Listový šalát s ovocím

Tak tomuto sa hovorí poriadna vitamínová bomba! Recept na sviežujúci šalát, ktorý môže slúžiť ako fantastická príloha k letnej grilovačke, toto leto určite vyskúšajte.
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia: 10 min.
Suroviny:
- 8 hrnčekov čerstvého umytého šalátového mixu (špenát, rukola, čakanka, atď.)
- 1 hrnček malín
- 1 hrnček jahôd
- 1 hrnček černíc
- 1 hrnček čučoriedok
- 1/4 hrnčeka balkánskeho syra
- 1/2 hrnčeka pekanových orechov
- 1 PL cukru
- 2 ČL škorice
Na zálievku:
- 1/4 hrnčeka bieleho vínneho octu
- 1/2 hrnčeka malín
- 1 a 1/2 PL medu
- 1 a 1/2 PL olivového oleja
- 1/4 ČL soli
- čerstvé mleté čierne korenie
Môže vás zaujímať:

Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou
Postup:
- Začneme tým, že si všetko ovocie umyjeme a zbavíme stopiek. Šalát tiež prepláchneme pod studenou vodou a necháme na sitku odkvapkať. Ak máte doma odstreďovač na umytú zeleninu, využite ho.
- Jahody nakrájame na menšie kúsky.
- Pekanové orechy na horúcej panvici sprudka opečieme spolu s cukrom a so škoricou. Pečieme len chvíľu a panvicu nenechávame bez dohľadu, vďaka cukru by sa orechy mohli veľmi rýchlo pripáliť. Ihneď po upečení orechy z panvice zložíme a rozprestrieme na tanieri, aby mohli vychladnúť. Ak by zostali na panvici, mohli by sa ešte po vypnutí sporáka pripáliť.
- Šalátové listy dáme do veľkej misy, zasypeme ich čučoriedkami, černicami, malinami a jahodami. Navrch rozdrobíme rukami balkánsky syr. Pridáme aj pekanové orechy.
- Príprava malinovej zálievky je jednoduchá. V kuchynskom mixéri zmixujeme vínny ocot, maliny, med, olivový olej, soľ a trochu čierneho korenia. Zálievku dôkladne zmixujeme. Prípadne podľa chuti ešte dochutíme. Hotovou zálievkou šalát polejeme a všetko veľmi dobre premiešame a môžeme podávať.
Náš tip: Menej tradičná kombinácia, ktorá však svojou chuťou milo prekvapí. Hodí sa ako predjedlo, príloha ku grilovaniu na letnú párty alebo ako chutná ľahká desiata.
Dobrú chuť!
Text: RELAX
Foto: BILLA
1/1