Slivkové gule s makom

25. októbra 2023

Recept, ktorý poznáme zo školských čias rozvonia aj teraz našu kuchyňu. A kedy si pripraviť slivkové gule, keď nie na jeseň? Navyše svojmu telu doplníte dôležité živiny – vitamín C, takmer všetky vitamíny skupiny B. Obsahujú aj minerálne látky a stopové prvky, ako draslík, zinok, či horčík.

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky Castello
  • 2 vajcia
  • štipka soli Castello

Náplň:

  • 20 sliviek alebo ringlôt
  • 75 g slivkového lekváru Sympathica

Servírovanie:

  • 200 g masla Pilos
  • 150 g mletého maku Belbake
  • 100 g práškového cukru Castello

Postup:

  1. Ideálne je začať s prípravou cesta deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme nelepivé cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z neho vytvarujeme valec. Tip: Najlepšie je použiť staršie zemiaky s vysokým obsahom škrobu alebo podľa potreby prisypeme Zlatý klas.
  2. Umyté a osušené slivky prepolíme, zbavíme kôstky a naplníme lekvárom. Z valca odkrajujeme kolieska cesta a dovnútra balíme naplnené slivky. V rukách tvoríme úhľadné gule, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode približne 10 minút, kým vyplávajú na hladinu.
  3. V menšom kastróle roztopíme maslo a na miernom ohni ho necháme do zlatista prepáliť, aby získalo jemnú orieškovú chuť.
  4. Ešte teplé slivkové gule podávame preliate prepáleným maslom, posypané makom a práškovým cukrom.

Viac receptov nájdete na kuchynalidla.sk.


Text: Kuchyňa Lidla
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu