Hrebenatky & kraby – nenápadné plody mora na tanieri športovca
Hrebenatky, tiež známe aj ako mušle svätého Jakuba, spolu s krabím mäsom nepatria práve medzi tradičné prísady našej kuchyne. Niekedy však nezaškodí spraviť veci aj trochu inak, ako sme zvyknutí. Čo z toho vyťažíte? Extra energiu pre vaše športovanie.
Hrebenatka aj krab sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Okrem toho, krabie mäso je plné minerálov a omega-3 mastných kyselín. Tie majú silné protizápalové účinky, takže aj vaše zdravie si príde na svoje.
Vysoký podiel bielkovín zase napomáha rýchlejšej regenerácii tkaniva. A aby sme nezabudli – má málo kalórií, takže aj hmotnosť si ľahšie udržíte pod kontrolou.
Hrebenatky obsahujú v 100 gramoch približne 15 gramov bielkovín, pričom majú menej ako 1 gram tuku. Tiež sú bohaté na minerály podporujúce imunitu ako je meď, zinok a selén.
Osem mýtov a faktov o zimných chorobách
Ako ich použiť
Hrebenatky natrite olejom, osoľte a okoreňte a potom pražte na veľmi horúcej panvici minútu z každej strany.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock