Zeleninový šalát s vajíčkami a chlebom naan
Zeleninový šalát s vajíčkami je tým správnym zasýtením počas letných dní.
Vedeli ste, že listová zelenina dodáva telu vitalitu a osvieženie? Zelené listy hlávkového šalátu, špenátu alebo rukoly obsahujú niekoľko vitamínov a minerálov, ako je vápnik, vitamín C, K, draslík a horčík.
Predstavujú zdroj zásaditých solí, ktoré zabraňujú premnoženiu mikroorganizmov, pomáhajú neutralizovať kyseliny v krvi a tkanivách. Konzumácia listovej zeleniny vám taktiež zníži škodlivý cholesterol v krvi. Vaše telo sa tiež poteší bohatej dávke antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu a chorobám.
Čas prípravy: 10 min.
Čas varenia: 35 min.
Hotovo za: 45 min.
Boris Bajer: Recept na plodnosť
Suroviny:
Na šalát:
- 4 vajcia
- 200 g cherry paradajok
- 100 g čakanky
- 50 g reďkovky
- 50 g červenej cibule
- 1 avokádo
- ¼ ČL soli
Na dresing:
- 3 PL olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL horčice
- 1 PL vody
- ¼ ČL korenenej soli
- ¼ ČL mletej červenej papriky
Na chlieb naan:
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- ½ ČL soli
- 2 ČL prášku do pečiva
- 200 ml kyslého bieleho jogurtu
- 3 – 4 PL múky na posypanie pracovnej dosky
Na potretie chleba:
Postup:
- Najprv si pripravíme chlieb naan. Všetky ingrediencie na chlieb zmiešame v mise. Hneď ako sa cesto začne formovať do bochníka, vyberieme ho z misy a preložíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Cesto krátko premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí.
- Každú časť vyformujeme do bochníčka, prikryjeme a necháme odpočívať asi 10 minút. Potom každý bochníček vyvaľkáme a po jednom ukladáme na zahriatu suchú panvicu.
- Každý naan pečieme samostatne 2 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany. Upečený naan vyberieme z panvice a dáme ho do misy s pokrievkou. Okamžite potrieme maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a prikryjeme.
- Chlieb necháme takto prikrytý odpočívať 2 až 3 minúty a potom ho natrháme na menšie kúsky.
- Do hrnca s vriacou vodou pridáme soľ a potom doň opatrne pridávame jedno vajce za druhým. Varíme na stredne silnom plameni asi 8 minút.
- Hrniec odstavíme z plameňa, vajcia scedíme a necháme vychladnúť. Olúpeme ich a rozkrojíme na polovice.
- Všetku zeleninu na šalát očistíme, umyjeme a nasekáme. Pripravenú zeleninu, vajcia, avokádo a natrhaný naan dáme do misy.
- Všetky ingrediencie na dresing dáme do menšej misky, zakryjeme ju, potrasieme ňou a dresingom prelejeme šalát. Premiešame a podávame.
Náš tip: Zeleninový šalát s vajíčkami sa perfektne hodí pre vegetariánov, ale môže sa upraviť tak, aby obsahoval aj mäso. Ak chcete pridať trochu proteínu, pridajte do šalátu grilované kuracie prsia alebo tofu.
Dobrú chuť!