Arašidové maslo verzus mandľové maslo – ktoré je zdravé a lepšie pre nás?

1. marca 2018
Mandľové maslo Powerlogy

Arašidové maslo je medzi orieškovými maslami najpopulárnejšie. Napríklad v americkej domácnosti má arašidové maslo svoje miesto na kuchynskej poličke až v 90 percentách domácností! Prečo by ste však mali jedávať aj mandľové maslo?

Nie je arašidové maslo ako arašidové maslo

V prvom rade, predtým ako začneme porovnávať arašidové a mandľové maslo medzi sebou, treba spomenúť jednu dôležitú vec. Medzi jednotlivými arašidovými maslami sú veľké rozdiely a najdostupnejšie a najlacnejšie sú práve tie najmenej kvalitné arašidové maslá.


Tu si v prvom rade treba čítať zloženie. V arašidovom masle by mali byť arašidy, môže tu byť štipka soli, niektoré kvalitné arašidové maslá sú ešte dosladené napríklad hrozienkami alebo medom.

To, čo však dostanete v bežných supermarketoch, sú arašidové maslá obsahujúce množstvo cukru a glukózového sirupu, hydrogenovaných tukov a palmového oleja – a to sú prísady, ktoré žiadne kvalitné a zdravé orieškové maslo obsahovať nemá.

Navyše, lacné orieškové maslá sa vyrábajú z menej kvalitných arašidov, čo je tiež nebezpečné. Arašidy sú totiž veľmi náchylné na plesne (preto sa väčšinou nepredávajú ani surové).

Nebezpečná látka, ktorú nekvalitné arašidy môžu obsahovať, sa volá aflatoxín. Aflatoxíny škodia pečeni a môžu byť dokonca spúšťačom rakoviny, ktorá sa potom môže vyvinúť pri nesprávnom životnom štýle .

Pri porovnávaní arašidového a mandľového masla budeme ale počítať s kvalitným arašidovým maslom.

Z mandľového masla sa dajú vyrábať fajn koláčiky. Foto: Powerlogy
Z mandľového masla sa dajú vyrábať fajn koláčiky. Foto: Powerlogy

Arašidové verzus mandľové maslo

Výhodou arašidového masla oproti mandľovému je určite jeho cena. Ale ak porovnáme prínosy arašidového masla s mandľovým maslom, tak vás to možno presvedčí, že na vašej kuchynskej polici by malo stále stáť práve mandľové.

Významný zdroj vitamínu E

Mandľové maslo obsahuje štyrikrát viac vitamínu E ako maslo arašidové.

Vitamín E je v tuku rozpustný vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant chrániaci bunky pred molekulami voľných radikálov. Tieto molekuly môžu zohrávať úlohu pri rozvoji srdcovej choroby a rakoviny. A okrem toho, že vitamín E chráni bunky, tak aj posilňuje imunitu.

Mandľové maslo Powerlogy
Mandľové maslo Powerlogy

Bohaté na zdravé tuky

Obe orieškové maslá, mandľové aj arašidové, sú dobrými zdrojmi mononenasýtených tukov zdravých pre srdce. Avšak mandľové maslo je o niečo lepším zdrojom, obsahuje totiž 5 gramov týchto zdravých tukov na jednu polievkovú lyžicu v porovnaní s 3,3 gramami v polievkovej lyžici arašidového masla.

Ak sú potraviny bohaté na mononenasýtené tuky súčasťou zdravej stravy, môžu podľa American Heart Association pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Môžu znižovať aj riziko srdcovej choroby a mŕtvice.

Lepší zdroj vlákniny

Mandľové maslo nie je iba o niečo lepším zdrojom mononenasýtených tukov, ale aj lepším zdrojom vlákniny ako arašidové maslo. Jedna polievková lyžica mandľového masla obsahuje 1,6 gramu vlákniny, zatiaľ čo lyžica arašidového masla obsahuje 0,9 gramu vlákniny.

Denná potreba vlákniny sa pohybuje medzi 21 až 38 gramami vlákniny denne v závislosti na vašom veku a pohlaví. Ak v strave nemáte dostatok vlákniny, máte vyššie riziko chronických ochorení ako srdcovej choroby, väčšiu pravdepodobnosť zápchy a problémov s trávením a je pre vás ťažšie udržať si zdravú váhu.

Mandľové maslo má viac dôležitých minerálov

Minerály sú pre nás esenciálnymi živinami – živinami, ktoré telo potrebuje na to, aby správne fungovalo. Patrí sem vápnik, železo, draslík a zinok.

Ak porovnáme mandľové a arašidové maslo, tak je mandľové maslo lepším zdrojom týchto minerálov. Vápnik je dôležitý pre zdravie kostí, železo pre transport kyslíka v tele. Draslík je potrebný na udržanie zdravej rovnováhy tekutín vo svaloch a zinok podporuje imunitný systém, chráni nás pred chorobami a pomáha pri hojení rán.

Mandľové maslo Powerlogy
Mandľové maslo Powerlogy

Náš tip

Vyskúšajte kvalitné BIO mandľové maslo z vynikajúcich ľahko opražených sicílskych mandlí so štipkou soli. Je chrumkavé, čerstvé, neobsahuje žiadne konzervačné látky a je vyrobené na Slovensku. Toto maslo dokonca získalo medzinárodné ocenenie – zlatú hviezdu Great Taste Awards.

1/1
Zavrieť reklamu