Milované cestoviny
Jednoduché jedlo, ktoré ponúka tisíce možností na úpravu. Aj preto patrí medzi najobľúbenejšie na svete.
Cestoviny a pizza patria medzi svetovo najobľúbenejšie jedlá. Keď sa v jednom rozhovore pýtali futbalistu Mareka Hamšíka, ktorý roky hrával v talianskom Neapole, ktoré jedlo má najradšej, odpovedal rovnako. Ak by si mal vybrať jednu z možností, zvolil jednoznačne cestoviny, pretože tie môžete jesť na rozdiel od pizze každý deň.
V čom spočíva čaro jedla, ktorého základ tvoria cestoviny z múky, vody a vajíčka? Odpoveďou je rozmanitosť. Nielen chuťová, keďže studnica receptov je nevyčerpateľná, ale aj vizuálna. Na svete existuje až 600 rôznych druhov cestovín a každý z nich je určený pre iný typ jedla. Ktoré sú najobľúbenejšie tvary a na čo sa hodia najviac?
Cuketové rolky na grile
1. Spaghetti
Najznámejší a najobľúbenejší typ cestovín, ktorý sa hodí k zeleninovým a mäsovým omáčkam. Vlajkovou loďou sú špagety s omáčkou bolognese. Sú vhodné aj alio olio, čo je jednoduchý recept kombinujúci cesnak a olivový olej. Podobné špagetám sú linguine, ktoré sa líšia tým, že sú viac ploché.
2. Penne
Penne sú skvelým parťákom pre husté omáčky. Vďaka svojmu tvaru sa omáčka dostane dovnútra cestovín a umožní vám si ju naplno vychutnať. Penne sú dobrou voľbou aj na recepty, v ktorých sa cestoviny zapekajú.
3. Fusilli
Rovnako vyhľadávané ako penne sú fusilli, s charakteristickým tvarom závitnice. Vďaka nemu v sebe zachytia kúsky mäsa alebo zeleniny v hustých omáčkach. Sú vhodné aj na zapekanie.
4. Farfalle
Často ich pre tvar voláme motýliky. Vďaka veľkej ploche na sebe perfektne držia omáčku. Super sú so syrovými omáčkami alebo s omáčkami s veľkými kúskami paradajok. Farfalle sa výborne hodia do studených cestovinových šalátov s kúskami kuracieho mäsa.
5. Macaroni
Makaróny alebo v našich končinách často označované ako kolienka, poznáme z notoricky známeho receptu makaróny so syrom. Tento typ cestovín dokonale pasuje k syrovej omáčke a do pokrmov na zapekanie. Používa sa aj v polievke s názvom minestrone.
6. Lasagne
Pod lasagnami si často predstavíme konkrétny pokrm, ale lasagne sú druhom cestovín, ktorý je možné pripravovať na viacero spôsobov. Okrem klasickej rajčinovo-mäsovej omáčky ichmôžete zapiecť aj so zeleninovo-smotanovou zmesou alebo s ragú z húb.
7. Ravioli
Cestoviny v tvare štvorcov, ktoré sú plnené rôznymi ingredienciami, či už je to syr, huby, mäso alebo zelenina.
Zaujímavosti o cestovinách
- Cestoviny nepochádzajú z Talianska, ale z Číny, kde ich jedli už 5 000 rokov pred naším letopočtom.
- Najviac cestovín za rok zjedia Taliani, na druhom mieste je Venezuela a nečakane Tunisko.
- Slovo „pasta“ pochádza z gréčtiny a originálne znamená jačmenná kaša.
- Konzumácia cestovín vás urobí šťastnejšími. Je to vďaka uhľohydrátom v cestovinách, ktoré zvyšujú produkciu sérotonínu v tele, neurotransmiteru vyvolávajúceho pocity šťastia a pohody.
Text a foto: BILLA