Rozum v brušku – ako strava a trávenie ovplyvňujú naše myslenie.

12. apríla 2019
Rozum v brušku - ako strava a trávenie ovplyvňujú naše myslenie. Foto: Shutterstock

Ak ste si doteraz mysleli, že hlava je tá, ktorá kontroluje váš život, je čas znovu sa zamyslieť. Vaše bruško hrá veľkú rolu v myslení, rozhoduje o dobrej či zlej nálade a často našepkáva pri dôležitých rozhodnutiach.

Určite dôverne poznáte šteklenie v brušku. Niekedy vám to pomohlo rozpoznať pocity voči niekomu alebo niečomu. V starodávnych kultúrach hralo toto šteklenie dôležitú úlohu, nazývali ho aj intuitívne poznanie alebo podvedomé vnímania okolitého sveta.

V bruchu je neskrotená sila, energia a poznanie. Tieto zvláštne pocity z bruška nie sú výmysly, ale majú prísne fyziologické dôvody.

Vedci dokázali, že naše telo má v podstate dva mozgy, ten prvý sídli v našich hlavách a ten druhý je práve náš tráviaci trakt.

Rozum v brušku sa vedecky nazýva črevný nervový systém (ENS – enteric nervous system) a je tvorený rozsiahlou sieťou neurónov a neuro-zlúčeninami. Väčšinou sa tieto citlivé miesta nachádzajú v ochrannej vrstve jednotlivých orgánov ako žalúdok, pažerák alebo črevá.


Nervové bunky v našom brušku si tak môžu vymieňať správy s mozgom, dokážu sa laicky povedané učiť, pamätať si a vytvára pocity nezávislé práve na informáciách z mozgu.

Vedcov tieto fakty v minulosti natoľko prekvapili, že sa rozhodli spočítať množstvo nervových buniek (neurónov) v tráviacom trakte. Zistilo sa, že tento počet je viac ako sto miliónov, čo je viac ako množstvo neurónov v ľudskej chrbtici. Čo však zaujalo odborníkov ešte viac je fakt, že informácie smerujú hlavne smerom od bruška do mozgu a nie naopak.

Ľudskou rečou povedané, o tom, čo a ako cítime, rozhoduje viac náš tráviaci trakt ako mozog.

Celá brušná dutina je popretkávaná sieťou buniek, ktoré sú schopné vyrábať a viazať látky známe ako endorfíny alebo enkefalíny. Tie sú zodpovedné za pocity šťastia, respektíve bolesti. Celé bruško tak funguje ako barometer nášho emočného stavu.

Strava a trávenie ovplyvňujú naše myslenie. Foto: Shutterstock
Strava a trávenie ovplyvňujú naše myslenie. Foto: Shutterstock

Príjemný teplý pocit v oblasti bruška, ktorý sa dostaví, ak sa cítime príjemne, je priamo pod kontrolou črevného nervového systému. Ten vyprodukuje nadmerné množstvo „chemikálií šťastia”, ktoré potom posiela do okolitých buniek susediacich orgánov.

Spomaľte

Prepojenie rozumu v brušku a našich hlavách je dôvod, prečo je  dôležité dôkladne prežuť každé jedlo.

Rýchle jedenie je jeden z dôvodov pocitu prejedenia ako aj naberania váhy. Samotné prežúvanie je signál spokojnosti pre mozog aj bruško.

Bohužiaľ, naše telá nie sú stroje a spracovanie kompletného signálu pri jedení trvá dlhší čas. Aj preto je pomalé jedenie dôležité pre zbytočné neprejedenie sa.

Prívrženci makrobiotickej stravy odporúčajú prežuť jeden kúsok jedla 50-krát, aby sa dobre natrávilo, znižuje to zažívacie problémy.

Napriek týmto radám a vedeckým poznatkom existuje skupina ľudí, ktorým nepomáha akýkoľvek pomalý spôsob jedenia. Táto skupina ľudí, ktorí často trpia chorobnou obezitou, má tzv. leptínovú rezistenciu. Leptín je hormón, ktorý je zodpovedný za vyslanie správy, ak sa cítime prejedení. Iná skupina je citlivá na omamné podnety voňajúceho jedla natoľko, že nie sú schopní im odolať.

Zdroj života

Stredná partia brušnej dutiny, najmä v okolí pupku, je považovaná v japonskej kultúre za zdroj energie. Nazývajú ho „hara”, čo doslovne znamená prameň života.

Ak ste správne spojení so svojou hara, ste prepojení s intuitívnou časťou vášho myslenia. Ste tak pripravení „dostávať” informácie o životných potrebách a vystríhať sa prípadným nástrahám.

Zhlboka sa nadýchnite, spomaľte, snažte sa počúvať intuíciu, ktorá vychádza práve z bruška. Foto: Shutterstock
Zhlboka sa nadýchnite, spomaľte, snažte sa počúvať intuíciu, ktorá vychádza práve z bruška. Foto: Shutterstock

Ako dobrý príklad celej tejto filozofie slúži úsmevná situácia. Ak Európan povie „ja viem”, väčšinou ruka smeruje k hlave, zatiaľ čo pri Japoncoch smeruje práve do oblasti bruška.

Vedci dokázali, že v stresových situáciách sa vylučujú v tráviacom trakte látky známe ako benzodiazepíny, ktoré sa nachádzajú v antidepresívach. Tie majú za úlohu potlačiť pocit ťažoby v brušku pri stresových a vypätých situáciách.

Niektorí odborníci preto odporúčajú naučiť sa lepšie rozpoznávať reč bruška. Zhlboka sa nadýchnite, spomaľte, snažte sa počúvať intuíciu, ktorá vychádza práve z bruška, tak znejú rady odborníkov.

Zvieratá napríklad intuitívne vedia, čo práve jedia. Podobné schopnosti majú aj ľudia, ale postupne boli potlačované. Možné príčiny vychádzajú hlavne z uponáhľaného životného štýlu súčasnosti.

Vyliečte si bruško

Chronický stres má dlhodobý negatívny efekt na črevnú nervovú sústavu, ovplyvňuje nervovú funkciu medzi žalúdkom a pažerákom a často sa prejavuje ako pálenie záhy.

Pri stresových situáciách sú nervové zakončenia v pažeráku nabudené, a to spôsobuje ťažkosti pri prijímaní jedla. Strach napríklad zvyšuje koncentráciu serotonínu v žalúdku, čo má za následok hnačky. Podobné nepríjemné situácie ovplyvňujú aj výber zdravej stravy.

Čo je prospešné pre vaše bruško, bude dobré aj pre vašu myseľ. Foto: Shutterstock
Čo je prospešné pre vaše bruško, bude dobré aj pre vašu myseľ. Foto: Shutterstock

Často vo vypätých situáciách dávame prednosť sladkostiam a snackom pred zdravými jedlami, aby sme tak utlmili alebo potlačili negatívne emócie. Takéto potláčanie stresových situácií má iba krátkodobý účinok. Po čase sa tieto zlozvyky môžu premietnuť do iných žalúdočných problémov, ako napríklad kandidóza (premnoženie kvasiniek).

Nárast podobných patogénnych kvasiniek môže následne viesť k zápalovým ochoreniam, poruche imunitného systému a iným.

Depresie a úzkosť sú často prisudzované poruchám funkcie mozgu, no môžu mať pôvod práve v problémoch tráviaceho traktu. Premnoženie baktérií a kvasiniek má za následok nadprodukciu neurotransmiterov v brušku. Zmeny potom vedú k horšej komunikácii črevnej a mozgovej nervovej sústavy, čo vedie k spomínaným ochoreniam.

Viaceré vedecké štúdie preukázali množstvo negatívnych účinkov premnoženia kvasiniek a baktérií. Našťastie, existuje množstvo jedál a výživových doplnkov na ich potlačenie.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať ťažké vysvetliť si niektoré zdravotné problémy zlým stravovaním, skúste to. Doprajte vašej hlave to isté, čo vášmu brušku.

Zvyčajne platí pravda: „čo je prospešné pre vaše bruško, bude dobré aj pre vašu myseľ.” Netreba si však zamieňať slovíčka dobré a prospešné. Sladkostiam a snackom doprajte dovolenku a vymeňte ich za čerstvú a surovú stravu.

10 jedál na zlepšenie trávenia

Listová zelenina:

špenát, listový zeler, kapusta či žerucha sú bohaté na vlákninu a obsah živín.

Sladké zemiaky:

obsahujú množstvo karotenoidov, ktoré sa ľahko trávia.

Sladké zemiaky sú ľahko stráviteľné. Foto: Shutterstock
Sladké zemiaky sú ľahko stráviteľné. Foto: Shutterstock

Kyslá kapusta:

všeobecne je fermentová zelenina prospešná tráveniu a obsahuje množstvo probiotických kultúr.

Tempeh:

fermentovaný syr zo sóje má podobné vlastnosti ako kyslá kapusta.

Kivi:

ovocie, ktoré pomáha tráveniu.

Drobné lesné plody:

černice, maliny, čučoriedky, brusnice a iné obsahujú množstvo polyfenolov, ktoré zabraňujú degeneratívnym ochoreniam.

Avokádo:

obsahuje zdravé tuky, ochraňuje funkcie mozgu aj srdca.

Quinoa:

cereália, ktorá neobsahuje lepok, naopak, má veľkú výživnú hodnotu a veľa vlákniny.

Quinoa neobsahuje lepok, naopak, má veľkú výživnú hodnotu a veľa vlákniny. Foto: Shutterstock
Quinoa neobsahuje lepok, naopak, má veľkú výživnú hodnotu a veľa vlákniny. Foto: Shutterstock

Zázvor:

celkovo utišuje bolesti brucha.

Kurkuma:

korenina, pomáha utíšiť žalúdočné problémy a má protizápalové vlastnosti.

Spoznajte bolesti v brušku

Vaše bruško sa s vami rozpráva pomocou rôznych signálov vrátane bolesti. Ak pociťujete bolesť v jeho oblasti, rýchlo ste stratili váhu, máte problémy s krvou v stolici a často trpíte teplotami, vaše bruško vám chce zrejme niečo povedať a zvážte návštevu lekára.

Zápal slepého čreva

Ak máte bolesti v oblasti pupku, a tie sa postupne rozširujú smerom dole, môže ísť o zápal slepého čreva.

Podráždené črevá

Nadmerné nadúvanie, strata chuti do jedenia, chronická bolesť v spodnej časti bruška poukazujú na podráždené črevá.

Prietrž

Znaky prietrže sú bolesť na ľavej alebo pravej strane slabín.

Zápal pankreasu

Veľmi silné bolesti v hornej časti brušnej dutiny, ktoré vystreľujú do chrbtice, sú vážnym znakom zápalu pankreasu. Odporúčame navštíviť lekára, ide o vážne ochorenie s dlhodobou liečbou.

Obličkové kamene

Pichanie v boku, ktoré môže prerásť do bolestí v dolnej časti brušnej dutiny a hornej časti stehien, je indikátorom problémov močových ciest.

Zápal výdutiny

Zápal malých hrčiek, ktoré vytŕčajú z čreva, má za následok kolikové bolesti. Zanedbaná liečba môže viesť až k zápalu
tkanív brušnej dutiny.

Žlčníkové kamene

Ak mávate koliky v hornej a strednej časti bruška na jeho pravej strane a bolesť sa rozširuje do pravého ramena, môže ísť o žlčníkové kamene.


Text: Lisbeth S.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu