Špargľa s holandskou omáčkou 

20. júna 2024
spargla s holandskou omackou

Špargľa u nás nepatrí k tradičným druhom zeleniny a jej pestovanie nie je príliš rozšírené, čo je vzhľadom na jej účinky veľká škoda.

Špargľa posilňuje nervy, bráni infekcii močových ciest, omladzuje bunky, znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, bojuje proti akné, zmierňuje menštruačné príznaky, pomáha liečiť príznaky epilepsie či znižuje zápal spôsobený reumatizmom.

Je bohatá na vlákninu, bielkoviny a minerálne látky ako železo, meď, mangán, draslík, horčík a zinok. Navyše je bez tuku a obsahuje málo kalórií, preto je vhodná pri rôznych diétach.  

Náš tip: Špargľa s holandskou omáčkou je jarná klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemná sladkosť špargle sa dokonale hodí k bohato krémovej omáčke. Dôležité je uvariť špargľu do dokonalej chrumkavosti.  

Čas prípravy: 25 min. 
Čas varenia: 40 min. 
Hotovo za: 65 min. 

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 2 balenia špargle 
  • 1 ČL soli 
  • 100 ml suchého bieleho vína 
  • šťava z citróna 

Holandská omáčka: 

  • 250 g masla 
  • 2 žĺtky 
  • soľ a muškátový oriešok 
  • 1 PL biely vinný ocot 
  • šťava z citróna 

Na podávanie opražená strúhanka: 

  • 1 hrnček strúhanky 
  • 1 PL masla 
  • 1 ČL soli 

Príloha: 

  • baby zemiaky 
  • maslo 
  • petržlenová vňať a soľ 

Postup: 

  1. V dostatočne veľkom hrnci si pripravíme vodu na varenie špargle. Vodu ochutíme suchým bielym vínom, citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Špargľu očistíme tak, že skrojíme konce a potom bielu špargľu očistíme škrabkou na zeleninu. Zelenú netreba čistiť. Z koncov potom môžeme pripraviť špargľový krém. 
  2. Špargľu vložíme do vriacej vody, zelenú varíme 4 až 6 minút a bielu od 8 do 12 minút. Hrubšiu dávame variť skôr. 
  3. Pripravíme si holandskú omáčku. V malom kastróliku si rozpustíme maslo. Do misy vhodnej na šľahanie nad parou dáme 2 žĺtky, citrónovú šťavu, biely balzamikový ocot, soľ a namiesto korenia použijeme muškátový oriešok. Pridáme malé množstvo vody a šľaháme do husta nad parou. Žĺtková pena zhustne do podoby cukrárskeho krému. V tejto chvíli začneme pridávať rozpustené, ale nie vrelé maslo a postupne ho zašľaháme. Pripravíme si trošku vlažnej vody, ktorou chvíľami holandskú omáčku počas šľahania zriedime. Keď je hotová, dáme ju dole z pary a stále miešame, aby sa nezrazila. 
  4. Špargľu preložíme na panvičku, pridáme trochu masla a prehrejeme ju s maslom. Podávame na väčšej mise. Na zvyšku masla opečieme strúhanku a špargľu podávame s opečenou chrumkavou strúhankou, malými varenými zemiačkami na masle a s holandskou omáčkou. 

Dobrú chuť!


Text a foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu