Mlieko bez kráv. Viete, ktoré rastlinné mlieko sa najviac hodí do kávy a ktoré by ste mali piť iba v bio kvalite?

11. januára 2022

Jedni chcú chrániť zvieratá, iní nedokážu stráviť laktózu. Rastlinné nápoje sa stávajú čoraz obľúbenejšou náhradou mlieka. Ktoré sú pre vás tie správne?

Akú farbu má papier? Akú farbu má sneh? Čo pije krava? Ak ste teraz chceli odpovedať „mlieko“, chytili ste sa do myšlienkovej pasce.

A akú farbu má mlieko? No predsa bielu. Nápoje z ovsa alebo iných rastlín zas sivú alebo béžovú.

Dlho boli rozličné druhy rastlinných nápojov, ktoré sa dali kúpiť najskôr len v bioobchodoch a neskôr dosiahli aj brány diskontných predajní, považované za módny výstrelok. Jedni ich kupujú, pretože sa chcú vyhnúť mliečnemu cukru (avšak len približne 15 % obyvateľstva má skutočne intoleranciu na laktózu – kto si to chce overiť, môže absolvovať dychový test u lekára), druhá skupina tak robí pre ochranu zvierat alebo životného prostredia.

Avšak aj rastlinné nápoje je potrebné vnímať v širšom meradle. Áno, majú síce lepšiu ekologickú bilanciu ako kravské mlieko z konvenčného mliekarenského priemyslu, ale medzi nimi sú veľké rozdiely.

Sójové mlieko v obchodoch pochádza prevažne zo sóje vypestovanej v Európe a často spĺňa bioštandard. Ale ak chcete presne vedieť, čo kupujete, mali by ste si to overiť u výrobcu.

Geneticky upravovaná sója, ošetrovaná pesticídami, pestovaná na plantážach, ktoré vznikli vyklčovaním dažďových pralesov v Brazílii, slúži väčšinou ako krmivo pre zvieratá.

Mandľové mlieko je zdravé, avšak záleží na kvalite mandlí. Foto: Shutterstock

Mandľové mlieko má v porovnaní so sójou iný problém. Približne dve tretiny výrobcov siaha po kalifornských mandliach, v prípade ktorých sú obrovské monukultúry umelo zavlažované. Lepšie urobíte, ak si pripravíte mandľové mlieko doma z európskych mandlí.

Až na ryžové mlieko platí, že sa pri výrobe rastlinných nápojov vyprodukuje približne o dve tretiny menej skleníkových plynov ako pri kravskom mlieku.

Pre tých, ktorí sa zriekli živočíšnych produktov pre svoje uvedomelé ekologické správanie, je určené ovsené mlieko, ktoré obsahuje dokonca viac prírodných bielkovín a kalcia ako kravské mlieko.

Avšak kravské mlieko je aj napriek tomu lacnejšie. A to je jedna časť problému. Ak by sa za mlieko platila reálna cena, bola by možno aj jeho výroba priateľskejšia k zvieratám a k životnému prostrediu.

Mandľový nápoj

Pražené mandle sa pomelú na múku a zmiešajú s dostatočným množstvom vody. Po odležaní vznikne mliečna hmota s bledokrémovou až béžovou farbou.

Mandľové mlieko si môžete pripraviť aj doma. Foto: Shutterstock

Výživové látky: Vápnik, železo, zinok a nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v mandľovom nápoji iba vtedy, ak ich tam pridáte. Komu na tom záleží, mal by radšej zjesť za hrsť mandlí. Na druhej strane neobsahuje žiadne alergény.

Chuť: V závislosti od stupňa praženia je chuť mandľového mlieka jemná alebo intenzívna. Ak sa zahreje, chutí v káve niekedy ako pripálené, ale dezertom dodáva peknú orieškovú chuť.

TIP Pri hyperfunkcii štítnej žľazy sa pitie mandľového nápoja neodporúča, pretože zabraňuje prijímaniu jódu.

100 ml obsahuje
Približne 36 kcal, 1,1 bielkovín, 2,9 g tukov, 0,5 g sacharidov, z toho 0,5 g cukru

Ovsený nápoj

Najlepšie urobíte, keď si ho pripravíte sami: ovsené vločky (jemné) namočte vo vrelej vode a vložte do mixéra so štipkou soli a rozmixujte. Nakoniec preceďte cez plátno.

Výživové látky: Minerálne látky a aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v ovse, sa v nápoji, žiaľ, nevyskytujú. Avšak nájdete tu betaglukán, ktorý slúži na reguláciu trávenia.

Ovos je odolný proti burine, a preto sa aj v konvenčnom poľnohospodárstve takmer vôbec nepostrekuje.

Chuť: So svojou decentnou sladkou chuťou a jemnou chuťou obilia je ovsený nápoj vhodný do kávy a mliečnych kokteilov. Vďaka obsahu balastných látok dobre zasýti.

TIP Kto trpí na intoleranciu lepku, mal by siahnuť po bezlepkových ovsených vločkách a vyrobiť si tento nápoj sám.

100 ml obsahuje
Približne 39 kcal, 0,6 g bielkovín, 1,4 g tuku, 6 g sachridov, z toho 5,2 g cukru

Ryžový nápoj

Uvarená celozrnná ryža sa rozmixuje, zmieša s vodou, dôkladne precedí a fermentuje. Potom sa pridá trochu rastlinného oleja a emulguje sa. O chuť sa stará vanilkový extrakt.

Ryžové mlieko je prirodzene mierne sladkasté. Foto: Shutterstock

Výživové látky: Biely ako sneh a, žiaľ, približne aj rovnako tak bohatý na výživové látky. Obsah bielkovín je veľmi nízky, naproti tomu obsah sacharidov vysoký, čo sa odzrkadľuje aj v kalorickej hodnote.

Chuť: Vonia ako ryža, chutí ako ryža a zároveň je mierne sladkastý. Pre túto decentnú chuť sa hodí takmer do všetkých pokrmov od zemiakového pyré až po kakao. Iba pri pokuse o jeho spenenie nepochodíte.

TIP Pri ryžovom mlieku si dávajte obzvlášť pozor na biokvalitu! Tá zaručuje nižší obsah arzénu.

100 ml obsahuje
Približne 50 kcal, 0,4 g bielkovín, 1,1 g tukov, 9,9 g sacharidov, z toho 7,1 g cukru

Špaldový nápoj

Špaldové zrnká sa najskôr namočia, potom jemne zomelú a zmiešajú s vodou. Niektorí výrobcovia pridávajú ešte vápnik, vitamíny alebo prírodné sladidlá (napríklad sirup z agáve).

So špaldovým mliekom sa vám podarí spraviť na káve penu. Foto: Shutterstock

Výživové látky: Vďaka vysokému podielu gluténu, lepkovej bielkoviny, sa vám podarí pridaním špaldového nápoju pripraviť na svojom Latte macchiato jemnú penu. Táto rastlinná varianta mlieka boduje aj obsahom balastných látok.

Chuť: Bez pridania sladidiel chutí špaldový nápoj, žiaľ, veľmi obilne a múčne. Z tohto dôvodu nie je taký obľúbený ako ostatné rastlinné nápoje a menej často ho nájdete aj v supermarketoch. Neobsahuje takmer žiadne minerály a vitamíny.

TIP Pri kúpe dávajte pozor na označenie „nesladený“. Špalda obsahuje prírodný cukor z fermentácie.

100 ml obsahuje
Približne 42 kcal, 0,8 g bielkovín, 1,5 g tuku, 6,2 g sacharidov, z toho 5,7 g cukru

Sójový nápoj

Potom ako sa z bôbov vylysuje olej, zostane hmota, ktorá sa použije na výrobu sójového nápoja. Hmota sa namočí do vody, jemne rozmixuje a precedí.

Výživové látky: Obsahuje rovnaké množstvo bielkovín a o jednu tretinu menej tuku. Sójové nápoje sú na tom s obsahom výživových látok dobre. Sójové bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny dokáže telo dobre využiť. Sekundárne rastlinné látky (saponíny a flavonoidy) sú ďalším plusom.

Chuť: Čisté sójové mlieko má zvláštnu chuť, preto je skôr obľúbený osladený variant. Nesladené sójové mlieko môžete použiť podobne ako kravské mlieko.

TIP Alergici na brezový peľ by sa mali sójovým produktom radšej vyhnúť, pretože sója je náchylná na skríženú alergiu.

100 ml obsahuje
Približne 41 kcal, 3,6 g bielkovín, 2,1 g tukou, 2 g sacharidov, z toho 0,8 g cukru.

Kokosový nápoj

Dužina sa vyškriabe a pomelie, zaleje horúcou vodou, nechá sa chvíľu nabobtnať, potom sa táto zmes rozmixuje a precedí.

S kokosovým mliekom chutí kurkuma latté (alebo zlaté mlieko) perfektne. Foto: Shutterstock

Výživové látky: Magnézium, vápnik, sodík, mastné kyseliny – to všetko sa ukrýva prirodzene v kokosovom nápoji, ktorý sa hodí po zahriatí aj na spenenie. Prosím, nezamieňajte si ho s kokosovým mliekom, známym z ázijskej kuchyne, ktoré je porovnateľné so smotanou s vysokým obsahom tukov.

Chuť: Jedinečná chuť kokosových orechov ostáva zachovaná aj v kokosovom nápoji, ktorý je výrazne zriedený s vodou. Kokosový nápoj je vhodný na výrobu smoothies, kokteilov, müsli a polievok. V káve však veľmi dobre nechutí.

TIP Kokosový nápoj zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, ktorý znižuje riziko arteriosklerózy a srdcového infarktu.

100 ml obsahuje
Približne 20 kcal, 0,1 g bielkovín, 1 g tukov, 2,7 g sacharidov, z toho 1,9 g cukru

Text: Andrea Bedrišková
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu