Recept na medové rezy s orechovou grilážou

10. novembra 2021

Med je účinnejší než antibiotiká. Obsahuje 13 unikátnych, zdraviu prospešných baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa doň dostávajú z medového vačku včiel. Vyskúšajte si pripraviť medové pláty a vlastné medové rezy doma.

Suroviny:

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Griláž:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 100 g medu
  • 300 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

Krém:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 g Zlatého klasu
  • 4 žĺtky
  • 250 g studeného masla

Postup:

  1. V hrnci na miernom ohni rozpustíme med s maslom a práškovým cukrom. Zmes prelejeme do misky a necháme asi 15 minút vychladnúť.
  2. Potom v robote najprv primiešame vajíčka a potom aj múku so sódou. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke.
  3. V hlbokom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne pridáme maslo (dávame pozor, zmes napení). Prilejeme med, prisypeme nahrubo nasekané orechy, dôkladne premiešame, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
  4. Odpočinuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú z nich na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu, pomocou okrúhlej formy vyrežeme presný kruh a presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jeden z kruhov potrieme pripravenou grilážou a spolu s ostatnými pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť na plechoch.
  5. Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým cukor vymiešame so Zlatým klasom a žĺtkami dohladka. Do zmesi prilejeme trochu teplého mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hotový ho prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Puding rozmiešame do hladka a maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach prišľaháme puding.
  6. Na plát rozotrieme polovicu krému, prikryjeme druhým plátom a nanesieme zvyšný krém. Na vrch položíme plát s grilážou a necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu