Výživa
6. novembra 2019

Čo je histamínová intolerancia?

Patria k vašim „dobrým“ známym únava, opuchy slizníc a kože, dlhodobé tráviace ťažkosti či svrbenie celého tela? Ak vám lekári nepotvrdili alergiu, celiakiu ani potravinovú intoleranciu, potom možno patríte k 2 až 3 % populácie, ktorá trpí histamínovou intoleranciou – touto málo známou chorobou.

Čo je histamínová intolerancia?

Najčastejšie príznaky

Ak mávate pravidelne po konzumácii vybraných jedál či nápojov niektoré z nasledujúcich prejavov, je dosť možné, že váš organizmus trpí práve týmto druhom neznášanlivosti:

Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na vracanie.

Tráviace problémy. Foto: Shutterstock
Tráviace problémy. Foto: Shutterstock

Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo, naopak, výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závraty, zmeny krvného tlaku, strata vedomia. K ďalším chronickým prejavom typickým pre túto chorobu patria aj iné alergii podobné ťažkosti, chronická únava, bolestivá menštruácia, nervozita, poruchy vedomia a spánku.

Mohlo by vás zaujímať
Deti sa učia snowboardovať a sedia na svahu.
Lyžovanie
7. decembra 2022

Na čo prihliadať pri výbere detskej lyžiarskej bundy?

Nie je to potravinová alergia

Zdrojom problémov je nesúlad medzi látkou histamín a enzýmom diaminooxidáza (DAO).

Ľudský organizmus si histamín vytvára aj skladuje sám a ľahko ho nájdete aj v rôznych potravinách. V tele má na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny. DAO zas nájdete v tenkom čreve a slúži na rozkladanie histamínu.

Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO.

Histamínová intolerancia nie je alergia na potraviny. Foto: Shutterstock
Histamínová intolerancia nie je alergia na potraviny. Foto: Shutterstock

Nedostatočné množstvo DAO vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá však nie je pravou alergiou.

Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená. V detstve a v mladosti býva tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny.

U niektorých ľudí však aktivita vekom klesá, pričom až 80 % takto postihnutých sú stredného veku, častejšie ženy. Počas tehotenstva sa histamínová intolerancia objavuje len veľmi zriedkavo.

Histamínová intolerancia nie je alergia na potraviny, aj keď jej spúšťačom býva často strava.

Mohlo by vás zaujímať
žena, ktorej je zima
Lyžovanie
15. decembra 2024

Osem mýtov a faktov o zimných chorobách

Ako ju potvrdiť

Záleží na tom, či ide o trvalú, chronickú formu HI, alebo o prechodnú formu HI, ktorá dokáže potrápiť skoro každého.

Príčinou dočasnej formy HI bývajú napríklad nadmerné užitie alkoholu (tzv. „opica“) či niektoré lieky (antibiotiká a pod.), ktoré krátkodobo zablokujú tvorbu DAO. Diagnostika a najmä „liečenie“ je v takomto prípade zrejmé.

Čo však v prípade, ak mám dlhodobo vyššie zmienené ťažkosti a vyšetrenia vylúčili potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu? V takomto prípade požiadajte svojho alergológaimunológa o jednoduché vyšetrenie z krvi, ktorým sa stanoví aktivita enzýmu DAO.

K správnej diagnóze môže pomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade dochádza k prekvapivo rýchlemu ústupu zdravotných problémov.

Mohlo by vás zaujímať
Štyria priatelia sa korčuľujú na klzisku.
Lyžovanie
19. decembra 2022

Korčuľovaním zlepšíte držanie tela a posilníte zabudnuté svaly

Bezhistamínová diéta

Tento typ diéty na jednej strane zásadne zmení dovtedajší životný štýl pacienta, na strane druhej predstavuje významný krok v liečbe histamínovej intolerancie.

Mnoho potravín a obľúbených pochutín sa znenazdajky stáva tabu. Nepríjemné je aj to, že na rozdiel od niektorých potravinových alergií nepomáha ani tepelné spracovanie problémových potravín.

Diéta. Foto: Shutterstock
Diéta. Foto: Shutterstock

Ktoré potraviny patria k problémovým? V prvom rade tie, pri ktorých príprave bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia. Dlhšie skladovanie zvyšuje v potravinách množstvo histamínu.

Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako „uvoľňovače histamínu“ uloženého v ľudskom tele.

Aké možnosti liečby poznáme?

Liečebným z krokov je už spomínaná bezhistamínová diéta. Pri príprave bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:

  • sacharidy: zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie,
  • zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, tekvica, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, rebarbora
  • ovocie: jablká, nektárinky, broskyne, slivky, čerešne, melóny, citróny, egreše, brusnice
  • rastlinný olej
  • mäso, hydina, ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé alebo hlboko zmrazené
  • čerstvé vajcia
  • z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda.
Histamínová diéta. Foto: Shutterstock
Histamínová diéta. Foto: Shutterstock

Mohlo by vás zaujímať
Žena, na ktorú padá sneh.
Zdravie
1. decembra 2024

Hlavou proti chorobám. 8 tipov, ako poraziť chorobu


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
#histamín #histamínová diéta #potravinová intolerancia #strava #zdravá strava

Redakcia Relax

Zdieľajte na

Nenechajte si ujsť

stonkový zeler
Výživa
11. decembra 2024

Stonkový zeler: Chrumkavé nabudenie pred kardio tréningom

Zeler obsahuje veľa anorganických dusičnanov. Tieto dusičnany sa v našich telách menia na oxid dusnatý, ktorý reguluje niektoré biologické procesy 

Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou 
Recepty
14. decembra 2024

Thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou 

Tento recept vás prenesie do toho najchutnejšieho streetfood stánku v uliciach Bangkoku a obohatí váš stôl o nezabudnuteľné chute.

Špargľa. Foto: Shutterstock
Indoor
14. apríla 2018

Čo si dať po opici? Predsa špargľu

Ak ste to na oslave prehnali s vínom a chcete na druhý deň zmierniť účinky alkoholu, jedzte zelenú špargľu.

Tortilla de patatas. Foto: Shutterstock
Recepty
13. decembra 2020

Tortilla de patatas. Recept na španielsku omeletu so zemiakmi, ktorá sa v Španielsku jedáva vždy a všade.

Tortilla de patatas je typické španielske jedlo, niečo ako omeletová torta zo zemiakov. V mnohých baroch, aj na miestach, mimo turistov, sa servíruje non-

Ako ušetriť na bio zelenine. Foto: Shutterstock
Výživa
8. júla 2017

Ako ušetriť na biopotravinách a prečo je kvalita taká dôležitá

Zredukujte toxíny a zlepšite svoju výživu. A nebojte sa, stravovať sa bio neznamená dostať sa na mizinu.

Polievky. Foto: Shutterstock
Výživa
17. júla 2017

Polievky = tekuté zlato

Polievky sú in. Milovníci polievok majú nižšie BMI a menší obvod pása než tí, ktorých strava neobsahuje polievku – možno preto, že lyžicové jed

Kim Kardashian & Gwyneth Paltrow
Výživa
4. februára 2024

Podvod so zdravím

Reklama na internete uľahčuje šírenie podvodných produktov, pochybných výživových doplnkov i neoverených liekov. Ako sa nestať obeťou marketingový

žena si vychutnáva olivy
Výživa
2. septembra 2024

Nevyhýbajte sa olivám. Sú pre vás prospešné!

Ak nad olivami na dovolenkách (ale aj doma) ohŕňate nos, nemali by ste. Majú totiž viacero zdravotných benefitov.

Zelenina. Foto: Shutterstock
Výživa
4. septembra 2017

Bielkovinové fámy: stačia nám proteíny z rastlín?

Odkiaľ berú vitariáni bielkoviny? Sú v surovej strave zastúpené všetky, ktoré potrebujeme? Kde ich je najviac? Tieto otázky robia vrásky na čele neje

Recepty
14. septembra 2021

Vegánsky zeleninový pizza koláč s chrumkavým špaldovým cestom na pizzu.

Rýchle jedlo, kde môžete využiť sezónnu zeleninu ako cuketu, baklažán či papriku. Tento recept sme pôvodne robievali s lístkovým cestom, no konečne

Sledujte nás na instagrame

Zavrieť reklamu