Ako ovplyvňuje cukrovka náš zrak?

10. októbra 2024
cukrovka

Cukrovka je chronické ochorenie, ktoré mení spôsob, akým telo spracováva cukor (glukózu) v krvi. Dôsledkom je buď nedostatočná produkcia inzulínu, alebo neschopnosť tela ho správne využívať.

To vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi (glykémia), ktorá postupne poškodzuje cievy po celom tele vrátane ciev v sietnici. Mnoho ľudí si uvedomuje riziká spojené s cukrovkou, ako sú srdcové choroby a poškodenie nervov, no menej sa vie o vážnych následkoch pre zdravie očí. Ako teda cukrovka ovplyvňuje oči, aké sú príznaky očných problémov a aké preventívne opatrenia môžu pomôcť zachovať dobrý zrak?

Cukrovka vs oči

Cukrovka môže viesť k viacerým očným problémom, z ktorých najvýznamnejšie sú:

Diabetická retinopatia

Vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť cievy v sietnici, čo môže viesť k ich poškodeniu a následnému úniku krvi. To potom vedie k opuchom a tvorbe jaziev, čo vážne ovplyvňuje kvalitu videnia. Diabetická retinopatia postihuje približne 22 % diabetikov1 a patrí medzi najčastejšie príčiny slepoty vo svete.

Diabetická retinopatia
Takto môže vyzerať pohľad človeka s diabetickou retinopatiou. Zdroj: National Eye Institute, National Institutes of Health in USA.

Diabetický makulárny edém

Ide o opuch v centrálnej časti sietnice (makuly), ktorá je zodpovedná za ostré videnie. Tento stav je priamy dôsledok diabetickej retinopatie a môže výrazne zhoršiť videnie.

Diabetický makulárny edém
Diabetický makulárny edém. Zdroj: United States, National Institutes of Health, National Eye Institute.

Katarakta (sivý zákal)

U ľudí s cukrovkou vzniká dva- až päťkrát vyššia pravdepodobnosť vzniku katarakty2, čo je zakalenie šošovky oka. Katarakta spôsobuje rozmazané videnie a môže viesť k slepote, ak sa nelieči.

Katarakta (sivý zákal)
Katarakta (sivý zákal). Zdroj: National Eye Institute, National Institutes of Health.

Glaukóm (zelený zákal)

Cukrovka zvyšuje riziko vzniku glaukómu, čo je ochorenie spôsobené zvýšeným tlakom vo vnútri oka, ktoré môže poškodiť zrakový nerv a viesť k strate zraku.

Glaukóm (zelený zákal). Foto: Shutterstock.

Príznaky, ktoré by diabetik nemal ignorovať

Ak máte cukrovku, je dôležité venovať pozornosť akýmkoľvek zmenám vo videní. Medzi príznaky, ktoré môžu naznačovať problémy so zrakom, patria:

  • Rozmazané alebo „zvlnené“ videnie
  • Často sa meniace videnie – zo dňa na deň
  • „Tmavé oblasti“ pri videní alebo náhle straty zraku
  • Bolesti očí alebo tlak v očiach
  • Zlé farebné videnie
  • Záblesky svetla

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, odporúčame vyhľadať očného lekára. Včasná diagnostika a liečba môžu výrazne znížiť riziko vážneho poškodenia zraku. Očná klinika UVEA disponuje aj aplikačným centrom, ktoré je zamerané na liečbu ochorení sietnice a aplikáciu tzv. anti-VEGF preparátov.

Ako na prevenciu u diabetikov?

Cukrovka je závažné ochorenie, ktoré môže mať vážne následky pre vaše oči. Informovanosť o rizikách a príznakoch, ako aj dodržiavanie preventívnych opatrení, sú kľúčové pre zachovanie dobrého zraku.

ľudské telo
Ľudské telo. Foto: Shutterstock.

Nezabúdajte na pravidelné očné prehliadky a starajte sa o svoje zdravie, aby ste mohli viesť plnohodnotný a kvalitný život. Prevencia je kľúčom k udržaniu zdravých očí, najmä ak máte cukrovku. Tu sú niektoré kroky, ktoré môžete podniknúť:

Kontrola hladiny cukru v krvi

  • Udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi je najdôležitejším krokom pri prevencii komplikácií spojených s cukrovkou, vrátane očných problémov.

Pravidelné očné prehliadky

  • Ľudia s cukrovkou by mali absolvovať očné prehliadky aspoň raz do roka. Očný lekár môže včas identifikovať príznaky diabetickej retinopatie a iných očných problémov.

Krvný tlak a cholesterol

  • Udržiavanie zdravého krvného tlaku a hladiny cholesterolu môže tiež pomôcť znížiť riziko očných komplikácií.

Zdravý životný štýl

  • Strava bohatá na zeleninu, ovocie a celozrnné produkty, pravidelná fyzická aktivita a nefajčenie môžu výrazne prispieť k udržaniu zdravých očí.

Poznámky:
1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33940045/
2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422859/


Text: UVEA
Foto: Shutterstock, National Institutes of Health (USA)

1/1
Zavrieť reklamu