Ako jesť kolagén? Recepty, ako zaradiť najdôležitejší proteín do stravy

3. apríla 2018
Smoothie. Foto: Powerlogy

Aj vy dbáte na prísun proteínu, ale proteínové nápoje vám nie sú úplne pochuti? Máme pre vás niekoľko tipov, ako môžete zaradiť najkvalitnejší proteín do svojho jedálnička a ani to nepostrehnete.

Nedávno sme písali o tom, aký proteín je pre telo ten najlepší, a najzastúpenejším proteínom nášho tela je kolagén s pomerom až 65%. Je to spojovacie tkanivo pre skoro všetky štruktúry v tele, pre vlasy, svaly, kosti, ale aj hlavné orgány, ako srdce, pečeň, či pľúca. Lenže ako kolagén do stravy zakomponovať?

Ak ste už kolagén alebo iné proteíny skúšali, asi viete, že samotný proteín nemusí byť práve najchutnejší. Aj preto sa dochucuje rôznymi ďalšími a nie vždy zdravými prísadami. Ak ani vám nevyhovujú umelé príchute rôznych proteínových nápojov a chcete vedieť, ako prírodný kolagén zaradiť do svojho jedálnička tak, že o tom ani „nebudete vedieť“, máme tu pre vás niekoľko dobrých tipov.

Ešte predtým máme pre vás však jednu podstatnú informáciu, a to, že do receptov odporúčame používať čistý prírodný kolagén bez príchutí. Treba si ale vybrať veľmi dobre. Dôležité je, aby kolagén bol chuťovo neutrálny, bez zápachu, a aby pochádzal z kvalitného zdroja. Toto platí pre 100% čistý Natural Collagen.

Dávkovanie

Pre primerane aktívne ženy a mužov je ideálne množstvo 1 polievková lyžica (15-20g). Ak každý deň športujete, cvičíte v posilňovni a chcete budovať svaly, je pre vás lepšie väčšie množstvo, alebo aj viac druhov proteínu. Kolagén proteín je potrebné chápať ako každodennú výživu šliach, väzív, pokožky, vlasov, ale hlavne buniek, či fascie.

Recepty

1. Smoothie pre extra športové výkony

Ani zmiešať proteín s čistou vodou nie je zlé, ale ak hľadáte chutnejšie kombinácie, toto je vynikajúca dávka proteínu, ktorú si môžete dopĺňať vždy aspoň hodinu pred cvičením. Ak však trpíte nadváhou alebo narušenú citlivosť na inzulín, tak by ste v recepte mali vynechať sladké – aj ovocie. Ak však máte aktívny životný štýl, doprajte si tento vynikajúci recept kompletný.

Zelené smoothie. Foto: Powerlogy
Zelené smoothie. Foto: Powerlogy

Potrebujeme:

Postup:

Všetky prísady spolu rozmixujeme a podávame. MCT olej nie je povinný, ale ak chcete pred športovým výkonom rýchlu energiu, veľmi pomôže.

2. Deti milujú CHIA puding

Deti zbožňujú sladké a pudingy, lenže modifikovaný škrob a cukor nie sú pre naše deti to najlepšie, čo by sme pre ne chceli. Puding sa však dá veľmi ľahko, chutne a zdravo spraviť aj inak. A aj ďeťom môžete pridať proteín, ktorý puding výborne zahustí. Dodá im aj stabilnú energiu a eliminuje klasické detské vlčie hlady spôsobené konzumáciou sladkého a výkyvmi cukru v krvi.

Chia puding. Foto: Powerlogy
Chia puding. Foto: Powerlogy

Pre 2 osoby potrebujeme:

  • 2 šálky kokosového alebo iného mlieka
  • ½ šálky chia semiačok
  • vanilka na dochutenie
  • 2 PL kolagénu
  • med alebo iné zdravé sladidlo na dosladenie
  • grécky jogurt
  • bobuľovité ovocie

Postup:

  1. Kokosové mlieko, power kolagén a chia semiačka zmiešame a necháme postáť minimálne hodinu alebo cez noc.
  2. Dozdobíme gréckym jogurtom a ovocím.

3. Polievka – tekuté zlato

Kvalitná polievka je superzdravé jedlo, ktoré je vhodné a pomôže ešte aj vtedy, keď sa necítite úplne fit. Pomocou polievok môžete zlepšiť aj výživu detí, pretože tak môžu zjesť viac zeleniny. Ak chcete, aby si ich obľúbili, skúste im ich rozmixovať. Vyskúšajte pre zmenu takúto indickú uhorkovú polievku.

Uhorková polievka. Foto: Powerlogy
Uhorková polievka. Foto: Powerlogy

Potrebujeme:

  • 30 g čerstvého masla alebo ghee pre extra chuť
  • 1 cibuľa
  • 3 uhorky
  • 4 PL power kolagénu
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 2 citróny
  • 200 ml smotany
  • čerstvá alebo sušená pažítka a petržlenová vňať

Postup:

  1. Cibuľu a uhorky pokrájame na hrubo.
  2. Vo veľkej panvici rozpustíme maslo a na miernom ohni osmažíme cibuľu po dobu zmäknutia.
  3. Pridáme uhorky, znížime teplotu a varíme 5 min.
  4. Pridáme vývar, smotanu, kolagén a privedieme polievku do varu. Môžeme ju dochutiť morskou soľou a čiernym korením.
  5. Pažítku a petržlenovú vňať pridávame spolu s vytlačeným citrónom a varíme ďalších 5 minút.
  6. Všetko rozmixujeme dokrémova.
  7. Polievka sa po vychladnutí môže podávať s cícerom alebo kúskom dobrého kváskového chleba.

4. Káva s proteínom

Ak máte radi ľahké raňajky, možno ste už čítali super kombinácii kávy, masla a MCT oleja, ktorá vám dodá čistú energiu. Ak však potrebujete zároveň zasýtiť, pretože ste napríklad deň predtým mali ťažký tréning, skúste si doplniť ešte aj kolagén proteín. Je to vynikajúce riešenie pre ženy, pre ktoré je náročné čiastočne hladovať, a veľmi im pomôže pravidlo, že si pol hodinu po prebudení začnú dávať 15- 20g proteínu.

Káva s olejom a proteínom Foto: Powerlogy
Káva s olejom a proteínom Foto: Powerlogy

Potrebujeme:

Dobrovoľné:

Postup:

Všetky ingrediencie poriadne rozmixujeme tyčovým alebo stolným mixérom!

1/1
Zavrieť reklamu