Prírodné náhradné sladidlá vhodné aj pri cukrovke: stévia a topinambur

4. septembra 2020
Stévia. Foto: Shutterstock

Zoznámte sa so zdravými náhradnými sladidlami: stéviou a topinamburom.

Stévia

Možnosťou náhrady cukru pre diabetikov sú takzvané steviozidy, sladidlá extrahované zo svetlomilnej liečivej juhoamerickej rastliny Stevia rebaudiana Bertoni. Ich hlavné využitie sa predpokladá najmä tam, kde chcú výrobcovia pre spotrebiteľov zaistiť zachovanie chuti nápoja či potraviny a znížiť kalórie.

Tento rastlinný extrakt je dvestokrát sladší ako cukor, a tak stačí jeho malé množstvo na vytvorenie sladkej chute bez kalórií.

Stévia je na rozdiel od umelých sladidiel prírodným bioproduktom a okrem nápojov sa používa aj na dochucovanie potravín.

Topinambur

Pre unikátne zloženie by rastlina s hľuzami podobnými zemiakom, mala byť súčasťou zdravej kuchyne. Od iných rastlín sa totiž významne odlišuje vysokým obsahom inulínu – diétne priaznivého cukru, vďaka čomu je odporúčaná ako potravina pre výživový režim „začínajúceho“ cukrovkára aj ako prvok prevencie rozvinutia tohto ochorenia.

Topinambur sa vyznačuje vysokým obsahom inulínu. Foto. Shutterstock

Topinambur sa vyznačuje vysokým obsahom inulínu. Foto. Shutterstock

Sú v nej tiež ďalšie biologicky aktívne látky – vitamíny A, B1, B2, C aj D a minerály ako železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik. Jej význam zvyšuje aj prítomnosť beta-karoténu a vlákniny.

Konzumácia topinamburu pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje prácu tráviaceho systému a detoxikačnými schopnosťami chráni pečeň aj obličky. Znižuje vysoké hladiny cholesterolu, dodáva energiu a zlepšuje látkovú premenu organizmu. Odporúča sa tiež v rekonvalescencii po infekčných chorobách a v prevencii zápalových ochorení kĺbov, reumy a osteoporózy.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu