5 dôvodov, prečo si sušiť potraviny

9. októbra 2020
Sušené jablko a jahody. Foto: Shutterstock

Predstavte si vlastné voňavé a sladké sušené ovocie bez pridaného cukru. Alebo chrumkavé zeleninové čipsy, ktoré ste si pripravili sami a zadarmo. Sušenie vlastných potravín má veľa výhod.

Najvyšší čas rozmýšľať nad vlastnými zimnými zásobami! Cez sezónu je veľa potravín, ktoré nestihnete skonzumovať.

Ak sa vám v lese podarí nazbierať pekný košík húb alebo vám susedia podarujú veľa jahôd alebo sliviek naraz, najlepší spôsob, ako si tieto úžasné sezónne dary prírody môžete jednoducho a zdravo odložiť na neskôr, je sušenie. Vďaka nemu budete môcť zo svojich chutných a voňavých zásob čerpať počas dlhej zimy.

Sušenie sa oplatí dokonca aj v prípade, ak nemáte vlastnú záhradku. Na tržnici a v obchodoch sa dajú zohnať sezónne potraviny veľmi dobrej kvality a za dobrú cenu. A správne usušené ovocie, zelenina, huby a bylinky za trochu námahy určite stoja. Tu je hneď 5 dôvodov, ktoré vás o tom presvedčia.

Doma usušené potraviny chutia lepšie

Zdravé sušené potraviny neobsahujú prídavné látky. Len ovocie, zeleninu, huby, prípadne mäso zbavené vlhkosti. Ak potravinu zbavíte vody, skoncentruje sa v nej chuť a živiny. Pravé sušené potraviny preto chutia výraznejšie a lahodne. Na rozdiel od kupovaných, ktoré obsahujú konzervanty alebo bývajú sírené.

Doma usušené potraviny chutia inak. Foto: Shutterstock
Doma usušené potraviny chutia inak. Foto: Shutterstock

Ak ste už jedli sírený sušený ananás a mohli ho porovnať s kvalitným voňavým prírodne usušeným zrelým ananásom, viete si predstaviť, aký obrovský môže byť rozdiel v chuti sušených potravín.

Ušetríte peniaze

Rôzne ľanové krekry, sušienky, zeleninové čipsy a skutočne kvalitné sušené organické potraviny nie sú lacná záležitosť. Preto sušením vlastného ovocia, ovocných koží, zeleniny a rôznych vlastných tyčiniek môžete ušetriť podstatnú sumu.

Sušené paradajky. Foto: Shutterstock
Sušené paradajky. Foto: Shutterstock

Týmto spôsobom sa vám podarí nahradiť mnohé kupované sušené potraviny vlastnými zdrojmi. A to platí najmä pre potraviny, ktoré si kupujeme len tak pod zub.

Vyskúšajte si vyrobiť vlastnú sušenú zmes napríklad z hrušiek, jabĺčok alebo sliviek s kúskami horkej čokolády a s orieškami. Je to kvalitné jedlo plné živín, ktoré vás dokáže počas celodenných športových aktivitách doslova zachrániť. Vezmite si ich všade so sebou, prídete na to, že na jedlo míňate omnoho menej.

Tip na ušetrenie

Ak nemáte vlastné potraviny, využite sezónne akcie na zeleninu a ovocie na trhu alebo v obchodoch. Ovocie a zelenina chutia vtedy najlepšie.

100 % prírodné

Pri nákupe sušených produktov nemusíte vždy presne vedieť, aké potraviny boli použité a aké prísady obsahujú. Môžu sa v nich nachádzať rôzne farbivá či konzervačné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín a zvyčajne menia aj prirodzenú chuť jedla.

Do sušeného ovocia sa často pridáva aj cukor. Ale keď si potraviny pripravíte sami vo vlastnej sušičke, sami rozhodujete o tom, čo pridáte a čo nie.

Nemusíte čítať zloženie a trápiť sa nad tým, aký majú tieto ,,chemikálie“ vplyv na vaše telo. Namiesto toho si jednoducho vysušíte vlastné čerstvé potraviny a občerstvenie na cesty máte hotové.

Jedlo na cesty, dlhé túry a lyžovačky

Asi viete, že nie je jednoduché nájsť zdravé jedlo, ktoré si so sebou môžete zobrať všade. Okrem banánov sú len máloktoré potraviny také ľahko prenosné a nezašpiníte sa s nimi. Tiež môže byť nebezpečné, ak sa snažíte jesť
počas šoférovania.

Ak však máte vlastné sušené potraviny, potom vám už stačí iba papierové vrecko. Takéto jedlo je skvelou zdravou desiatou a olovrantom pre malých školákov, ale i pre vás do práce.

Jedlom sa neplytvá

Napríklad v USA sa ročne vyhadzuje jedlo v hodnote 165 miliárd dolárov. So sušičkou sa dá znížiť množstvo potravinového odpadu.

Začína už vaše ovocie prezrievať? Nakrájajte ho a vložte do sušičky. Touto metódou sa vyhnete vyhodeniu balíka jabĺk, ktoré nestíhate zjesť, alebo banánov, na ktoré ste zabudli a už začínajú hnednúť.

Navyše je to ekologické, nič nevyhodíte a na jedle si pochutnáte neskôr.

Obdĺžnikové zásobníky oceníte najmä pri príprave ovocných koží. Foto: Shutterstock
Obdĺžnikové zásobníky oceníte najmä pri príprave ovocných koží. Foto: Shutterstock

Ako si sušiť vlastné potraviny

Áno, sušiť sa dá cez leto aj na slnku alebo v pootvorenej rúre, ale nie vždy svieti slnko a vonku môže lietať aj veľa hmyzu alebo vtákov. Z otvorenej rúry zasa zbytočne uniká veľa energie. Ak sa rozhodnete ísť ekologickou a zdravou cestou sušenia vlastných potravín, najlepším spôsobom bude jednorazová investícia do kvalitnej sušičky.

Premýšľate, ako si z bohatej ponuky vybrať? Dôležité je horizontálne prúdenie vzduchu, ktoré zabezpečuje, že teplý vzduch prúdi rovnomerne zozadu dopredu a teplota je na všetkých poschodiach sušičky rovnomerná.

Nastaviteľnou teplotou môžete pri sušení dodržať aj zásady surovej (raw) stravy, pretože nastavíte aj teplotu 42 °C, pri ktorej nedochádza k ničeniu enzýmov.

A ešte praktická rada – obdĺžnikové zásobníky oceníte najmä pri príprave ovocných koží.

Sušenie vám pomôže žiť zdravšie, ekologickejšie. cez zimu budete mať kvalitnejšie a chutnejšie potraviny a navyše aj ušetríte.

Text: Martina Strihová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu