Máte to správne osvetlenie na váš bicykel?

13. septembra 2018
Máte to správne osvetlenie na váš bicykel? Foto: Michiel Rotgans

Jesenný čas prináša okrem krásneho sfarbenia lesov a lúk aj skoršie stmievanie sa. S tým súvisí potreba vhodného osvetlenia vášho bicykla kamkoľvek sa vyberiete. Je dôležité aby ste videli na cestu pred sebou, ale rovnako dôležité je aby ste boli videní ostatnými účastníkmi cestnej premávky.

Pre vodičov osobných vozidiel nie je nič horšie ako neosvetlený cyklista.

Máte to správne osvetlenie na váš bicykel? Foto: Shutterstock
Máte to správne osvetlenie na váš bicykel? Foto: Shutterstock

Kategórie osvetlenia

Svetlá na bicykel delíme do dvoch základných kategórií. Prvou sú takzvané blikačky, ktoré zabezpečia vašu viditeľnosť pre ostatných.

Veľmi dôležité je ich správne umiestnenie na vašom bicykli. Najčastejšie jednu umiestňujeme na riadítka a druhú pod sedadlo.


Druhou skupinou sú takzvané výkonné svetlá, ktoré nám pomáhajú dobre vidieť pri jazde. Tie najčastejšie upevňujeme na riadítka alebo prilbu.

Našu viditeľnosť môžeme následne doplniť reflexným oblečením alebo reflexnými prvkami na našom odeve, batohu alebo kolesách.

Svetlá delíme na blikačky a výkonné svetlá. Foto: Shutterstock
Svetlá delíme na blikačky a výkonné svetlá. Foto: Shutterstock

Všímajte si svietivosť

Svietivosť je pri výbere vhodného svetla veľmi dôležitou veličinou. Udávame ju v lumenoch a platí nepísané pravidlo, čím vyššia svietivosť, tým vyššia cena svetla.

Ideálna svietivosť pri blikačkách je minimálne 100 lm, pri jazde na cyklotrase a ceste je to minimálne 200 lm pre predné svetlo a pri jazde v teréne alebo cez les je to minimálne 300 lm.

Svietivosť je pri výbere vhodného svetla veľmi dôležitou veličinou. Foto: Michiel Rotgans
Svietivosť je pri výbere vhodného svetla veľmi dôležitou veličinou. Foto: Michiel Rotgans

Zdroje energie

Základné tipy svetiel na bicykle sú vybavené tuškovými baterkami alebo je možné ich dobíjať.


Dobíjacie svetlá sú ekologickým a rozumným riešením. Dokonca svetlá s tuškovými baterkami znižujú časom svoju svietivosť, zatiaľ čo tie dobíjacie svietia stále rovnako počas celej ich životnosti.

Svetlo na bicykel BLS 82 Signal
Svetlo na bicykel BLS 82 Signal

Možnosti uchytenia

Dnes existuje kopec rôznych typov svetiel s rôznymi úchytkami. Svetlo si môžete pripevniť klasicky pod sedadlo a riaditká.

Ak ale chcete poriadne žiariť je možné niektoré modely upevniť na váš batoh, bundu alebo dres. Ak chcete osvetliť svoj bicykel z boku sú výbornou voľbou svetlá upevňované na rámy kolies, ktoré pri pohybe indikujú cyklistu v pohybe.

Menej známymi sú bočné svetlá upevňované na rám bicykla, ktoré taktiež zvyšujú viditeľnosť cyklistu z boku.


Ponuka svetiel na bicykel je dnes naozaj pestrá a niekedy je ťažké sa v nej zorientovať. Dúfame, že sme vám v tom našim článkom pomohli.

1/1
Zavrieť reklamu