Kukuričná polenta: spravíte z nej bezlepkovú kašu, knedle, placky aj pizzu
Polenta je dobrou bezlepkovou potravinou. Za jej názvom sa v podstate ukrýva obyčajná kukuričná kaša, ktorú poznali už naše babičky.
Názov polenta pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nezastupiteľné miesto a mnohoraké spôsoby prípravy aj podávania. Na trhu je dostať polentu ako hotový polotovar, instantnú, alebo ako kukuričnú krupicu či múku.
Z instantnej kukuričnej polenty sa pripravujú kaša, knedle alebo rôzne placky. Hodí sa ako príloha ku všetkým druhom mäsa, zeleniny, či ako závarka do polievky.
Polenta je zdravý pokrm bohatý na bielkovinu a vlákninu, tiež na vitamíny a minerály.
Na výrobu polenty potrebujete:
- 400 g kukuričnej múky
- 1,5 l vody
- 1 lyžicu soli
Všetko dáme do misy a asi 30 minút miešame do zhustnutia. Môžeme tiež pridať syr.
Dôležité je dobre ju osoliť, pretože chuť samotnej kukuričnej múky nie je príliš obvyklá. Výborná je tiež napr. s cesnakom alebo pórom. Hodí sa aj ako príloha k mäsu podobne ako zemiaková kaša.
Šesť skvelých tipov ako sa zdravo zahriať v zime jedlom
Polentová pizza
- 60 g instantnej polenty
- šunka
- šampiňóny
- mozzarella
- paradajkové pyré
- olej
- cherry paradajky
- čierne olivy
- soľ
- čierne korenie
- oregano
Instantnú polentu uvaríme podľa návodu na obale. Hotovú ju rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ju paradajkovým pyré, poukladáme na ňu šunku, orestované šampiňóny, nakrájané paradajky a olivy.
Jemne osolíme, okoreníme, posypeme mozzarellou a oreganom. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 – 30 minút, pokiaľ okraje nezozlatnú.
Hlavou proti chorobám. 8 tipov, ako poraziť chorobu, ktoré znejú kontroverzne napriek tomu, že prednedávnom platili.
Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock