Je čokoláda škodlivá?

Je strašiakom pre postavu, ale naše chuťové bunky ju milujú. Už ste dnes mali svoju tabuľku blaženosti?
Čokoláda je komplexné chemické potešenie obsahujúce stimulanty, hromadu antioxidantov a viac ako 500 zložiek chuti.
Vďaka takému množstvu ingrediencií nie je žiadnym prekvapením, že vyrobiť čokoládu je veda sama o sebe. Napríklad kakaové maslo má šesť rôznych foriem kryštálov a všetky majú iný bod topenia. Aby toho nebolo málo, na dosiahnutie bezchybnej chuti musia mať tukové kryštály vo finálnom produkte presnú veľkosť a tvar.
Toto sa dosiahne temperovaním, čo je dôležitý krok v produkcii čokolády. Čokoláda sa najprv schladí, aby sa vytvorili kryštály, potom sa teplota zdvihne, aby sa nestabilné kryštály rozpustili.
OTÁZKY ZDRAVIA
Aj keď čokoládu zvykneme považovať za nezdravú, niektoré jej zložky môžu byť pre nás v skutočnosti prospešné. Kakaové bôby sú bohaté na organické látky flavonoidy. Obzvlášť flavonoid epikatechín zlepšuje krvný obeh v mozgu a narúša proteínové zhluky, ktoré sú typické napríklad pre Alzheimerovu chorobu.
Výskum publikovaný v marci 2014 zistil, že tmavá čokoláda je prospešná pre baktérie v tráviacom trakte. Tie ju využívajú na produkciu protizápalových zlúčenín, z čoho zasa benefituje naše srdce.
Treba však podotknúť, že väčšina štúdií o zdravotných benefitoch čokolády využívala ako výskumnú vzorku hlodavce. Potrebujeme teda ešte ďalšie prieskumy, aby sa potvrdilo, či rovnaký blahodarný vplyv platí aj pre človeka.

V laboratóriu anglickej Univerzity v Bathe vedci študujú mozgové bunky hlodavcov: „Náš výskum ukázal, že epikatechín a príbuzné flavonoidy vytvárajú v bunkách mozgu sľubné obranné účinky,” vysvetľuje neurovedec Dr. Robert Williams. „Či však rovnaké účinky dosiahneme u človeka tým, že bude jesť čokoládu, je zatiaľ otázne.”
Na konečný verdikt, či je čokoláda naozaj zdraviu prospešná, si budeme musieť teda ešte počkať. Jedno je však isté: čím tmavšia, tým lepšia.
ČOKOLÁDA MOŽNO NIE JE TAKÁ ŠKODLIVÁ, AKO SI MYSLÍME – V SKUTOČNOSTI MÔŽU BYŤ NIEKTORÉ JEJ ZLOŽKY PRE NÁS PROSPEŠNÉ.
ZLOŽKY ČOKOLÁDY A REAKCIA NÁŠHO TELA
Čo presne obsahuje a aký má na nás vplyv?
Kakao obsahuje veľké množstvo zložiek ovplyvňujúcich náladu. Niektoré sú stimulanty urýchľujúce mentálne aj fyzické funkcie, iné sa dokážu správať ako hormóny šťastia. Kakao je tiež bohaté na magnézium a niektoré výskumy naznačujú, že ženy, ktoré cítia veľkú potrebu dať si čokoládu počas PMS, trpia práve nedostatkom magnézia.

Čokoládovú tyčinku vynašiel obchodník J. S. Fry v roku 1847.
Tyčinka Fry’s Chocolate Cream sa začala masovo vyrábať v roku 1860 a predáva sa dodnes.
1. KOFEÍN
Kakaové bôby obsahujú malé množstvo kofeínu – približne 0,2 až 0,4 %. Oproti tomu kávové zrná obsahujú do 1,4 % kofeínu. 40-gramová tabuľka čokolády obsahuje približne 6 mg kofeínu, zatiaľ čo v šálke filtrovanej kávy je ho až 135 mg.
2. TEOBROMÍN
Teobromín je jemný stimulant, ktorý je štruktúrovo príbuzný kofeínu – obidva patria medzi alkaloidy. Teobromín prispieva k horkej chuti kakaa. Šálka kvalitnej horúcej čokolády môže obsahovať 18 mg teobromínu a 2 mg kofeínu.
3. FLAVANOLY
Flavanoly môžu spomaľovať starnutie ciev, a to zrejme aktiváciou syntázy oxidu dusnatého. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúča zjesť denne 10 g tmavej čokolády, ktorá by mala pomôcť udržiavať rozšírené cievy a normálny krvný obeh.
4. TRYPTOFÁN
Čokoláda obsahuje vysokú koncentráciu aminokyseliny tryptofán, ktorá je základnou látkou pre tvorbu serotonínu – hormónu šťastia. Príliš nízka hladina tohto hormónu môže súvisieť s depresiami. Čokoláda tiež obsahuje látky podobné serotonínu – monoamíny.
5. FENYLETYLAMÍN
Fenyletylamín je hormón zo skupiny amfetamínov. Vylučuje sa, keď sme zamilovaní, preto sa často označuje za „drogu lásky”. Fenyletylamín by mohol vysvetľovať, prečo sa čokoláda považuje za afrodiziakum.
VEDELI STE? |
ŽENY MAJÚ RADY ČOKOLÁDU OD POČATIA Ženy sú pravdepodobne citlivejšie na čokoládu ako muži ešte pred narodením, tvrdia výskumníci z talianskej Marche Polytechnic University. Tehotným ženám dali zjesť čokoládu a popri tom monitorovali srdcový pulz a pohyby plodu. Plody ženského pohlavia odpovedali na čokoládový podnet energickejšie ako plody mužského pohlavia. |
Text: Zázračná planéta
Foto: Shutterstock