Hlavou proti chorobám. 8 tipov, ako poraziť chorobu, ktoré znejú kontroverzne napriek tomu, že prednedávnom platili.

9. novembra 2021
Žena, na ktorú padá sneh.

Niektoré rady, ako si udržať zdravie, ktoré boli ešte pred pár rokmi úplne bežné, dnes už znejú kontroverzne a málokomu sa niektoré tipy z tohto asi podarí dodržať. Dovolíme si však podeliť sa o ne s vami.

Choroby nie sú nič, o čo by človek stál. Preto nie je na škodu viac myslieť na svoje zdravie a zaužívať si životný štýl, ktorý nám pomôže žiť naplno, bez limitov zdravotných komplikácií.

Dnešná medicína už vie, že s choroboplodnými zárodkami je to trochu zložitejšie, že je niečo medzi nebom a zemou, čo je viac ako len strohý vedecký prístup tabuliek, štúdií a meraní. Preto vám prinášame pohľad na život ako celok. Múdrosť, ktorú sa nám podarilo zozbierať, by vám mohla pomôcť k tomu, aby ste sa cítili dobre na všetkých úrovniach svojho bytia a boli tak odolnejší pred protivenstvami číhajúcimi na ďalšie obete. Aké sú teda naše top tipy?

1 Nepúšťajte si chorobu do hlavy

Hlava môže byť silný spojenec a rovnako silný nepriateľ. Je to len o tom, ako si to tam „hore“ dokážeme usporiadať.

Vôbec nie je na škodu mať hlavu čistú a pokiaľ ide o choroby, držať si ich od tela, teda nepúšťať si k sebe myšlienky s nimi spojené. Veď to určite sami poznáte – kolegyňa v práci si sťažuje: „Tu ma bolí, tam ma pichá. Hlava mi ide prasknúť a žalúdok sa mi krúti na všetky strany.“ Stanete sa príliš zainteresovaným poslucháčom a po nejakej chvíli si uvedomíte, že aj vás rozbolela hlava a nie je vám úplne najlepšie. Od chorôb utekajte nielen fyzicky, ale aj mentálne.

2 Chcete si cez deň zdriemnuť? Odolajte!

Áno, áno, vieme, vieme. Ste unavení. Máte náročnú prácu. Deti vám dávajú zabrať. V noci sa vám zle spalo. Pokiaľ však nemávate nočné služby, netrápia vás zdravotné problémy a nie ste profesionálni športovci, skúste spánku počas dňa aspoň nejakú dobu odolávať a po čase možno prekvapivo zistíte, že vám to vyhovuje.

Ak máte chuť cez deň si zdriemnuť, skúste vyjsť na čerstvý vzduch alebo si nastavte budík na maximálne 20 minút. Foto: Shutterstock

Mimochodom, bolo zistené, že spánok počas dňa, ktorý je dlhší ako 40 minút, môže viesť k rozvinutiu metabolického syndrómu, obezite, vysokému krvnému tlaku a vysokej hladine cholesterolu. Možno bez neho navyše budete lepšie spávať v noci, pretože budete takí unavení, že zaspíte hneď, ako si ľahnete.

A čo robiť, keď to na vás cez deň príde? Skúste si zacvičiť, ísť behať – väčšinou pomôže, keď zvolíte nejakú aktívnu činnosť. Hoci by si človek myslel, že práve fyzická aktivita ho ešte viac vyčerpá, opak býva zväčša pravdou.

3 Buďte aktívni. Každý deň.

Máte pravdu. Nie je to žiadna novinka. Je dokázané, že cvičenie a šport majú pozitívny vplyv na zdravie a znižujú riziko chorôb.

Nie je to však len o športe a cvičení. Pozitívny zdravotný bonus do nášho života prichádza aj v každodenných maličkostiach, ktoré rozpumpujú naše srdce a (aspoň trochu) nás zadýchajú. Bývate na piatom poschodí? Výborne! Už žiaden výťah, zvyknite si na schody. Potrebujete niečo od kolegyne? Nepíšte jej mail – zájdite za ňou. Chodíte do práce autom? Čo tak skúsiť to na bicykli alebo behom?

4 Meditujte. Pravidelne

Čoraz viac odborníkov sa ozýva, že choroba je často prejavom niečoho negatívneho, čo má svoj pôvod v psychickej, duševnej rovine. Preto stojí za pokus obohatiť svoj život o nejakú formu pohladenia na duši.

Meditácia je pohladenie na duši. Nájdite si tú svoju. Foto: Shutterstock

Spirituálne vyžitie môže mať viacero foriem – veriaci zvyknú mať svoje osvedčené metódy a pre ostatných je skvelý spôsob starostlivosti o svoje vnútro meditácia, joga alebo kontemplatívny pobyt v prírode.

5 Nájdite si v živote potešenie

Potešenie a choroba? Pýtate sa ako to spolu súvisí? Možno oveľa viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Je už totiž dokázané, že ľudia, ktorí sú šťastní, aktívni, vyrovnaní a v živote zaujímajú ten pozitívnejší postoj, sú v porovnaní s druhými po vystavení vírusom chrípky menej náchylní na to, aby tomuto ochoreniu podľahli.

Dobrým predpokladom k tomu je mať prácu, ktorá vás baví a napĺňa. Keď sa budete na každý deň tešiť, budete udržiavať v lepšej kondícii aj svoje zdravie a nielen to duševné.

Možno vás začnú baviť prechádzky, nové cvičenie alebo učenie sa nového cudzieho jazyka… Foto: Shutterstock

Samozrejme, nie každý deň je nedeľa, ale keď sa aj v tých náročnejších situáciách budete snažiť hľadať potešenie, hoci to bude ťažšie, prinesie vám to viac benefitov ako poddávanie sa chmúrnym myšlienkam choroby.

6 Top tip z lekárne: Pastilky so zinkom

Ak hľadáte niečo overené, mali by to byť cmúľacie pastilky so zinkom. Práve ony dokážu zvýšiť imunitu buniek sliznice ústnej dutiny a nosohltanu, plus ionty zinku aktívne bojujú proti vírusom chrípky a nachladnutiu.

Je však dôležité začať hneď pri prvých príznakoch, kedy pastilky dokážu zabrániť ochoreniu ústnej a nosovej dutiny a zablokujú vznik nachladnutia. Funguje to vďaka tomu, že koncentrácia iontov zinku je približne 10-krát vyššia ako koncentrácia vírusov, takže choroba by nemala zvíťaziť. Zväčša sa odporúča zinkové pastilky cmúľať každé 2 – 4 hodiny, aby bola zaručená kontinuita účinnosti.

7 Prežije Pasteur ďalšie generácie?

To, ako sa na choroby pozerá dnešný človek na základe toho, čo nám predkladá medicína, je pokračovanie práce známeho francúzskeho chemika, biológa a lekára, Louisa Pasteura. Jeho teória choroboplodných zárodkov je ešte aj dnes plošne prijímaná ako základ liečebného procesu.

V súčasnosti sa však začína stále častejšie hovoriť o jeho (v tých dobách) slávnejšom súčasníkovi Antoinovi Béchampovi, ktorý s Pasteurom nesúhlasil a tvrdil, že baktérie nie sú základnou príčinou chorôb, ale len vyrastajú na skazenom organickom podklade.

Podľa neho telo vnútri nie je sterilné – nosí príčinu zdravia a chorôb samé v sebe. Podarilo sa mu dokázať, že choroba zvonka príde až vtedy, keď sa naruší rovnováha prostredia (genetická, telesná, psychická).

Máte radi pikošky? Zlé jazyky tvrdia, že Pasteur od Béchampa odpisoval (Béchamp svoje rané objavy posielal do Francúzskej akadémie vied, ku ktorej obaja patrili) a prekrútil ich tak, aby mu vyhovovali. Na smrteľnej posteli si Pasteur údajne povzdychol: „Antoine mal pravdu. Je to prostredie.“ Vo svete sa začína Béchamp skloňovať stále častejšie, tak uvidíme, čo prinesie budúcnosť, a kam sa oficiálna veda a jej poznatky posunú.

8 Buďte vďační

Aj keď možno nepatríte k hundrošom, niekedy je veľmi ľahké prepadnúť pocitom sebaľútosti. Nie vždy sa veci vyvíjajú tak, ako by sme si priali, a niekedy dokáže byť život naozaj ťažký.

Buďte vďační a vychutnávajte si príjemné chvíle. Foto: Shutterstock

Aby ste neprepadávali takýmto pocitom, skúste si v podobných situáciách spraviť v hlave zoznam vecí, za ktoré ste vďační. Tiež nie je na škodu uvedomiť si, že každá náročná situácia, ktorá sa v živote pred nás postaví, nás nielen zocelí, ale zároveň nám otvorí nové dvere.

A to je často príležitosť, ktorej by sa nám za iných okolností nikdy nemuselo dostať. Ak sa vám podarí pozerať sa na svoj život z tohto pozitívnejšieho uhla, bude to tiež dobrá investícia do vášho zdravia.

Áno, počas našej pandémie môžete dodržiavať aj iné hygienické pravidlá, ktoré vám radíme v článku Základné hygienické tipy, ako sa vyhnúť chorobám a zostať zdravý.

Text: Paulína Nováková
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu