Slivkové gule s makom

Recept, ktorý poznáme zo školských čias rozvonia aj teraz našu kuchyňu. A kedy si pripraviť slivkové gule, keď nie na jeseň? Navyše svojmu telu doplníte dôležité živiny – vitamín C, takmer všetky vitamíny skupiny B. Obsahujú aj minerálne látky a stopové prvky, ako draslík, zinok, či horčík.
Suroviny:
Cesto:
- 500 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky Castello
- 2 vajcia
- štipka soli Castello
Náplň:
- 20 sliviek alebo ringlôt
- 75 g slivkového lekváru Sympathica
Servírovanie:
- 200 g masla Pilos
- 150 g mletého maku Belbake
- 100 g práškového cukru Castello
Postup:
- Ideálne je začať s prípravou cesta deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme nelepivé cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z neho vytvarujeme valec. Tip: Najlepšie je použiť staršie zemiaky s vysokým obsahom škrobu alebo podľa potreby prisypeme Zlatý klas.
- Umyté a osušené slivky prepolíme, zbavíme kôstky a naplníme lekvárom. Z valca odkrajujeme kolieska cesta a dovnútra balíme naplnené slivky. V rukách tvoríme úhľadné gule, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode približne 10 minút, kým vyplávajú na hladinu.
- V menšom kastróle roztopíme maslo a na miernom ohni ho necháme do zlatista prepáliť, aby získalo jemnú orieškovú chuť.
- Ešte teplé slivkové gule podávame preliate prepáleným maslom, posypané makom a práškovým cukrom.
Viac receptov nájdete na kuchynalidla.sk.
Text: Kuchyňa Lidla
Foto: Shutterstock
1/1
Vaše reakcie