Ako pri športe v horúčave neskolabovať?

27. júna 2024
bežkyňa

Dlhšie dni nám poskytujú dostatok času na to, aby sme si vychutnávali pohyb na čerstvom vzduchu, no pre mnohých ľudí môžu byť blížiace sa vysoké teploty a vlhkosť prekážkou pri cvičení. Opatrnosť je namieste, ale pri dodržiavaní niekoľkých pravidel môžete smelo cvičiť celé leto.

Počasie má významný vplyv na zdravie, pohodu či motiváciu vykonávať pohybové aktivity vnútri aj vonku, o tom niet pochýb. V horúčavách ľudia často strácajú chuť cvičiť. Vysoké teploty sú totiž vyčerpávajúce a na horách, kde je trochu príjemnejšie, zase hrozia silné nárazové búrky z tepla.

Ani pri teplotách blížacich sa k nule, keď vonku navyše fúka vietor, sa pri predstave skrehnutého tela mnohým nezdá športovanie príjemné. Chodia sa radšej vyhrievať do sauny alebo volia pohyb v telocvični. Nedá nám nespomenúť meteosenzitivitu. Tá síce nepatrí do oficiálnych diagnóz lekárov, ale prudké zmeny počasia dokážu „zamávať“ nielen s náladou, ale aj tlakom, kĺbmi a hlavou niektorých z nás.

Nízky atmosférický tlak mnohým spôspobuje malátnosť, únavu či bolesti hlavy. Netreba zabúdať ani na ľudí, ktorí majú citlivejšie kĺby, svaly či kosti reagujúce na zmeny atmosférického tlaku najmä po úrazoch. Určite ste už zažili, ako si niekto masíruje zápästie či koleno a zhodnotí niečo ako: ,,Bude pršať, cítim to v kostiach.“

Počasie ovplyvňuje aj zdravotný stav alergikov či jedincov s oslabenou imunitou. Preto mnohí uprednostňujú cvičenie v interiéri, čo s rastúcou popularitou klimatizácií tiež nie je výhra. S blížiacim sa letom je dôležité naplánovať si cvičenie. A to tak, aby ste napriek horúčavám zostali aktívni, mali dostatok pohybu, ale neohrozili pritom svoje zdravie.

cyklistka pri západe slnka
S blížiacim sa letom je dôležité naplánovať si cvičenie tak, aby ste napriek horúčavám zostali aktívni. Foto: Shutterstock.

Ako horúčava ovplyvňuje organizmus?

Niektorí ich znášajú lepšie, iní horšie. Všeobecne sa dá tvrdiť, že horúčavy môžu viesť k nadmernému poteniu a dehydratácii, únave, závratom, kŕčom. A ak teplota tela stúpne nad určitú hranicu, tak aj k tepelnému vyčerpaniu alebo dokonca úpalu. Vysoké teploty zvyšujú frekvenciu úderov srdca a zrýchľujú krvný obeh, zintenzívňujú dýchanie a zhoršujú existujúce problémy s dýchaním, áno aj astmu. Horúčavy v nemalej miere ovplyvňujú aj tráviaci systém, časté sú hnačky, vracanie alebo strata chuti do jedla.

Ďalej zvyšujú riziko kožných problémov, citlivosť na bolesť, ovplyvňujú kognitívne funkcie, čo môže viesť k zníženiu koncentrácie a rozhodovacích schopností. Môžu tiež spôsobiť nespavosť, podráždenosť a úzkosť. Napriek tomu môžete pri rozumnom tréningovom rozvrhu a dodržiavaní niektorých opatrení stráviť leto aktívne. Okrem ležania pri vode si môžete užiť aj športovanie. Ako?

1/4
Zavrieť reklamu