Liptov je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na Slovensku. Poznáte ho?

3. februára 2022

10 vecí, ktoré by ste o Liptove mali vedieť a miesta, ktoré by ste mali navštíviť.

0%

Ktoré okresy spadajú do regiónu Liptov?

Správne! Nesprávne!

Región Liptov tvoria okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš a spadá sem aj malá časť okresu Poprad.

Liptov je turisticky veľmi obľúbený. Je tu prístup až do 3 významných pohorí. Viete, ktoré pohorie tu však neleží?

Správne! Nesprávne!

K regiónu Liptov patria Západné Tatry, Nízke Tatry a Veľká Fatra. A to je tiež dôvod, prečo majú turisti Liptov tak radi. Malá Fatra leží až medzi Martinom a Žilinou.

Liptovská Mara je najtypickejším vodným dielom Liptova. Viete, koľko obcí bolo zatopených pri jej budovaní?

Správne! Nesprávne!

Pri výstavbe Liptovskej Mary bolo zatopených 13 obcí, z toho 12 úplne. Odsťahovať sa muselo viac ako 4 000 ľudí. Liptovská Mara ponúka jednu z najkrajších scenérií na Slovensku.

Na brehu Liptovskej Mary sa nachádza veža kostola. Viete, čo to bolo za kostol?

Správne! Nesprávne!

Veža je veľmi stará a pochádza z gotického kostola z 13. storočia, z ktorého sa zachoval iba pôdorys a veža. Začal vznikať už okolo roku 1100, ale niekoľkokrát bol prerobený alebo nadstavovaný. Počas stredoveku bol Kostol Panny Márie jedným z najvýznamnejších na Liptove a bol v tomto regióne hlavným centrom duchovného života. V roku 1975 bol kostol pri výstavbe vodného diela zbúraný.

Domy z liptovských dedín ako aj kópie domov z oblasti zatopenej Liptovskou Marou máme dnes možnosť vidieť v:

Správne! Nesprávne!

Múzeum Liptovskej dediny Pribylina je aj usporiadané štýlom, ako vyzerali liptovské obce. Doy pochádzajú prevažne z oblasti zatopenej Liptovskou Marou. Sú to kópie originálov dokonca s ich pôvodnými prvkami. Nájdete tu aj kópiu spomínaného ranogotického kostola Panny Márie z obce Liptovská Mara. Spoznáte spôsob života rôznych vrstiev obyvateľstva. Sú tu aj remeselníci, zvieratká a kultúrny program.

Kde sa nachádza termálny prameň Teplica alebo Kaďa?

Správne! Nesprávne!

Termálny prameň Teplica alebo Kaďa je najznámejším minerálnym prameňom v obci Liptovský Ján. Vstup do liečivej vody je zadarmo. Voda má teplotu približne 20°C, čo by sa na prvý pohľad mohlo zdať málo, avšak po chvíli sa vám môže zdať, že voda hreje. Voda obsahuje sírany a ideálne je byť v nej 20 minút.

V akých kúpeľoch v okrese Ružomberok sa nachádza tento vodopád?

Správne! Nesprávne!

Národná prírodná pamiatka Lúčanský vodopád je prístupná pre verejnosť. Vodopád leží uprostred dediny, je vysoký 12 metrov a padá z travertínovej terasy do malého jazierka. Odvážnejší návštevníci sa cez leto kúpu aj priamo pod vodopádom.

Cez Liptov preteká aj naša posledná neupravená divoká rieka, viete, ako sa volá?

Správne! Nesprávne!

Belá, ktorá preteká cez Podbanské a Vavrišovo, je našou poslednou riekou s neupraveným korytom. Sama si vždy nájde svoju cestu a jej koryto sa mení. Je domovom vzácnych rýb a živočíchov.

V tejto doline v časti Oblazy sa nachádzajú dva vodné mlyny, ktoré sú technickými pamiatkami. Jeden mlyn je zreštaurovaný a je tu expozícia mlynárskej techniky. Ako sa dolina volá?

Správne! Nesprávne!

Kvačianska dolina sa nachádza medzi Hutami a Kvačanmi a je jednou z najobľúbenejších destinácii na túru pre rodiny s deťmi. Dolina leží v Chočských vrchoch a je národnou prírodnou rezerváciou. Sú tu dva drevené kolesové vodné mlyny s expozíciou.

Na severe Nízkych Tatier sa nachádza najdlhší jaskynný systém na Slovensku. K nemu patrí:

Správne! Nesprávne!

Demänovská jaskyňa slobody očaruje návštevníkov čarovným podzemným tokom Demänovky, jazierkami a sintrovou výplňou, a preto je najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku.

Liptov
Výborne!

Liptovská Mara, rieka Váh. Foto: Shutterstock

Liptov poznáte naozaj skvele! Gratulujeme! Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Nízkych Tatrách, o Veľkej Fatre alebo Malej Fatre.
Fajn

O Liptove ste už niečo vedeli a niečo ste sa dozvedeli. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Nízkych Tatrách, o Veľkej Fatre alebo Malej Fatre.
Hmmmm....

O Liptove ste zatiaľ veľa nevedeli, ale určite sa tam niekedy vyberte. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Nízkych Tatrách, o Veľkej Fatre alebo Malej Fatre.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu