Recept na jablkový koláč

27. októbra 2020
Jablkový koláč. Foto: Shutterstock

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.

Jablko denne!
Prečo? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza
v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak. Dobrú chuť!

Suroviny:

Cesto:

  • 30 dkg hladkej múky
  • štipku soli
  • 130 g margarínu (alebo masla)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu vody

Plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • kryštálový hnedý trstinový cukor (môže byť aj obyčajný biely)
  • škoricu

Navrch:

  • 4 bielka
  • 4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice hrubej múky
Jablkový koláč by mal vyzerať takto. Zdroj: Jana a Dano Veselovskí
Jablkový koláč by mal vyzerať takto. Zdroj: Jana a Dano Veselovskí

Postup:

Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.

Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.

Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.

Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Pripravili: Jana a Dano Veselskí

1/1
Zavrieť reklamu