Chcete stravou predísť vzniku srdcových ochorení? Mali by ste do jedálnička zaradiť aj tieto potraviny

17. septembra 2023

Vedeli ste, že ľudia, ktorí si doprajú denne dva poháre mlieka, sú menej náchylní na srdcové ochorenia?

Náchylnosť na srdcové choroby spôsobuje aj nízka hladina antioxidantu luteín. Najlepším zdrojom je všetko zelené. Špenát je navyše bohatý na vitamín K, ktorý pomáha zabraňovať usadzovaniu vápnika v tepnách.

Čučoriedky obsahujú vysoké hodnoty antocyanínu, farbiva, ktoré sa spája so zdravím srdca. Obsahujú aj pterostilbén, zlúčeninu pomáhajúcu znižovať krvný tlak.

Dajte si banán. Srdce potrebuje draslík, aby naštartoval prúdenie krvi. Keď zvýšite príjem draslíka, pre váš krvný tlak je to také dôležité a účinné, ako zníženie príjmu soli.

Vlašské orechy obsahujú viac 3-omega mastných kyselín ako iné orechy a obmedzujú tak riziko zápalu poškodzujúceho krvné cievy.

V paradajkách sa nachádza červené farbivo s antioxidačnými účinkami zo skupiny karotenoidov. Neutralizuje voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky. Zlúčenina síry alicín, ktorý prepožičiava cesnaku jeho typickú vôňu, dokáže prirodzeným spôsobom znížiť krvný tlak a hodnotu tuku v krvi.

Potraviny dôležité pre zdravie srdca

Ľanové semiačka sú bohaté na rozpustné vlákniny. Naviažu sa na zlý cholesterol v tenkom čreve a ochránia cievy.

Srdce je sval, preto potrebuje pre zdravé fungovanie magnézium. Nájdete ho v orechoch, strukovinách, slnečnicových semienkach, špenáte, kalerábe, banánoch a malinách. Tí, ktorí majú v tele nízky obsah vitamínu D, majú o 40 % vyššiu šancu dostať chorobu obehovej sústavy.

Déčko nájdete v sleďoch, tuniakoch, vo vajíčkach, v syre, hubách a v avokáde. Čierne ríbezle a šípky obsahujú slušné množstvo vitamínu C. S vyššími dávkami klesá riziko, že dostanete nejakú srdcovú chorobu.

Máte radi vajíčka? Tak ich kvôli cholesterolu nezatraťte. Obsahujú aj koenzým Q10, ktorý sa naviaže na škodlivý LDL cholesterol, a tak zabraňuje jeho ukladaniu na vnútorných stenách ciev.

Olivový olej obsahuje vitamín E. Pravidelný prísun tohto vitamínu vo vyšších dávkach pomáha zabrániť vápenateniu ciev. Sója a srvátka obsahujú leucín, ktorý podporuje svaly a znižuje riziko srdcového infarktu.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu