Ako na zdravé grilovanie?

7. mája 2023
Grilovačka s priateľmi

Bez dobrej grilovačky by to nebolo leto, preto pozorne čítajte, čo si treba naložiť k šťavnatému mäsku, aby ste zredukovali všetky zdravotné riziká.

BROKOLICA by mala byť prvou voľbou pri grilovaných jedlách. Chráni nás pred negatívnym pôsobením karcinogénov v jedle, stimuluje imunitný systém, je výrazne antioxidačná, obsahuje dostatok živín i očistnej vlákniny. Podobné vlastnosti má ružičkový a kučeravý kel, hlávková kapusta, kaleráb a karfiol.

TIP: Brokolicu treba konzumovať surovú v šalátoch, mixovaných polievkach či nápojoch.

CESNAK alebo cesnak medvedí obsahuje alicín, ktorý má výraznú vôňu. Jeho konzumácia sa dá brať ako prevencia rakoviny tráviaceho traktu. Cesnak deaktivuje nitrozoamíny prítomné napríklad v rýchlenej zelenine, údených výrobkoch či v pive a urýchľuje ich vyplavovanie z tela.

TIP: V uvarenom jedle sa alicín nevytvorí, navyše je nestály, preto treba cesnak rozdrviť až tesne pred konzumáciou jedla.

Cesnak používajte surový či pečený. Foto: Shutterstock
Cesnak treba rozdrviť až tesne pred konzumáciou jedla. Foto: Shutterstock.

CIBUĽA tiež obsahuje účinný alicín aj ozdravný polyfenol kvercetín, ktorý blokuje rast a šírenie rakovinových nádorov a je silný antioxidant. Podporuje vylučovanie kyslých odpadových produktov z tela, teda aj z grilovaného mäsa.

TIP: Pri mladej jarnej cibuľke je významným zdrojom ozdravných i chuťových látok jej zelená vňať.

RAJČINY sú bohatým zdrojom antioxidačného karotenoidu lykopénu, ktorý chráni organizmus pred viacerými druhmi rakoviny. Podporujú detoxikáciu, neutralizujú kyslé produkty metabolizmu. Sú výborný doplnok, či už vo forme šalátov, alebo nápojov.

TIP: Rajčiny treba konzumovať so zdravým tukom. Tak sa prítomné karotenoidy lepšie vstrebávajú. V šalátoch to nemusí byť iba olej, ale aj olejnaté semená.

Pestovanie paradajok. Foto: Shutterstock
Paradajky sú výborný doplnok, či už vo forme šalátov, alebo nápojov. Foto: Shutterstock.

PAPRIKA obsahuje enormné množstvo vysoko účinných karotenoidov, a to nielen betakarotén a zeaxantín, ale i ďalšie, zriedkavejšie, no o to účinnejšie. Kapsaicín v štipľavých paprikách podporuje tvorbu tráviacich štiav bohatých na enzýmy, a teda podstatne zlepšuje trávenie aj ťažšie stráviteľných grilovaných pochúťok. V črevách účinne pôsobí proti patogénnym baktériám, a tým aj proti mnohým črevným problémom.

HROZNO vo forme ovocných chuťoviek alebo vína je silne zásadotvorné, takže dobre eliminuje kyslé metabolity z grilovaného mäsa. Okrem toho obsahuje antioxidant resveratrol, ktorý chráni pred chorobami srdca. Kvercetín v modrých bobuliach má silné protirakovinové účinky, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Navyše, v každom pohári vína je aj kus dobrej nálady. A tá ku grilovačke patrí!

TIP: Poznáte francúzsky paradox? Francúzi vo všeobecnosti veľmi netrpia srdcovými chorobami, a to aj napriek ich gurmánskemu stravovaniu.

Každá tepelná úprava potravinám do určitej miery „škodí“. Väčšinou sa ňou ničia najprospešnejšie látky. Ak tuk z pečienky kvapne na rozžeravený uhlík či špirálu, vytvárajú sa jedovaté a karcinogénne benzpyrény. Paradoxne, práve tie pečienku výborne ochutia i rozvoňajú.

KURKUMA je ideálna na dochucovanie grilovaného jedla, či už v čistej forme s prídavkom čierneho korenia alebo vo forme karí korenia, kde sa tiež nachádza. Zlepšuje trávenie, je silným antioxidantom a protizápalovým činidlom.

TIP: Aby bola účinná, treba do nej pridať čierne alebo nové korenie, ktoré až tisícnásobne zvýši vstrebávanie účinného kurkumínu.

ZELENÉ KORENIE A VŇATE možno využiť pri príprave marinád, dresingov, ba občas aj na ovoňanie dymu v pahrebe. Sú silnými antioxidantmi a dokážu eliminovať mnohé nevhodné látky vznikajúce pri grilovaní. Také sú napríklad šalvia, rozmarín, tymian, bazalka, borievka, voňavý klinček, muškátový oriešok a yzop. Zo zelených vňatí je to zeler, mrkvová a petržlenová vňať, koriander, trebuľka, borágo, žerucha, cibuľová vňať, portulaka, lebeda, palina, potočnica, rebríček či kapucínka.

DROBNÉ OVOCIE ako čučoriedky, brusnice, maliny, černice, ríbezle, egreše, jahody a iné majú nielen silné antioxidačné, imunostimulačné a protizápalové účinky, ale aj protirakovinové a dietetické pôsobenie. Preto sa drobná maškrta z tohto ovocia ku grilovaniu hodí.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu