Bezpečné bicyklovanie v daždi aj po ňom

Bicyklovanie v daždi. Foto: Shutterstock

Nepríjemné daždivé počasie sem-tam zastihne nepripravených všetkých. Chodci sa nemajú kam ukryť pred kvapkami, vodiči musia spozornieť na ceste. Ako zvládnuť jazdu na bicykli po daždi tak, aby bola bezpečná?

Nepremokavá výbava

V prvom rade je potrebná výbava, ktorú by ste pre každý prípad mali nosiť so sebou. Patriť by do nej mal pršiplášť, ale pozor, pretože tie obvykle bývajú dlhšie a ľahko sa môže stať, že vám znepríjemnia jazdu tým, že sa zamotajú do kolies.


Preto by ste si mali pršiplášť pred jazdou zopnúť, najnižšie v polovici stehien. Ak si však nie ste istý takouto jazdou, stavte na istotu, ktorú ponúka bunda do dažďa.

BBB Wintershoot Nideggen. Foto: Michiel Rotgans
BBB Wintershoot Nideggen. Foto: Michiel Rotgans

Zvýšte svoju viditeľnosť

Keďže pod návalmi dažďových kvapiek majú vodiči zhoršenú viditeľnosť, nezanedbávajte dostatočné osvetlenie bicykla, predné aj zadné, a reflexné prvky na oblečení. Ideálne na dlhšie daždivé jazdy môžu byť napríklad vodeodolné návleky na tretry s reflexnými detailami, ktoré zvýšia vašu viditeľnosť.

Vodeodolné návleky Castelli na tretry.
Vodeodolné návleky Castelli na tretry.

Na to, aby ste mali výbavu „Čo ak bude pršať” stále so sebou, pomôže kapsička pod sedadlo s upínacím popruhom. Do nej si pribaľte klasické reflexné pásiky, ktoré v prípade dažďa využijete a urobíte tým vaši jazdu bezpečnejšiu.

BBB easypack kapsička pod sedadlo s upínacím popruhom
BBB easypack kapsička pod sedadlo s upínacím popruhom

Opatrnosť a obozretnosť

Aby vaša jazda počas dažďa a po ňom bola naozaj bezpečná potrebujete ešte niečo a nie, nie sú to blatníky… Pri bicyklovaní počas dažďa je potrebné byť opatrný a jazdiť možno o čosi pomalšie, ale obozretnejšie. To isté platí aj čerstvo po daždi.


Výtlky a výmole na cestných komunikáciách sú zrazu ukryté pod mlákami a tak neviete, kde na vás číhajú nebezpečenstvá. Či je mláka plytká, alebo nebodaj hlboká s prepadnutým asfaltom, zistíte, až keď ňou prejdete. Potom sa môže stať, že na nerovnom povrchu či diere spadnete z bicykla, v horšom prípade môže dôjsť aj ku kolízii s autom.

Obdobne to je aj električkovými koľajami, do ktorých môže koleso bicykla zapadnúť aj pri jazde v dokonalých podmienkach. Preto sa počas daždivých dní vyvarujte hlavným ťahom mestských komunikácií a voľte menej frekventované cesty, prípadne chodníky, ktoré poznáte, možno niekedy až tak, že viete, kde presne sa aká diera pod hladinou mláky ukrýva…

Nemusí byť pre každého

Viditeľnosť počas jazdy po daždi niekomu uľahčujú športové okuliare s čírymi sklami, niekomu však môžu dažďové kvapky zhoršovať viditeľnosť rovnako s okuliarmi, ako aj bez nich.

Cyklistika, predovšetkým v meste, je počas upršaných dní výzvou a vyžaduje si ostražitosť cyklistiku. Foto: Shutterstock
Cyklistika, predovšetkým v meste, je počas upršaných dní výzvou a vyžaduje si ostražitosť cyklistiku. Foto: Shutterstock

Cyklistika, predovšetkým v meste, je počas upršaných dní výzvou a vyžaduje si ostražitosť cyklistiku. Aj tak si ju vedia mnohí nadšenci tejto ekologickej dopravy vychutnať. Ak však nepatríte medzi nich, zvoľte iný spôsob dopravy, prípadne počkajte, kým prestane pršať.


Foto: Shutterstock, Michiel Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu