Recept na medové rezy s orechovou grilážou
Med je účinnejší než antibiotiká. Obsahuje 13 unikátnych, zdraviu prospešných baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa doň dostávajú z medového vačku včiel. Vyskúšajte si pripraviť medové pláty a vlastné medové rezy doma.
Suroviny:
Cesto:
- 450 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 50 g medu
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Griláž:
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 100 g medu
- 300 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
Krém:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 100 g trstinového cukru
- 60 g Zlatého klasu
- 4 žĺtky
- 250 g studeného masla
Môže vás zaujímať:
Upečiete si gaštanový pie?
Postup:
- V hrnci na miernom ohni rozpustíme med s maslom a práškovým cukrom. Zmes prelejeme do misky a necháme asi 15 minút vychladnúť.
- Potom v robote najprv primiešame vajíčka a potom aj múku so sódou. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke.
- V hlbokom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne pridáme maslo (dávame pozor, zmes napení). Prilejeme med, prisypeme nahrubo nasekané orechy, dôkladne premiešame, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú z nich na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu, pomocou okrúhlej formy vyrežeme presný kruh a presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jeden z kruhov potrieme pripravenou grilážou a spolu s ostatnými pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť na plechoch.
- Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým cukor vymiešame so Zlatým klasom a žĺtkami dohladka. Do zmesi prilejeme trochu teplého mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hotový ho prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Puding rozmiešame do hladka a maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach prišľaháme puding.
- Na plát rozotrieme polovicu krému, prikryjeme druhým plátom a nanesieme zvyšný krém. Na vrch položíme plát s grilážou a necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
Môže vás zaujímať:
RECEPT | Krémové cviklové rizoto
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1