Letná ľahkosť. Vyskúšajte tieto tri ľahké letné recepty
Prečo v tomto období naše telo preferuje ľahko stráviteľné jedlá? A na čo si dať pozor pri stravovaní v horúcich dňoch?
Leto je pre telo veľká záťaž. Musí si poradiť často až s tropickými teplotami, ktoré ovplyvňujú obehový a nervový systém. Z každej strany vtedy počúvame, aké je dôležité dodržiavať pitný režim. Okrem toho však netreba zabúdať ani na stravovanie. Počas horúcich dní netúžime po jedle, skôr chceme len piť. Je to dôsledok toho, že v horúčavách náš organizmus ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa.
Medzi prejavy prehriatia organizmu patrí vyčerpanie, bolesť hlavy, mdloby, kŕče z tepla a úpal. Zdravé ľudské telo má vyvážený termoregulačný mechanizmus, ktorým si udržiava prijateľnú telesnú teplotu. Keď sa však príliš potíme, strácame tekutiny a minerály a hrozí nám dehydratácia. A práve strata minerálov je dôvodom, prečo počas horúčav treba prijimať nielen veľa tekutín, ale nevynechávať ani jedlo.
Čo hovorí mozog
Naše telo prirodzene počas leta siaha po ľahkých jedlách. Len málokto má v tridsiatke chuť dať si kačku s knedľou a radšej siahneme po čerstvom šaláte. Má to svoje opodstatnenie. Našu chuť do jedla ovláda náš mozog, konkrétne hypotalamus, centrum, ktoré reguluje nielen pocity hladu, sýtosti a smädu, ale aj telesnú teplotu. V lete sa naše telo snaží zo všetkých síl regulovať vnútornú teplotu vylučovaním vody vo forme potu. Aj preto v horúcich dňoch môže dôjsť častejšie k dehydratácii.
Dostatočný príjem tekutín je nevyhnutnosť a naše telo má vo všeobecnosti tendenciu piť oveľa viac vody. Zatiaľ čo hypotalamus venuje viac pozornosti ochladzovaniu, prestáva vynakladať energiu na riadenie pocitu hladu. Hypotalamus obmedzí niektoré funkcie, ktoré vytvárajú teplo, čo je napríklad trávenie potravy. Tým zníži pracovné zaťaženie tela a môže ľahšie regulovať telesnú teplotu. Aj preto radšej ako po chlebe s nátierkou siahneme po šťavnatom melóne. Toto riešenie má však svoje úskalia.
Nedostatok výživy
Znížená chuť do jedla znamená, že jeme oveľa menej, ako sme zvyknutí, čo môže vyústiť v to, že telu neposkytneme dostatok živín, ktoré potrebuje na správne fungovanie. Nedostatok živín sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, napríklad únavou, nedostatkom energie, anémiou, suchou pokožkou, úbytkom hmotnosti alebo vypadávaním vlasov.
Aj keď je tento letný pokles chuti do jedla prirodzený, je nevyhnutné, aby sme telu poskytovali živiny na správne fungovanie. Stačí si vybrať tie správne potravy, teda také, ktoré majú nielen vysoký obsah kvalitných živín, ale sú aj ľahko stráviteľné a dodajú nám dostatok energie.
Cestoviny s kuracím mäsom a citrónom
Sezónne potraviny
Základom je obmedziť príjem tučných a ťažko stráviteľných jedál. Zabudnite na vyprážené mäso a mastné výrobky. Odporúčajú sa zeleninové šaláty doplnené o grilované alebo dusené mäso a ryby. Na zasýtenie pridajte rôzne druhy orechov. Vhodné sú aj cestoviny na rôzne spôsoby. Nezabudnite ani na tvaroh a syry, ktoré zabezpečia prísun kvalitných bielkovín.
Skvelé je, že v tomto období máme na výber množstvo sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré neobsahujú takmer žiadny tuk, ale majú vysokú výživovú hodnotu, množstvo vitamínov, minerálnych látok a taktiež antioxidantov.
Text a foto: BILLA