Trahana – grécky bulgur sušený s ovčím mliekom. Tento rýchly zdravý recept vám bude chutiť.

1. januára 2022

Trahana (čítaj trachaná) je grécka potravina, ktorá vyzerá ako bulgur. Je to nerovnomerne, na drobno podrvené obilie. Rozdiel medzi našim bulgurom a trahanou je v tom, že obilie sa suší spolu s fermentovaným ovčím alebo kozím mliekom.

Ako obilnina sa najčastejšie používa napríklad pšenica, celozrnná pšenica alebo semolina.

Vedeli ste, že trahana je jedno z najstarších jedál na svete?

Táto podoba – obilie sušené spolu s fermentovaným mliekom – je veľmi rozšírená v Grécku. Avšak toto jedlo existuje s menšími obmenami aj v iných krajinách na Balkáne a Strednom východe.

Čo sa varí z tejto potraviny?

Z tejto potraviny sa varí jednoduchá polievka alebo kašovité jedlo na rôzne spôsoby. My máme pre vás vynikajúci rýchly a zdravý recept so zeleninou.

Trahana s paradajkami, pórom a fetou hotová za 15 minút

Ingrediencie:

  • ½ kg trahana
  • 1,2 l vody
  • 1 pór
  • 3 paradajky
  • feta
  • čierne korenie, oregano

Postup:

  1. Trahanu, vodu, nakrájaný pór a paradajky dáme spolu do hrnca a privedieme do varu. Varíme asi 10-15 minút a vypneme tesne predtým, ako nám všetka voda vsiakne.
  2. Pridáme fetu, trošku čierneho korenia a môžeme pridať aj oregano. Premiešame a necháme odstáť pod pokrievkou ešte asi 5-10 minút.
  3. Hotovo, môžeme servírovať. Ak chceme, jedlo si polejeme olivovým olejom.
Grécke jedlo Trachanas s pórom, paradajkami a fetou.

Pre trahanu si budete musieť zájsť do Grécka. V obchodoch na nej bude napísané po grécky “Traxanas”.

Text a foto: MS

1/1
Zavrieť reklamu