5 tipov, ako jesť mandľové maslo

6. novembra 2017
Bio mandľové maslo od Powerlogy ocenené Great Taste Awards

Mali ste už mandľové maslo? Ak nie, budete prekvapení, aké má rozsiahle využitie. Jeho chuť je lahodná, krémová, cítite v ňom kvalitné pražené mandle a využiť ho môžete v sladkých, aj v slaných jedlách. Dá sa jesť len tak, pridávať do receptov na varenie a pečenie alebo až na záverečné doladenie chuti.

1. Perfektné na raňajky

Ak si dáte mandľové maslo k raňajkám, tak vás raňajky zasýtia na dlhší čas a pravdepodobne vydržíte bez vyjedania drobností až do obeda. Mandľové maslo totiž dodáva stabilnejšiu energiu na dlhší čas, a to vďaka dobrým tukom, ktoré obsahuje.

Orechové maslá sú tak lahodné, že vašej ovsenej alebo akejkoľvek inej kaši alebo palacinkám dodajú takú chuť, že si ich okamžite obľúbite.

Jesť mandľové maslo na raňajky je vhodné aj preto, že zvýšite podiel zdravých tukov na úkor sacharidov.

Mandľové maslo môžete na raňajky použiť:

  • namiesto klasického masla na kváskový chlieb alebo placky
  • buď s banánom alebo iným ovocím, alebo so zeleninou na slano
  • vynikajúce doplnenie ovsenej alebo akejkoľvek inej obilnej kaše a vločiek.
  • ako náplň do palaciniek, na lievance, a pod.
  • energetické raňajky: vyskúšajte na raňajky guľky z týchto ingrediencií: mandľové maslo + kokosový olej + kakao + škorica + strúhaný kokos

Tip Powerlogy:

Ak chcete posilniť a naštartovať svoj metabolizmus, skúste ráno jedlo vynechať a dať si iba 2 PL mandľového masla s kávou.

2. Mandľové maslo do domáceho pečenia

Ak je vaším cieľom jesť a piecť zdravšie, tak by ste v koláčoch mali znížiť obsah cukru a čo najviac nahradiť múku celozrnnou a ideálne bezlepkovou. Mandľové maslo navyše dodá vašim receptom zdravé tuky a lahodnú krémovú chuť.

Vyskúšajte ho pridať do akýchkoľvek báboviek, bublanín, koláčov a muffinov. Úžasné sú aj brownies a nepečené koláče s mandľovým maslom a môžete ho dokonca pridať aj do paleo receptov na chlieb, pečivo a tyčinky.

Mandľové maslo a Power Nougat, slovenské potraviny ocenené zlatou hviezdou Great Taste Awards, s banánovým chlebom.
Mandľové maslo a Power Nougat, slovenské potraviny ocenené zlatou hviezdou Great Taste Awards, s banánovým chlebom.

3. Nátierky a dipy

Ak ste už v kuchyni používali orieškové maslá, viete, že sú na pridávanie do dipov a nátierok ako stvorené. Niektoré kombinácie sú také chutné, že by sme vám ich radi predstavili:

  • mandľové maslo, olivový olej, cícer, morská soľ, citrón, cesnak…
  • mandľové maslo, avokádo, chilli omáčka, limetková šťava, soľ, koriander
  • mandľové maslo, grécky jogurt, vanilka, škorica
  • mandľové maslo, kokosové mlieko, kakao, vanilka, morská soľ

Tip Powerlogy:

Obľúbenú cícerovú nátierku hummus už pozná veľa ľudí. Tentokrát, keď ju budete pripravovať, skúste vymeniť tahini za mandľové maslo. A výborné je to aj so škoricou!

4. Dressingy a omáčky

Nielen nátierky a dipy, ale aj dressingy a zaujímavé omáčky. Mandľové maslo má jednoducho všestranné využitie hlavne ak v kuchyni nemáte radi nudu, ale zdravé a pestré chute, pretože sa hodí do slaného, sladkého, s bylinkami, do ázijskej kuchyne, atď. Čo tak orechové pesto s čerstvými bylinkami? Testujte, experimentujte…

  • mandľové maslo, olivový olej, kurkuma, morská soľ, chilli
  • mandľové maslo, olivový olej, parmezán, morská soľ, čierne korenie, bazalka, cesnak
  • mandľové maslo, vínny ocot, olivový olej, morská soľ
  • mandľové maslo, sójová omáčka, chilli, zázvor, cesnak
Guľôčky s mandľovým maslom.
Guľôčky s mandľovým maslom.

5. Polievky

Áno, mandľové maslo sa dá využiť aj do polievok. Spestrite si varenie a skúste exotické polievky. Dodajte im živiny tak, že ich zahustíte mandľovým maslom namiesto múky alebo zápražky.

Tip Powerlogy:

Karfiolovo-mandľová krémová polievka:

  • 1 veľký karfiol
  • mandľové maslo
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky mletej škorice, rasca / koriander
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru

Ešte jedna dobrá rada na záver:

Vedeli ste, že mandľové maslo je oveľa zdravšie ako napríklad arašidové?

Na jednej strane ide o kvalitu, pretože arašidové maslá, ktoré sú najčastejšie dostupné v obchodoch, obsahujú nekvalitné arašidy, veľa cukru a pridané oleje alebo tuky. Ale sú tu aj ďalšie faktory. Arašidy sú napríklad oveľa náchylnejšie na plesne a mykotoxíny, ktoré môžu byť následne prítomné v arašidovom masle.

A ktoré orechy majú pre nás väčší význam z hľadiska živín? Mandle obsahujú viac vitamínu E a viac vlákniny ako arašidy. Arašidy majú viac omega-6 mastných kyselín, ktoré by sme práve mali obmedzovať. Takže v súťaži arašidové maslo vs. mandľové víťazí jednoznačne mandľové maslo.

Viac informácií nájdete na: www.powerlogy.com

1/1
Zavrieť reklamu