Čo je kuskus? Naučte sa pripravovať zdravú obilnú potravinu na mnoho spôsobov
Kuskus je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Kuskus je vlastne maličká cestovina, tvarovaná do guliek, podobná výzorom našej tarhoni.
Celozrnný kuskus je, samozrejme, zdravší, alebo skôr jednoduchšie stráviteľný, a navyše má aj viac vlákniny a minerálnych látok, ako klasický „biely“ kuskus.
Ako skutočne dopestovať bylinky a zeleninu doma aj cez zimu
Obsahuje vlákninu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín B, E, K, luteín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
Svojím obsahom účinných látok podporuje trávenie a je vhodný ako hlavné jedlo, chutné a zdravé raňajky, či ľahká večera pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Jeho výhodou je i ľahká stráviteľnosť, a keď ide o celozrnný kuskus, uchováva si tiež množstvo vitamínov a minerálov.
Účinky na zdravie
- Podporuje trávenie
- Urýchľuje metabolizmus
- Podporuje pravidelnú stolicu
- Prečisťuje hrubé črevo
- Veľké množstvo možností prípravy
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Energetická hodnota vhodná aj pri chudnutí
Tip redakcie:
Kuskus sa dá pripraviť na slano a aj na sladko. Táto vďačná potravina je skvelá s mäsom, syrom, omáčkami, zeleninou ako šalát, alebo kuskus s tvarohom, jogurtom, mliekom, kakaom, medom, čokoládou alebo s ovocím.
Jednoducho, variácií je neúrekom a kuskus je vskutku univerzálny pokrm, ktorý by u vás v kuchyni nemal chýbať. Vyskúšajte napríklad tieto pečené papriky plnené kuskusom so zeleninou.
Zima v čase korony. Čo robiť, aby sme sa nezbláznili?
Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock