Rakytník: hit z prírodnej lekárne patrí medzi najzaujímavejšie liečivé rastliny.

6. októbra 2013
Rakytník. Foto: Shutterstock

Prírodná lekáreň v medicíne ešte zďaleka nepovedala posledné slovo. Z roka na rok zažívame nové prekvapenia nad možnosťami liečivého pôsobenia rastlín, o ktorých sme si ani nemysleli, že by mohli byť užitočné pre naše zdravie.

Lieči už tri tisícročia

Jednou z takýchto relatívnych noviniek je rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides). U nás je známy skôr ako tŕnistý stromový krík s okrasnými zeleno-striebristými listami a oranžovými bobuľovými plodmi, ktorý spevňuje svahy alebo brehy jazierok či potokov. V tradičnej indickej, čínskej a mongolskej medicíne však patrí medzi najzaujímavejšie liečivé rastliny už takmer tri tisícročia.

Obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch, listoch aj v kôre konárov sa radí do úzkej skupiny najcennejších potravinárskych a terapeutických rastlín.

Jeho biostimulačné účinky, vďaka ktorým podporuje ľudský imunitný systém a jeho obranyschopnosť, boli známe aj v starom Grécku. Vojaci armády Alexandra Macedónskeho používali výťažky plodov ako povzbudzujúcu látku v boji a na obnovu síl po ňom. Dávali ich aj svojim koňom, ktoré boli vďaka tomu mocnejšie, menej unavené a mali striebristo lesklú srsť – z toho pochádza názov rakytníka: hippos – kôň, phaes – lesk.

Bobuľky ako vitamínová bomba

Rakytníkové bobuľky (používané ako surovina na džem, sirup, pretlak, prášok, kompót, čaj, tinktúru alebo likér) sú neuveriteľným koncentrátom užitočných látok – v priemere obsahujú dvadsaťštyrikrát viac vitamínu C ako citrón a osemnásťkrát viac ako kivi. Užívanie rakytníka je preto dobré pri chrípkových virózach alebo angíne ako podporná liečba, ale jeho konzumácia sa odporúča aj v rámci prevencie a rekonvalescencie takýchto ochorení.

Okrem toho sú bobuľky vítaným zásobníkom provitamínu A, D, vitamínu E a beta-karoténu, takže omladzujú a regenerujú pokožku, spevňujú kosti, znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú zlepšovať funkcie zraku aj tráviaceho traktu.

Rastlinný všeliek

Výťažky z rakytníka zabraňujú aj vypadávaniu vlasov, zlepšujú činnosť pečene aj pankreasu, podporujú hojenie žalúdočnej sliznice pri vredovej chorobe a chronických zápaloch a stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov. Veľmi dobre pôsobia na liečbu „zlatej žily“ – hemoroidov (najmä v kombinácii s dubovou kôrou) – a sú vhodné na celkovú očistu organizmu po diétnych chybách alebo nadužívaní liekov či podporných prostriedkov. Odstraňujú škodlivé voľné radikály, ktoré vznikajú v organizme pri civilizačnom strese, niektorých pľúcnych ochoreniach a zvýšenej fyzickej námahe.

Obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch, listoch aj v kôre konárov sa radí do úzkej skupiny najcennejších potravinárskych a terapeutických rastlín. Foto: Shutterstock
Obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch, listoch aj v kôre konárov sa radí do úzkej skupiny najcennejších potravinárskych a terapeutických rastlín. Foto: Shutterstock

Stále nedocenený rakytníkový olej má výrazné regeneračné schopnosti, pomocou ktorých sa dá ovplyvniť rast tkanív pri rekonvalescencii po poškodeniach pokožky a slizníc (termických i chemických popáleninách, trhlinách, omrzlinách a ožiarení) alebo pri ich ochoreniach (ekzémoch, alergiách a zápaloch). Býva považovaný za omladzujúci prostriedok, napomáhajúci udržiavať športovú a pracovnú formu.

Pre športovcov je zaujímavá aj jeho schopnosť spolupracovať pri tlmení bolesti po narazeniach („koňaroch“) a zlepšovať stav kĺbovej pohyblivosti pri reumatizme. Čerstvé mamičky oceňujú jeho podporný význam v období kojenia.

Rakytník exoticky

Na Sibíri jedia zrelé oranžové bobule rakytníka surové so syrom alebo mliekom a varené v mäsovej omáčke. V Nepále ich konzumujú samostatne surové alebo zavárané. Nepálske ženy si ich šťavou farbia pery a čelo. Nezrelými plodmi rakytníka sa v Indii liečia hnačky aj infekčná dyzentéria a takéto plody sa používajú na zastavenie krvácania z rán. Zo stoniek a listov sa získava žlté farbivo.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu