Prečo sú ľudia na diéte nervózni?

23. júna 2015
Diéta. Foto: Shutterstock

Nemalé percento žien bojuje s tým, že sa v priebehu diéty stávajú nervóznymi, nesústredenými a ich okolie sa často sťažuje, že sa s nimi nedá vydržať, čím je to spôsobené?

Náš mozog je jednoducho závislý na prísune sladkostí, tučného jedla, ale aj nikotínu či iných látok.

Všetko to súvisí s jednou chemickou látkou. Je to serotonín, tzv. hormón dobrej nálady. Jeho nedostatok v organizme sa prejaví zlou náladou a niekedy môže skončiť až depresiou. Nedostatok serotonínu je spôsobený nedostatkom toho, na čom je mozog závislý – teda sladké a tučné jedlo, či nikotín.

Mozog si v týchto prípadoch hľadá náhradu, teda inú drogu s podobným účinkom. Preto počas diéty začíname fajčiť, v prípade odvykania od fajčenia sa začneme prejedať.

Pomôže aminokyselina

Produkcia serotonínu mozgom je závislá na dostatku jednej aminokyseliny, ktorá sa nazýva l-tryptofan, pretože len z nej dokáže mozog vyrobiť serotonín.

Bohužiaľ, tryptofan je esenciálna aminokyselina, takže ju musíme prijímať v strave, pretože sami si ju vyrobiť nedokážeme.

Tryptofan je súčasťou niektorých bielkovín. Všeobecne platí, že vyššie množstvo tryptofanu obsahujú živočíšne bielkoviny. Preto vegetariáni a vegáni prijímajú denne len 0,3 g triptofanu, čo je 5x menej, než je jeho odporúčaná denná dávka.

Ešte dôležitejšia než jeho obsah v strave je jeho biologická dostupnosť pre mozgové bunky. Všetky látky pre výživu mozgových buniek prechádzajú z krvi cez tzv. hematoencefalickú bariéru, čo je akási „hranica s colnicou“, kde sa určuje, ktoré látky, v akom poradí a ako rýchlo sa dostanú do mozgovej bunky.

Môžeme však pomôcť tryptofanu na jeho ceste cez colnicu? Najlepšie sú na to jednoduché cukry, ako glukóza a fruktóza, ktoré výrazne urýchlia jeho prestup.

Ďalšie urýchľujúce látky sú mastné kyseliny, alebo tuky. To znamená, že pre dobrú náladu a boj so stresom potrebujeme tučné a sladké jedlo.

Závislosť na jedle

Preto je toľko ľudí závislých na sladkom a tučnom jedle. Spôsobuje im radosť, ide o drogu. Väčšina z nás pozná príjemný pocit, ktorý sa nám v tele rozleje po skonzumovaní sviatočného obeda s tučnou husacinou, knedľou a kapustou. Tento pocit sa po zeleninovom šaláte nikdy nedostaví, hoci nám môže chutiť.

Čo myslíte, prečo sú Američania takí závislí na hamburgeroch? Je to predsa tučné červené mäso, tučná majonéza, sladká žemľa a všetko zapité sladkou kolou. Ideálna kombinácia pre rýchly prechod tryptofanu cez colnicu a spustenie výroby serotonínu, hormónu šťastia.

V poslednej dobe sa vo vyspelej spoločnosti začína čoraz viac hovoriť o novom fenoméne, a to o tzv. tryptofanovej deplécii, alebo nedostatku tryptofanu. Tá je spôsobená jednak hektickým životným štýlom a permanentným stresom, ktorý sa telo snaží kompenzovať vyššou produkciou serotonínu a má tak vyššiu spotrebu tryptofanu pre jeho výrobu, a tiež prechodom na zdravú stravu, a teda výpadkom tryptofanu v podobe dostupnej pre mozog.

Ako kruh závislostí prerušiť

Moderná medicína a farmácia poznajú riešenie vo forme užívania čistého tryptofanu v doplnkovej forme. V slovenských lekárňach sa začal predávať kvalitný výživový doplnok pod názvom Allegra Comfort, tiež známy ako „pilulka dobrej nálady“. Obsahuje 30 tabliet s 200 mg čistého tryptofanu farmaceutickej kvality a s vysokým obsahom vitamínu B6, ktorý taktiež priaznivo ovplyvňuje centrálny nervový systém človeka a zároveň výrazne prispieva k vyššej dostupnosti tryptofanu pre mozog.

Text: Alfa Medical Team
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu