10 dôvodov, prečo by ste mali prijímať horčík každý deň

24. novembra 2012
Horčík. Foto: Shutterstock

Doprajte preto svojmu telu dostatok minerálov a vitamínov, aby ste sa cítili v pohode. Práve horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre zdravie a spokojnosť. Prinášame vám desať dôvodov, prečo je dobré ho prijímať každý deň.

Možno vás prekvapí, že samotný vápnik ako výživový doplnok je nielen zbytočný, ale v skutočnosti prispieva aj k vzniku osteoporózy. Práve horčík je minerál, na ktorého príjem by ste mali starostlivo dbať. Je totiž veľmi dôležitý a mnohým z nás v strave chýba. Tu je 10 dôvodov, prečo by ste ho mali jedávať pravidelne:

1. Pomáha lepšiemu spánku

Optimálna dĺžka spánku je u každého individuálna. Niekto potrebuje minimálne osem hodín, iný si vystačí so šesťhodinovým odpočinkom. Hlavne v jesennom období sa však stáva, že aj po dlhom spánku sa zobúdzame vyčerpaní. Môže za to hormón melatonín, ktorý je zodpovedný za pokojný spánok. Pre jeho správne pôsobenie v organizme je potrebný horčík. Jeho nedostatok zároveň spôsobuje nerovnováhu v tele a prenecháva miesto pre hormóny stresu. A práve stres a napätie sú hlavnými dôvodmi nespavosti.

2. Uvoľňuje nervový systém

Za správnu činnosť nervového systému, jeho uvoľnenie a za našu dobrú náladu je zodpovedný hormón serotonín. Aj jeho správne fungovanie v organizme však závisí od horčíka.

3. Pre väčšie a silnejšie svaly

Mať pevné paže a vyrysované bruško je túžbou väčšiny z nás a pre ich získanie je okrem trápenia sa v posilňovni nutný aj pravidelný príjem horčíka. Ten pomáha produkovať rastový faktor podobný inzulínu, ktorý prispieva k rastu a zvýšenej sile svalov. Horčík podporuje aj tvorbu adenosintristofátu, ktorý je zdrojom energie v bunkách.

4. STOP bolesti svalov

Ak sú vaše svaly stuhnuté, opäť za to môže nedostatok horčíka. Bez neho svaly nedokážu správne oddychovať, čoho príznakom sú nepríjemné kŕče, často napríklad po cvičení či počas spánku.

5. Celistvosť a silné kosti

Horčík a vápnik idú ruka v ruke. Možno vás prekvapí, že samotný vápnik ako výživový doplnok je nielen zbytočný, ale v skutočnosti prispieva aj k vzniku osteoporózy! Existuje približne 18 základných živín, ktoré pomáhajú zdraviu kostí. Medzi ne patrí aj horčík, pretože stimuluje hormón kalcitonín. Tiež potláča hormóny prištítnych teliesok, ktoré kosti rozkladajú. Pre zdravé kosti teda zaraďte do svojho jedálneho lístka potraviny bohaté nielen na vápnik, ale aj horčík.

6. Prospieva zubom

Slinné žľazy vyprodukujú počas dňa jeden až dva litre slín. Spolu s chuťovými bunkami zabezpečujú pocit chuti, chránia nás pred zadusením, neutralizujú kyseliny a odstraňujú zubný povlak. Nedostatok horčíka spôsobuje vznik nezdravej rovnováhy fosforu a vápnika v slinách. Táto nerovnováha poškodzuje zuby aj napriek ich pravidelnému čisteniu.

Najlepším spôsobom, ako prijímať horčík, je z prírodných potravín. Veľké množstvo horčíka obsahuje práve listová zelenina, banány, semienka a orechy. Foto: Shutterstock

7. Hydratuje

Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Pozor si treba dať nielen na množstvo, ale aj zloženie pitného režimu. Ideálne sú minerálne vody, prípadne nesladené bylinkové čaje. Čím viac kávy alebo čierneho čaju vypijeme, tým viac treba navýšiť príjem iných tekutín.

Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako ako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín.

8. Pomáha uľaviť od zápchy

Horčík odstraňuje toxíny nahromadené v črevách, podporuje ich činnosť a tým uľavuje od zápchy.

9. Je potrebný pre prácu enzýmov

Enzýmy sú v tele človeka nenahraditeľné. Stimulujú každú chemickú reakciu v tele. Horčík je podstatný pre prácu stovky takýchto enzýmov a asistuje tisícom ďalších.

10. Ako prevencia proti cukrovke

Horčík zvyšuje vylučovanie inzulínu, čo uľahčuje rozklad cukru. Bez horčíka sa glukóza nedokáže preniesť do buniek. Glukóza a inzulín sa nachádzajú v krvi, čo spôsobuje rôzne typy poškodenia tkanív, vrátane očných nervov.

Výpočtom týchto bodov úloha horčíka pre naše zdravie zďaleka nekončí. Horčík pomáha predchádzať vzniku mŕtvice, srdcových chorôb a dokonca priaznivo pôsobí pri menštruačných kŕčoch.

Horčík a naša strava

Horčík najčastejšie prijímame v bežne konzumovanej strave, avšak jeho množstvo v organizme sa spotrebúva najmä napríklad pitím alkoholu, kávy, čierneho čaju, požívaním väčšiny farmaceutických prípravkov či vápnika ako umelého doplnku stravy.

Väčšina druhov orieškov je bohatá na obsah horčíka. Pozor však na zvýšené množstvo tuku, ktoré obsahujú. Dôležitými zdrojmi horčíka sú aj melasa, pohánka, proso a morské riasy. Lepšie ako zo stravy sa minerály vstrebávajú do organizmu z tekutín. Skvelým zvykom je preto pitie minerálnej vody bohatej na horčík, ktorá si zároveň zachováva nízku hladinu sodíka.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu