Jeho produkcia má katastrofálne následky.

Porušuje ľudské práva

Produkcia palmového oleja je jednou z hlavných príčin konfliktov v Indonézii. V roku 2011 jeden z hlavných výrobcov palmového oleja použil buldozéry a zbrane na zničenie 40 obydlí a vyčistenie 40 000 hektárov krajiny na produkciu palmového oleja. A to nie je ojedinelý prípad.

Ťažká práca na palmovej plantáži určite nie je fair-trade. Foto: Shutterstock
Ťažká práca na palmovej plantáži určite nie je fair-trade. Foto: Shutterstock

Navyše, pracovníci na palmových plantážach nemajú inú voľbu ako pracovať v otrasných podmienkach a detská práca nie je výnimkou.

Ničí dažďové pralesy

Palmový olej je jedným z najväčších narušiteľov tropických dažďových pralesov – každú hodinu sa kvôli palmovému oleju odlesní plocha o veľkosti 300 futbalových ihrísk!

Vyčistenie jedného hektára uvoľní až šokujúce množstvo (174 ton) oxidu uhličitého a odlesňovanie kvôli výrobe palmového oleja prispieva aj k zmenám klímy.

Zodpovedný za vyhladzovanie druhov

Produkcia ženie ohrozené druhy – aj také ako neskutočne inteligentné a múdre orangutany – na pokraj záhuby. V Indonézii už výroba palmového oleja zabila vyše 6 000 orangutanov ročne a takmer 80 percent biotopov orangutanov zmizlo za posledných 20 rokov.

Orangutany, ktoré prežili. Foto: Shutterstock
Orangutany, ktoré prežili. Foto: Shutterstock

Takže, čo sa dá robiť?

Ako konzumenti by sme neetickú produkciu lacného palmového oleja mali pomôcť zastaviť:

Povedzte nie palmovému oleju

Napriek tomu, že sa používa v tak širokej škále potravín a produktov, dajú sa nájsť veci, ktoré palmový olej neobsahujú. Hľadajte produkty, ktoré spomedzi olejov obsahujú slnečnicový, kokosový, kukuričný, olivový či repkový olej.

Podpíšte petíciu

Existuje množstvo petícii, ktoré môžete podpísať a prispieť k ochrane pred ďalším ničením, ktoré palmový olej spôsobuje. Tu sú napríklad dve z nich:

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu