Zázračné paradajky: ako naučiť deti, aby si ich samy pýtali?

21. septembra 2018
Paradajky Ovozela

Väčšina slovenských detí zje len 20 % z množstva ovocia a zeleniny, ktoré by mali v strave prijať každý deň. Pestovatelia združení v družstve Ovozela sa rozhodli pre pestovanie druh paradajok, ktorý bude prirodzene atraktívny pre deti.

„Zamerali sme sa na sladkú chuť a množstvo antioxidantov,“ hovorí Peter Kelemen z Farmy Bruty, ktorá vypestovala špeciálnu sladkú odrodu paradajok s názvom Bobulienka. „Je malá, cherry, no pomer vitamínov a antioxidantov v jednej bobulke je úplne identický s veľkou paradajkou.“ Slovenskí paradajkári dali hlavy dokopy a radia, ako deťom zatraktívniť červené poklady.


Paradajky obsahujú toľko vitamínov a minerálov, že ich oprávnene môžeme vyhlásiť za multivitamínové bomby medzi zeleninou a ovocím. Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

Paradajky nás nadopujú nás vitamínmi skupiny B, D, E a K, draslíkom, vápnikom, železom, horčíkom, fosforom, sodíkom, zinkom, selénom a mangánom. Obsahujú vlákninu a takmer 0 % tuku.

Paradajky obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.
Paradajky obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.

„Sú naozaj skvelý antioxidant. Hodnotný je najmä lykopén, štúdie dokazujú dokonca aj jeho protirakovinové účinky. V tele pôsobia zásadotvorne. Je množstvo dôvodov, prečo považujem paradajky za dôležitú súčasť stravy, a to v surovom a aj tepelne spracovanom stave,“ hovorí Petra Nela, výživová poradkyňa a autorka kníh Recepty bez lepku a iných alergénov a Recepty bez alergénov.

Len 20 % z dennej dávky zeleniny a ovocia

V dospelosti si vieme racionálne pridať do jedál o pár kúskov zeleniny navyše a dokonca ich s pôžitkom aj zjesť. Situácia u detí je rozdielna. Podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Nestlé, sa stravovacie návyky našich detí v porovnaní s minulosťou zlepšili. Stále však jedia málo zeleniny a ovocia.

Hoci 79 % detí konzumuje zeleninu a ovocie aspoň tri- až štyrikrát do týždňa, polovica z nich príjme v strave len 20 % z celkového množstva zeleniny a ovocia, ktoré by mali skonzumovať každý deň. Namiesto štyroch až piatich porcií zvládnu zjesť jedinú porciu každý deň.

Bobulienka je najsladšia

„Podľa našich skúseností deťom najviac chutia malé cherry. Klasické paradajky nemajú výraznú chuť, preto ich deti až tak neobľubujú,“ hovorí Peter Kelemen, ktorý má v družstve Ovozela na starosť Farmu Bruty.

Meranie cukornatosti paradajok.
Meranie cukornatosti paradajok.

Ako vypozoroval u dcéry, malí stravníci siahnu skôr po ovocí ako po zelenine. „Práve preto, že na farmách máme svoje vlastné rodiny a poznáme detské návyky, snažíme sa vypestovať len to najlepšie,“ dodáva.

Niektoré odrody im špeciálne ležia na srdci. Pestovatelia z Ovozela sa rozhodli vypestovať druh paradajky, ktorý bude prirodzene atraktívny pre deti.

„Paradajky, ktoré jedli naši predkovia si dopestovali na svojich poliach a svojich záhradách. Vďaka tomu bola zelenina vždy čerstvá, nádherne voňala a skvele chutila. Pravé domáce paradajky sú také sladučké, že naši starí rodičia nemávali ani toľko chuti na sladké,“ prezrádza Anna Kováčová z družstva Ovozela.


Informácie o prirodzenej cukornatosti paradajok, vyjadrenej na stupnici Brix, nájdete v popise každej odrody. Stupnica sa používa pri meraní pomeru množstva prírodného cukru a vody, v ktorej je rozpustený. Spoločnosť má v portfóliu viacero druhov, najsladšie, s desiatkou na Brixovej stupnici, sú mini cherry Bobulienka z farmy Bruty a Medulienka z farmy Kameničany.

„Preto sme sa zamerali práve na sladkú chuť a množstvo antioxidantov. Pomer vitamínov v malej Bobulienke je úplne identický s veľkou paradajkou. Pestujeme oranžovú a žltú odrodu so skvelou sviežou chuťou, ktorá je ešte sladšia,“ pokračuje P. Kelemen.

Servírujte kreatívne

Ak podľa výživovej expertky Petry Nely paradajky správne nakombinujeme, zachutia podľa jej skúseností aj deťom.

Pri deťoch hrá dôležitú úlohu, ako im paradajky naservírujeme.
Pri deťoch hrá dôležitú úlohu, ako im paradajky naservírujeme.

„Navyše, pri paradajkách Ovozela je výhodou ich neuveriteľne lahodná nasladlá chuť. Dôležité je ponúknuť dieťaťu rôzne variácie, napríklad skúsiť krémovú paradajkovú polievku, surové paradajky k zapečenému chlebíku a mozzarelle…

Pri deťoch ďalej hrá dôležitú úlohu, ako ich naservírujeme. Napríklad môžeme deti nechať vytvoriť si “obrázok” z paradajok na svoj chlieb… pomôcť im vytvoriť si vzťah, ale osobne mám skúsenosť, že Ovozela paradajky chutia aj každému dieťatku.“

Paradajky a fotograf

O to, aby sa paradajky čoraz častejšie objavovali na detských tanieroch, sa stará aj  18-ročný umelecký fotograf Andrej Kiripolský, ktorý zažiaril na najväčšej svetovej fotografickej súťaži Sony World Photography Awards, keď mal 16 rokov.

Fotograf Andrej Kiripolský
Fotograf Andrej Kiripolský

V spolupráci s Ovozelou  vytvoril sériu fotografií, v ktorých deti majú chuť na paradajky rovnako ako na sladké. Fotografie majú upozorniť na to, že najdôležitejšie je naučiť, deti jesť zeleninu už od malička.

1/1
Zavrieť reklamu