Zeleninový šalát s vajíčkami a chlebom naan 

26. júna 2024
zeleninový šalát s vajíčkom

Zeleninový šalát s vajíčkami je tým správnym zasýtením počas letných dní.

Vedeli ste, že listová zelenina dodáva telu vitalitu a osvieženie? Zelené listy hlávkového šalátu, špenátu alebo rukoly obsahujú niekoľko vitamínov a minerálov, ako je vápnik, vitamín C, K, draslík a horčík.

Predstavujú zdroj zásaditých solí, ktoré zabraňujú premnoženiu mikroorganizmov, pomáhajú neutralizovať kyseliny v krvi a tkanivách. Konzumácia listovej zeleniny vám taktiež zníži škodlivý cholesterol v krvi. Vaše telo sa tiež poteší bohatej dávke antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu a chorobám. 

Čas prípravy: 10 min. 
Čas varenia: 35 min. 
Hotovo za: 45 min. 

Suroviny:

Na šalát: 

Na dresing: 

Na chlieb naan: 

  • 250 g hladkej pšeničnej múky 
  • ½ ČL soli 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • 200 ml kyslého bieleho jogurtu 
  • 3 – 4 PL múky na posypanie pracovnej dosky 

Na potretie chleba: 

  • 3 PL zmäknutého masla 
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku 

Postup: 

  1. Najprv si pripravíme chlieb naan. Všetky ingrediencie na chlieb zmiešame v mise. Hneď ako sa cesto začne formovať do bochníka, vyberieme ho z misy a preložíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Cesto krátko premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. 
  2. Každú časť vyformujeme do bochníčka, prikryjeme a necháme odpočívať asi 10 minút. Potom každý bochníček vyvaľkáme a po jednom ukladáme na zahriatu suchú panvicu. 
  3. Každý naan pečieme samostatne 2 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany. Upečený naan vyberieme z panvice a dáme ho do misy s pokrievkou. Okamžite potrieme maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a prikryjeme. 
  4. Chlieb necháme takto prikrytý odpočívať 2 až 3 minúty a potom ho natrháme na menšie kúsky. 
  5. Do hrnca s vriacou vodou pridáme soľ a potom doň opatrne pridávame jedno vajce za druhým. Varíme na stredne silnom plameni asi 8 minút. 
  6. Hrniec odstavíme z plameňa, vajcia scedíme a necháme vychladnúť. Olúpeme ich a rozkrojíme na polovice. 
  7. Všetku zeleninu na šalát očistíme, umyjeme a nasekáme. Pripravenú zeleninu, vajcia, avokádo a natrhaný naan dáme do misy. 
  8. Všetky ingrediencie na dresing dáme do menšej misky, zakryjeme ju, potrasieme ňou a dresingom prelejeme šalát. Premiešame a podávame. 

Náš tip: Zeleninový šalát s vajíčkami sa perfektne hodí pre vegetariánov, ale môže sa upraviť tak, aby obsahoval aj mäso. Ak chcete pridať trochu proteínu, pridajte do šalátu grilované kuracie prsia alebo tofu. 

Dobrú chuť!


1/1
Zavrieť reklamu