Krémové rizoto s medvedím cesnakom
Pripravte si doma toto voňavé, jarné – a hlavne chutné krémové rizoto!
Jasnozelené kopijovité listy s typickou cesnakovou vôňou nájdete v listnatých a lužných lesoch. Jeho sezóna je krátka, trvá dva mesiace v roku, zväčša do konca apríla, preto je dobré využiť toto obdobie naplno. Reč je o medveďom cesnaku. Mladé listy sa používajú do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je aj pesto vyrobené z tejto aromatickej rastliny.
Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, lebo stráca väčšinu prospešných látok. Je bohatý na vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Na naše telo má priam blahodarné účinky. Okrem toho, že podporuje trávenie a prečisťuje črevá, má silné antibiotické a antibakteriálne vlastnosti.
Pomáha pri žalúdočných problémoch, liečbe srdcovo-cievnych ochorení, zmierňuje bolesť hlavy a využíva sa taktiež pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Výrazná silná korenistá chuť posilňuje imunitu, podporuje pamäť a pomáha pri nespavosti.
Vegetariánska treska
Krémové rizoto s medvedím cesnakom je jarná pochúťka, ktorá očarí svojou sýtou chuťou a neodolateľnou vôňou. Medvedí cesnak dodáva rizotu krásnu zelenú farbu a typickú cesnakovú príchuť, ktorá sa perfektne snúbi s krémovou konzistenciou jedla.
Čas prípravy: 10 min.
Čas varenia: 25 min.
Hotové za: 35 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 2 šalotky
- hrsť medvedieho cesnaku
- 500 g arborio ryže
- 200 ml suchého bieleho vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- sušené paradajky
- olivový olej
- 1 PL masla
- 100 až 130 g strúhaného parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Najemno nasekanú šalotku si speňte na olivovom oleji, pridajte ryžu arborio a jemne osmažte. Zmes si podlejte bielym vínom a nechajte odpariť alkohol.
- Po menších dávkach pridávajte vývar a za stáleho miešania varte, kým ryža nie je polomäkká.
- Zatiaľ si urobte pesto z medvedieho cesnaku. Listy medvedieho cesnaku dobre umyte a osušte. Dajte do mixéra, pridajte olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiešajte ho do ryže, chvíľku povarte, ak treba, dochuťte soľou, korením a pridajte nakrájané sušené paradajky.
- Tesne pred podávaním pridajte do rizota parmezán, pár plátkov masla a dochuťte ho podľa potreby citrónovou šťavou.
- Celkom na záver posypte hoblinami parmezánu a kúskami sušených paradajok.
Dobrú chuť!
Text a foto: BILLA