Poznáš Grécko a grécke ostrovy? 2. časť

5. februára 2020
Grécko. Foto: Shutterstock

Gréci sami hovoria, že Grécko je raj na Zemi. Majú hory, more, skvelé jedlo a perfektné počasie. Inšpirujte sa, ktoré miesta v Grécku ešte treba spoznať.

0%

Spoznávate druhé najväčšie grécke mesto?

Solún. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Solún (alebo Thessaloniki) sú druhým najväčším prístavným mestom v Grécku. Nájdete tu veľa kaviarní, lákavých cukrární, reštaurácií aj bohatý nočný život. Výhľad na mesto a prístav si choďte pozrieť na vežu Trigonion.

Na ktorom gréckom ostrove sa ľudia dožívajú najvyššieho veku, často je to viac ako 100 rokov?

Ikaria. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ostrov Ikaria patrí medzi „blue zones“, teda medzi zopár miest na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. Nevie sa, či to je spôsobené vzduchom, ktorý dýchajú, stravou, životným štýlom, tým, že sa kúpu v termálnych prameňoch, chodia peši po skalnatom teréne alebo vodou, ktorú denne pijú... Každý tretí z domácich tu oslavuje stovku.

Ako sa volá jeden z najznámejších prieplavov sveta medzi Peloponézskym polostrovom a Atikou?

Korint. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Korintský prieplav je jeden z najznámejších prieplavov sveta. Bol vybudovaný v rokoch 1882-1893 a už v staroveku sa na tomto mieste nachádzala prepravná cesta Diolkos.

Pešia zóna v Aténach pod Akropolou, kde domáci predávajú svoje ručne vyrobené šperky, sa volá...

Thissio. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ak si chcete z Grécka na pamiatku priniesť ručne vyrobený šperk alebo si posedieť v kaviarni s výhľadom na Akropolu, choďte sa prejsť na Thissio.

Na severe Grécka sa vysoko na skalách nachádzajú kláštory zapísané do UNESCA, ktoré sa volajú..

Meteora. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Na týchto skalách sa mnísi začali usádzať už v 11. storočí. Prvý kláštor Megalo Meteoro založil mních Athanasios z polostrova Atos v roku 1356 na skale vo výške 534 metrov.

Turisticky obľúbenou destináciou je aj vyše 16 km dlhý kaňon na Kréte. Ako sa volá?

Samaria, Kréta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Samaria na Kréte je národným parkom už od roku 1962. Tento 16 km dlhý kaňon je domovom endemických druhov rastlín a živočíchov. Každoročne ním prejde asi 4000 turistov. Preteká ním travertínový potok.

Na tomto úzkom a dlhom ostrove so skalnatým kopcovitým terénom je len jedno mestečko. Nejazdia tu žiadne autá a domáci si nosia nákupy z obchodu na somároch.

Hydra. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Hydra je ostrov, ktorý má iba jedno prístavné mesto. Inak sú tu krásne turistické trasy a výhľady, roztratené domy a starší obyvatelia žijúci ešte starodávnejším spôsobom života.

V tomto antickom meste sa nachádzala známa veštiareň.

Delfy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Delfách sa nachádzala panhelénska svätyňa s jednou z najvýznamnejších veštiarní v starovekom Grécku. Konali sa tu aj Pýthijské hry, ktoré prebiehali každých osem rokov a ich náplňou boli len hudobné súťaže.

Gréci majú výbornú kuchyňu. Medzi tradičné grécke jedlá patria..

Grécky šalát Dakos. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Grécka kuchyňa je plná zeleniny, olivového oleja, kozieho a ovčieho syra, rýb, bazalky... Mňam!

Poznáte tento grécky ostrov v Iónskom mori?

Lefkada. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Lefkada je známa plážami a vysokými útesmi a zeleňou. S pevninou je spojená aj mostom.

Poznáš Grécko a grécke ostrovy? Vyber si, kam pôjdeš na dovolenku 2
Gratulujeme!

Grécko. Foto: Shutterstock

Vidno, že ste odborník na Grécko a niečo ste už precestovali. Dúfame, že sme vás inšpirovali! Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, nájdete ju napríklad v kvíze o Španielsku, v 1. časti kvízu o Grécku alebo v kvíze hlavné mestá sveta alebo kvíz hlavné mestá Európy.

Grécko. Foto: Shutterstock

Grécko vám niečo hovorí, boli ste už? Ak nie, dúfame, že sme vás inšpirovali! Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, nájdete ju napríklad v kvíze o Španielsku, v 1. časti kvízu o Grécku alebo v kvíze hlavné mestá sveta alebo kvíz hlavné mestá Európy.

Grécko. Foto: Shutterstock

No, v Grécku sa až tak nevyznáte, ale dúfame, že sme vás aspoň inšpirovali! Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, nájdete ju napríklad v kvíze o Španielsku, v 1. časti kvízu o Grécku alebo v kvíze hlavné mestá sveta alebo kvíz hlavné mestá Európy.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu