Štyri spôsoby, ako stabilizovať hormóny a schudnúť bez diéty

13. augusta 2019
Sledujte si príjem kofeínu, pretože ten vám nedopraje pokojný spánok.. Foto: Shutterstock

Dbajte na stravu, používajte koreniny, znížte príjem cukrov a doprajte svojmu telu poriadnu dávku odpočinku. To sú naše štyri rady pre správnu reguláciu hormónov vo vašom tele v súvislosti s minimalizáciou tvorby tuku na nechcených miestach. 

1 Sladkosti preč

Znížte príjem cukrov, najmä tých rafinovaných. Máme na mysli jednoduché sacharidy, akými sú najčastejšie konzumovaný klasický cukor či biely chlieb. Práve tie sa rýchlo absorbujú do krvného obehu a spôsobujú zvyšovanie hladiny glukózy a inzulínu, ktoré často spôsobuje priberanie predovšetkým v oblasti bočnej strany brucha.

Rovnako si sledujte „skrytý“ cukor, ktorý sa nachádza v potravinách ako ovocný džús, ochutené jogurty či alkohol.

2 Poriadne sa vyspite

Keď odpočívate, vaše telo má dostatok času na reguláciu vašich hormónov. Pre lepší spánok spite v tmavom a vyvetranom priestore, nejedzte nič sladené, nepoužívajte žiadne technológie ako smartfón aspoň hodinu pred spaním a snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň približne v rovnakom čase.

Aj strata čo i len jednej hodiny spánku počas noci môže zvýšiť hladinu inzulínu v tele a zvýšiť šancu, že budete unavení, a teda sa vám nebude chcieť ísť si v ten deň zacvičiť. Rovnako si sledujte príjem kofeínu, pretože ten vám rovnako nedopraje pokojný spánok.

Sledujte si príjem kofeínu, pretože ten vám nedopraje pokojný spánok.. Foto: Shutterstock
Sledujte si príjem kofeínu, pretože ten vám nedopraje pokojný spánok.. Foto: Shutterstock

3 Koreniny pomáhajú

Pridávajte škoricu do všetkého, kam sa len dá. Táto super korenina dokáže spomaliť jedlo, ktoré prechádza žalúdkom, a vylučovanie glukózy z neho až o 35 %, čím udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú.

Čím stabilnejšiu túto hladinu budete mať, tým skôr zabránite nadprodukcii inzulínu a zabránite tak tvorbe inzulínovej rezistencie. Toto koniec koncov znamená aj stop ukladaniu tukov v okolí brucha.

4 Dbajte na stravu

Začnite sa zaujímať o to, ako jete. Skúste sa pri jedle venovať jedlu – bez mobilu, počítača, sociálnych médií či dokonca knihy – len vy a jedlo. Takto sa pri ničím nerušenom stravovaní znižuje hladina kortizolu v tele, rovnako ako aj šanca na ukladanie tuku v oblasti brucha. Pustite si teda pri jedle príjemnú meditačnú hudbu a v pokoji si ho vychutnajte.

Na jedlo sa plne sústreďte. Foto: Shutterstock
Na jedlo sa plne sústreďte. Foto: Shutterstock

Odporúčame prečítať si aj náš článok: Môžeme si vybrať, kde schudneme? Ako hormóny ovplyvňujú, z ktorých partií (ne)schudneme.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu